U nas w gminie nie ma jeszcze egzekucji za odpady komunalne, dopiero teraz wójt kazał nam wysyłać upomnienia, domyślamy się ze będziemy musiały zająć się tez TW, bo gmina nie zatrudniła żadnego poborcy, mam kilka pytań: 1) upomnienia wystawiamy wszystkie powyżej kup, czy czy jak załóżmy up wystawimy 1.08 to TW dokładnie 8.08 czy można np z data za 2 msce? bo dyskutujemy na ten temat 2)co się dzieje z kup jak odbierze upomnienie a np dwa dni wcześniej zapłacił, w systemie są te koszty co się z nimi wtedy dzieje? pomóżcie jestem świeża w tym temacie 3)jak teraz wystawiamy up od 7.2013 do 6.2014 to potem po każdym miesiącu powinniśmy jak przekroczy ktoś 116? czy można np za 3 msce
I tak musiały byście się zając TW jakby był poborca bo ktoś je mysi wystawić, poborca idzie do zobowiązanego z otrzymanym TW. 1) wg nowego rozporządzenia - niezwłocznie jeżeli przekroczy 116,00 jeżeli nie przekroczy to możesz poczekać aż przekroczy, 2) art. 15 § 2 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji - koszty z chwilą doręczenia co oznacza że wcześniej ich nie ma, 3) patrz punkt 1 - dopóki nie będzie jakiś orzeczeń w tej sprawie jak to miało miejsce wcześniej kiedy niezwłocznie to było w zależności jak napisane było w wewnętrznym regulaminie. Osobiście nie wystawiam na jedną należność ale wystawiam na dwie w dniu następnym po terminie płatności kolejnego zobowiązania.
wojtek87
Wszystkie ościenne gminy w takim przypadku jak wpłata zobowiązanego po wysłaniu zajęcia do pracodawcy zakańczają postępowanie egzekucyjne... twierdząc, że do umorzenia nie ma podstaw, więc bardziej pasuje zakończenie postępowania. Pewnie to błąd.
Tak zakańcza się w taki sam sposób jak przy ściągnięciu zajęcia.
31 lip 2014, 07:15
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Witam, mam pytanie odnośnie tytułu wykonawczego, jeśli już po wysłaniu do dłużnika zauważyłam że nie wygenerowało numeru pesel dłużnika. Czy taki TW uważam za nieprawidłowy i nie mogę zrobić zajęcia? Co mam zrobić w tym wypadku?
31 lip 2014, 07:34
wiktoria37
Chciałam się jednak na wstępie zapytać o taką sprawę: - w lutym, kiedy jeszcze nikt w Gminie nie był wyznaczony do prowadzenia egzekucji wpłynął do nas tytuł z gminy sąsiedniej - został odłożony na półkę i miał czekać, aż komuś zostanie przydzielony w ramach nowych obowiązków - w marcu przyszło wycofanie tytułu w zw. z zapłatą - też nic nie zrobiono, bo nie było komu. Co powinnam z tym zrobić 1 sierpnia? Czy skoro do momentu wycofania tytułu nawet nie nadano mu klauzuli to powinnam to zrobić teraz? Wprowadzić do systemu i od razu wycofać (ale żeby został ślad), czy nie robić nic? Poradźcie proszę.
Ponawiam. Pomoże ktoś?
31 lip 2014, 07:56
Kamii
Witam, mam pytanie odnośnie tytułu wykonawczego, jeśli już po wysłaniu do dłużnika zauważyłam że nie wygenerowało numeru pesel dłużnika. Czy taki TW uważam za nieprawidłowy i nie mogę zrobić zajęcia? Co mam zrobić w tym wypadku? :(
W art. 27 nie ma nic na temat danych identyfikacyjnych więc szczerze powiem że nie wiem. Urzędy skarbowe zwracają tytuły ale jak np jest błędny numer PESEL. Nie widziałem w sumie nigdy z brakiem ale na tej podstawie też nie można by wnieść zarzutów na podstawie art. 33. Jako wystawiająca jesteś pewna że przesłałaś do prawidłowej osoby i że np nie odebrała jej matka która się nazywa tak samo jak zobowiązana. Ja bym taki tytuł zostawił. Na zajęciu jest PESEL więc to dłużnikowi zajętej wierzytelności identyfikuje zobowiązanego.
