Teraz jest 12 wrz 2025, 08:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
zajmujecie coś w MOPSach ?  mam kilku takich o których wiem że pobierają jakieś zasiłki, dodatki itd i zastanawiam się co z tego zająć

23 lip 2014, 12:28
Fachowiec

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
wojtek87                    

Jeśli w tym tygodniu otrzymał pracodawca dłużnika otrzymał zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia a jutro pojawi mi się dłużnik z wolą spłaty  zadłużenia kosztów należności głównej bez żadnych kosztów, odsetek. Wtedy powinienem naliczyć do należności głównej jakieś koszty?

Sama wola spłaty to jest zapłata tego co jest na zajęciu. Jeżeli nie chce płacić odsetek to tylko może napisać wniosek o ich umorzenie.
wojtek87                    

I co robić z zawiadomieniem zajęcia wynagrodzenia, które dostał pracodawca zanim zadłużenie zostało spłacone przez zobowiązanego?

Jeżeli dobrze rozumiem, to najpierw odebrał pracodawca i przyszedł zobowiązany i zapłacił to wtedy uchylasz zajęcie.
Wszystko już jest w tym temacie odnośnie egzekucji. Miłej lektury :)

23 lip 2014, 12:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
wyczytałam gdzieś, że już w lipcu ma być nowelizacja, ciekawe czy się wyrobią :P
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/Przebi ... sp?nr=2404
chyba byłoby mi na rękę jakby US to przejął...

23 lip 2014, 12:39
Fachowiec

POSTY        1396
eleta                    

zajmujecie coś w MOPSach ?  mam kilku takich o których wiem że pobierają jakieś zasiłki, dodatki itd i zastanawiam się co z tego zająć

To jest napisane w naszej ustawie ;)

art. 10 § 4. Nie podlegają egzekucji świadczenia alimentacyjne, świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, świadczenia rodzinne, dodatki rodzinne, pielęgnacyjne, porodowe, dla sierot zupełnych, zasiłki dla opiekunów oraz świadczenia z pomocy społecznej.

23 lip 2014, 12:47
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
qubap                    

eleta                    

To jest napisane w naszej ustawie ;)

art. 10 § 4. Nie podlegają egzekucji świadczenia alimentacyjne, świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, świadczenia rodzinne, dodatki rodzinne, pielęgnacyjne, porodowe, dla sierot zupełnych, zasiłki dla opiekunów oraz świadczenia z pomocy społecznej.

dzięki. przyznaje się bez bicia że chyba miałam pomroczność jasną bo mi ten zapis umknął i już chciałam "biednym samotnym matkom" odejmować zasiłki od ust ;)

23 lip 2014, 12:54
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
ciekawska                    

wyczytałam gdzieś, że już w lipcu ma być nowelizacja, ciekawe czy się wyrobią :P
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/Przebi ... sp?nr=2404
chyba byłoby mi na rękę jakby US to przejął...

nie ma tego w planach na obecnych posiedzeniach http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/Porzad ... F10036DE05
a następne dopiero pod koniec sierpnia

więc nie liczyłabym na załatwienie tego w lipcu

23 lip 2014, 12:58
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 16:24

POSTY        31
Mam pytanko, tytuły pani X ma komornik. Nie dawno pisałam do niego o zmianie stanu zaległości (do wiad. tylko pani X), bo spłaciła część 17.07. Dzisiaj przyszła spłaciła resztę, i teraz się zastanawiam czy pisząc do komornika dawać też do wiad. KRUSowi (dł.zaj.wierz.)? Czy to już należy do obowiązku komornika? Jeśli się powtarza to pytanie to wybaczcie :) ale nie kojarzę nic takiego ;)

23 lip 2014, 13:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
qubap                    

wojtek87                    

Jeśli w tym tygodniu otrzymał pracodawca dłużnika otrzymał zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia a jutro pojawi mi się dłużnik z wolą spłaty  zadłużenia kosztów należności głównej bez żadnych kosztów, odsetek. Wtedy powinienem naliczyć do należności głównej jakieś koszty?

Sama wola spłaty to jest zapłata tego co jest na zajęciu. Jeżeli nie chce płacić odsetek to tylko może napisać wniosek o ich umorzenie.
wojtek87                    

I co robić z zawiadomieniem zajęcia wynagrodzenia, które dostał pracodawca zanim zadłużenie zostało spłacone przez zobowiązanego?

Jeżeli dobrze rozumiem, to najpierw odebrał pracodawca i przyszedł zobowiązany i zapłacił to wtedy uchylasz zajęcie.
Wszystko już jest w tym temacie odnośnie egzekucji. Miłej lektury :)

Ale on nie chcę zapłacić tej kwoty, która jest na zajęciu, on chce zapłacić gołe należności tyle ile wynika z deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi +koszty upomnienia, bez kosztów egzekucyjnych, opłaty manipulacyjnej i odsetek.
Musi pokryć pozostałe koszty?

23 lip 2014, 13:09
Fachowiec

POSTY        1396
wojtek87                    

Ale on nie chcę zapłacić tej kwoty, która jest na zajęciu, on chce zapłacić gołe należności tyle ile wynika z deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi +koszty upomnienia, bez kosztów egzekucyjnych, opłaty manipulacyjnej i odsetek.
Musi pokryć pozostałe koszty?