wiktoria37
Chciałam się jednak na wstępie zapytać o taką sprawę: - w lutym, kiedy jeszcze nikt w Gminie nie był wyznaczony do prowadzenia egzekucji wpłynął do nas tytuł z gminy sąsiedniej - został odłożony na półkę i miał czekać, aż komuś zostanie przydzielony w ramach nowych obowiązków - w marcu przyszło wycofanie tytułu w zw. z zapłatą - też nic nie zrobiono, bo nie było komu. Co powinnam z tym zrobić 1 sierpnia? Czy skoro do momentu wycofania tytułu nawet nie nadano mu klauzuli to powinnam to zrobić teraz? Wprowadzić do systemu i od razu wycofać (ale żeby został ślad), czy nie robić nic? Poradźcie proszę.
Nikt takich przypadków nie miał więc z odpowiedzią będzie raczej kiepsko. Albo musił by się wypowiedzieć ktoś z US albo tam przedzwoń i się zapytaj czy takie tytuły wprowadzają do systemu. Wiem że w EGA jest takie coś jak wycofanie przed wszczęciem ale nie wiem jak to działa
31 lip 2014, 09:05
Kamii
Witam, mam pytanie odnośnie tytułu wykonawczego, jeśli już po wysłaniu do dłużnika zauważyłam że nie wygenerowało numeru pesel dłużnika. Czy taki TW uważam za nieprawidłowy i nie mogę zrobić zajęcia? Co mam zrobić w tym wypadku? :(
Takie małe podparcie mojej wcześniejszej wypowiedzi - LINK.
31 lip 2014, 13:06
Witam, Jestem początkująca w tym temacie, więc pytań sporo, wiele odnalazłam już we wcześniejszych postach. Wysłałam TW, zapytania do ZUS-u więc teraz zajęcia. Proszę napiszcie co mam wpisać w zawiadomieniu o zajęciu w rodzaju odsetek jeśli ich na razie nie mam "ustawowe" czy "nie pobiera się"?, oraz jaką datę wpisać w "odsetki naliczono na dzień"?
z góry dziękuję z pomoc
31 lip 2014, 14:03
Kamii
Witam, Jestem początkująca w tym temacie, więc pytań sporo, wiele odnalazłam już we wcześniejszych postach. Wysłałam TW, zapytania do ZUS-u więc teraz zajęcia. Proszę napiszcie co mam wpisać w zawiadomieniu o zajęciu w rodzaju odsetek jeśli ich na razie nie mam "ustawowe" czy "nie pobiera się"?, oraz jaką datę wpisać w "odsetki naliczono na dzień"? z góry dziękuję z pomoc
Jeżeli zaznaczysz że odsetek nie pobierasz to ich nie dostaniesz. Odsetki są za zwłokę, 10%, naliczasz na dzień wystawienia zajęcia. Wpisywać czy nie - metody są dwie . Ja osobiście nie wpisuję jeżeli odsetki mam poniżej progu. US wpisuje na zajęciach odsetki poniżej progu ale przy rozliczeniu ich nie pobiera. Rozwiązania też są dwa - jeżeli nie wpiszesz a dłużnik zajętej wierzytelności przekaże Ci za mało bo odsetki już będą wymagalne (pomimo tego że jego obowiązkiem jest policzyć sobie odsetki) będzie się to wiązało najczęściej ze zmianą wysokości zajęcia lub ponagleniem, jeżeli wpiszesz niewymagalne a dłużnik zajętej wierzytelności o progach nie ma pojęcia to przekaże Ci tyle ile wyjdzie co w większości przypadków będzie się wiązało ze zwrotem nadpłaty.
Ale tu mi się też nasuwa pytanie - ściągnąłem sobie należności a zobowiązany mimo tego mi je wpłaca. Napisałem oczywiście do człowieka jakie jest jego pobożne życzenie ale chyba poszedł na pielgrzymkę Czy można zwrócić nadpłatę bez wydania decyzji tak jak ma to miejsce w OP art. 75 § 4? Nie widziałem nigdy decyzji z US przy zwrocie, stąd moje zapytanie.
01 sie 2014, 07:34
Witam wysłałam upomnienie na śmieci. Dostałam pismo - odwołanie od upomnienia. Podatnik nie chce zapłacić kosztów upomnienia bo śmieci nie były od niego odbierane w ogóle albo nie były odbierane w terminie. Teraz zastanawiam się, czy w ogóle można odwołać się od upomnienia oraz czy w tym przypadku napisać decyzje a może postanowienie o umorzeniu kosztów upomnienia, a może zwykłe pismo, że koszty upomnienia zostaną umorzone? ale na jaką podstawę prawną się powołać? Czy ktoś pisał podobne pismo i mógłby pokazać wzór pisma? Bardzo proszę o pomoc
01 sie 2014, 08:08
do QUBAP
[
Ale tu mi się też nasuwa pytanie - ściągnąłem sobie należności a zobowiązany mimo tego mi je wpłaca. Napisałem oczywiście do człowieka jakie jest jego pobożne życzenie ale chyba poszedł na pielgrzymkę Czy można zwrócić nadpłatę bez wydania decyzji tak jak ma to miejsce w OP art. 75 § 4? Nie widziałem nigdy decyzji z US przy zwrocie, stąd moje zapytanie.
Nie wystawiałam decyzji, mam szczęście dodzwonić się do osoby i składa mi wniosek o zwrot napłaty lub zaliczenie na poczet przyszłych należności. Ale popatrz Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 2 lutego 2010 r. II FSK 1401/08
III. W myśl art. 74a O.p., w przypadkach niewymienionych w art. 73 § 2 i art. 74 O.p., tzn. w każdym przypadku wymagającym stwierdzenia nadpłaty w formie decyzji, organ podatkowy wydaje decyzję określającą jej wysokość (nie ma możliwości wydania innej decyzji, niż ta, o której mowa w art. 74a O.p.). Wprawdzie art. 75 § 4 O.p. stanowi, że jeżeli prawidłowość skorygowanego zeznania (deklaracji) nie budzi wątpliwości, organ podatkowy zwraca nadpłatę bez wydania decyzji stwierdzającej nadpłatę, co wskazuje, że w przypadku przeciwnym wydaje się decyzję stwierdzającą nadpłatę, jednakże nie jest to inna decyzja, lecz decyzja określająca wysokość nadpłaty na podstawie art. 74a O.p.
01 sie 2014, 08:56
zakrecona
Witam wysłałam upomnienie na śmieci. Dostałam pismo - odwołanie od upomnienia. Podatnik nie chce zapłacić kosztów upomnienia bo śmieci nie były od niego odbierane w ogóle albo nie były odbierane w terminie. Teraz zastanawiam się, czy w ogóle można odwołać się od upomnienia oraz czy w tym przypadku napisać decyzje a może postanowienie o umorzeniu kosztów upomnienia, a może zwykłe pismo, że koszty upomnienia zostaną umorzone? ale na jaką podstawę prawną się powołać? Czy ktoś pisał podobne pismo i mógłby pokazać wzór pisma? Bardzo proszę o pomoc
Z umorzeniem kosztów upomnienia trzeba bardzo uważać - bo prawidłowo nie podlegają umorzeniu. Wywiezli czy nie wywiezli opłata i tak należna. Podatnik miał jedynie prawo zamówić wywóz odpadów na koszt gminy, jeśli tego nie uczynił to jego problem. Upomnienie jak najbardziej prawidłowo wystawione
01 sie 2014, 09:00
ramzi84
zakrecona
Z umorzeniem kosztów upomnienia trzeba bardzo uważać - bo prawidłowo nie podlegają umorzeniu. Wywiezli czy nie wywiezli opłata i tak należna. Podatnik miał jedynie prawo zamówić wywóz odpadów na koszt gminy, jeśli tego nie uczynił to jego problem. Upomnienie jak najbardziej prawidłowo wystawione