Odsetki są z tytułu nie zapłacenia w terminie. Jedyną możliwością jest wniosek o ich umorzenie. Długa droga i zapewne nikt ich nie umorzy.
Jeżeli postępowanie zostało już wszczęte (zobowiązany odebrał tytuł lub dłużnik zajętej wierzytelności odebrał zawiadomienie o zajęciu) to tylko uiszczenie kwoty z zajęcia zwolni dłużnikowi zobowiązanie.
Jeżeli postępowanie masz wszczęte rozliczasz zgodnie z art. 115 - najpierw KE, KU i NG + odsetki proporcjonalnie, jeżeli nie masz wszczętego postępowania to rozliczasz (jeżeli wskaże lub wysokość wpłaty będzie odpowiadała wysokości zadłużenia) na KU i później NG + odsetki proporcjonalnie.
W przypadku braku podania o umorzenie odsetek w dniu zapłaty można umorzyć tylko pozostałą zaległość.
Ewentualnie wniosek do Burmistrza/Wójta/Prezydenta o umorzenie postępowania. Z jakiej przyczyny nie wiem.
ewi889                    

Mam pytanko, tytuły pani X ma komornik. Nie dawno pisałam do niego o zmianie stanu zaległości (do wiad. tylko pani X), bo spłaciła część 17.07. Dzisiaj przyszła spłaciła resztę, i teraz się zastanawiam czy pisząc do komornika dawać też do wiad. KRUSowi (dł.zaj.wierz.)? Czy to już należy do obowiązku komornika? Jeśli się powtarza to pytanie to wybaczcie :) ale nie kojarzę nic takiego ;)

Tak było, i to całkiem niedawno. Powiadamiasz komornika, reszta należy do niego. A komornik ciach za każdą zmianę wysokości zajęcia 5,35 x 2 :)

23 lip 2014, 13:16
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 16:24

POSTY        31
qubap                    

Tak było, i to całkiem niedawno. Powiadamiasz komornika, reszta należy do niego. A komornik ciach za każdą zmianę wysokości zajęcia 5,35 x 2 :)

Dzięki qubap :) To nawet do niej niepotrzebnie ostatnio wysłałam do wiad. na to wygląda.
Ważne, że u mnie jest na czysto :P Może coś zrozumie jak uświadomi sobie, że dodatkowe koszty przy tym ma.

23 lip 2014, 13:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2014, 11:05

POSTY        94
wystawiacie może tytuły wykonawcze na same koszty upomnienia ? mam problem co wpisać w nowym tytule w pozycji E.4 "identyfikacja podstawy prawnej obowiązku". W wyjaśnieniach do rozporządzenia piszą, że wpisuje się oznaczenie przepisu prawa, z którego wynika dochodzony obowiązek.Dla mnie mało maślane.  Czy chodzi im o art. 15 ustawy egzekucyjnej ? jak myślicie ? Ja ten artykuł wpisałem w poz. E.1 - akt normatywny.

23 lip 2014, 13:52
Fachowiec

POSTY        1396
auto                    

wystawiacie może tytuły wykonawcze na same koszty upomnienia ? mam problem co wpisać w nowym tytule w pozycji E.4 "identyfikacja podstawy prawnej obowiązku". W wyjaśnieniach do rozporządzenia piszą, że wpisuje się oznaczenie przepisu prawa, z którego wynika dochodzony obowiązek.Dla mnie mało maślane.  Czy chodzi im o art. 15 ustawy egzekucyjnej ? jak myślicie ? Ja ten artykuł wpisałem w poz. E.1 - akt normatywny.

To akurat było takie samo przy starych tytułach :)
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 27 listopada 2001 r. w sprawie wysokości kosztów upomnienia skierowanego przez wierzyciela do zobowiązanego przed wszczęciem egzekucji administracyjnej.
Na szkoleniu mówili o wybraniu pozycji orzeczenia oraz wpisaniu numeru upomnienia i z jakiego dnia.
Na razie jeszcze nie wystawiałem bo o dziwo w 80% pomogło zwykłe pisemko że po uregulowaniu należności głównej pozostały do zapłaty koszty upomnienia.

23 lip 2014, 14:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2014, 11:05

POSTY        94
qubap                    

auto                    

To akurat było takie samo przy starych tytułach :)
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 27 listopada 2001 r. w sprawie wysokości kosztów upomnienia skierowanego przez wierzyciela do zobowiązanego przed wszczęciem egzekucji administracyjnej.
Na szkoleniu mówili o wybraniu pozycji orzeczenia oraz wpisaniu numeru upomnienia i z jakiego dnia.
Na razie jeszcze nie wystawiałem bo o dziwo w 80% pomogło zwykłe pisemko że po uregulowaniu należności głównej pozostały do zapłaty koszty upomnienia.

A nie powinno być zaznaczone "z mocy prawa" zamiast "orzeczenie"?
To co powinno być wpisane jako rodzaj należności "koszty upomnienia" ?

dzięki

23 lip 2014, 14:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
Witam, chce umorzyć zaległość podatkowa z urzędu- ze słyszenia wiem ze dłużnik przebywa w zakładzie karnym - w jaki sposób mogę to potwierdzić?

24 lip 2014, 07:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 379  Następna strona