Nic nie umarzasz. Piszesz do szanownego Pana odpowiedź cytując przepis art. w myśl którego za nieruchomości zamieszkałe wnosi się opłatę za każdy miesiąc, za który na nieruchomości zamieszkiwał mieszkaniec itd. Możesz sobie dopisać uchwały Rady Miasta/Gminy żeby było więcej treści. Ja pisałem coś takiego:
Informuję ponadto, że zgodnie z art. 6i w związku z art. 6c wyżej wymienionej ustawy oraz uchwały nr XXX/000/2012 Rady Miejskiej MIASTA z dnia 44-44-2012r. w sprawie określenia stawek opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi (Dz. Urz. Woj. z 2012 r., poz. 4444) w przypadku właścicieli nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy opłatę wnosi się za każdy miesiąc, w którym na danej nieruchomości zamieszkuje mieszkaniec, a nie zaś jak Pan wskazuje od ilości odebranych odpadów. Mając powyższe na uwadze informuję, że opłatę należy uiścić niezwłocznie, zgodnie z otrzymanymi upomnieniami pod rygorem wszczęcia postępowania egzekucyjnego.
Rozpatrujesz podanie tylko z punktu obowiązku uiszczania opłaty. W moim przypadku pomogło dopiero zajęcie emerytury
01 sie 2014, 09:52
Kamii
III. W myśl art. 74a O.p., w przypadkach niewymienionych w art. 73 § 2 i art. 74 O.p., tzn. w każdym przypadku wymagającym stwierdzenia nadpłaty w formie decyzji, organ podatkowy wydaje decyzję określającą jej wysokość (nie ma możliwości wydania innej decyzji, niż ta, o której mowa w art. 74a O.p.). Wprawdzie art. 75 § 4 O.p. stanowi, że jeżeli prawidłowość skorygowanego zeznania (deklaracji) nie budzi wątpliwości, organ podatkowy zwraca nadpłatę bez wydania decyzji stwierdzającej nadpłatę, co wskazuje, że w przypadku przeciwnym wydaje się decyzję stwierdzającą nadpłatę, jednakże nie jest to inna decyzja, lecz decyzja określająca wysokość nadpłaty na podstawie art. 74a O.p.
Tylko teraz tak, wpłata nie dotyczy korekty deklaracji a wpłaty egzekucyjnej na konto organu egzekucyjnego - czyli bardziej wpłaty nienależnej. W związku z tym wiem, że całość wpłaconej kwoty stanowi nadpłatę i nic tu nie budzi żadnych wątpliwości. Czy na tej podstawie mogę dokonać zwrotu bez wydawania decyzji?
01 sie 2014, 10:01
QUBAP Odsetki są za zwłokę, 10%, naliczasz na dzień wystawienia zajęcia. Wpisywać czy nie - metody są dwie . Ja osobiście nie wpisuję jeżeli odsetki mam poniżej progu. US wpisuje na zajęciach odsetki poniżej progu ale przy rozliczeniu ich nie pobiera. Rozwiązania też są dwa - jeżeli nie wpiszesz a dłużnik zajętej wierzytelności przekaże Ci za mało bo odsetki już będą wymagalne (pomimo tego że jego obowiązkiem jest policzyć sobie odsetki) będzie się to wiązało najczęściej ze zmianą wysokości zajęcia lub ponagleniem, jeżeli wpiszesz niewymagalne a dłużnik zajętej wierzytelności o progach nie ma pojęcia to przekaże Ci tyle ile wyjdzie co w większości przypadków będzie się wiązało ze zwrotem nadpłaty.
u mnie też występują odsetki poniżej progu, ale jeśli nie wpiszę kwoty, która narosła do dnia dzisiejszego i w "odsetki naliczono na dzień" wpiszę np. 04.08.2014 to czy dany pracodawca, bank lub ZUS w razie przedłużania zajęcia naliczy odpowienie odsetki? w załączniku dałam przykładowe zawiadomienie, czy mogę napisać w ten sposób?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.