Teraz jest 04 wrz 2025, 07:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Egzekucja z nieruchomości 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 lis 2013, 18:42

POSTY        3
Post Re: Egzekucja z nieruchomości
Hej
Mam pytanie o egzekucję sądową, również z nieruchomości.
Zatem, podatek nie został zapłacony, wystałam do egzekucji tytuł wyk.
Należność nie została ściągnięta.
Następnie Komornik przysyła informacje o licytacji nieruchomości dłużnika i wzywa do podania stanu zaległości na dzień licytacji. Ja podaję zaległości. Wobec czego, komornik prosi o przekazanie tytułów wykon. z klauzulą na małżonkę, bo nieruchomość jest wspólna z małżonką.
Moje pytanie brzmi, czy ja mogę podejmować takie kroki, zbiegu nie było, zaległości są podatkowe, zatem z góry właściwa dla mnie jest egzekucja administracyjna, nie sądowa, jaka jest podstawa prawna ?
Wydaje mi się, że nie możemy brać udziału w egzekucji sądowej. Przepisy mówi, że do podatków właściwa jest  egzek. adm., a ewentualnie przy zbiegu sąd może wyznaczyć komornika sądowego do łącznej egzekucji, to wtedy ok.
co o tym myślicie?
macie takie sytuacje, ze komornika wam przysyła informacje o licytacji (przesyła je,bo musi wysyłać po instytucjach) i czy tez podanie zaległości podatkowe mimo, ze egzekucje prowadzi komornik skarbowy?
pozdr.

24 lis 2013, 18:02
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
lidka12a                    

Hej
Mam pytanie o egzekucję sądową, również z nieruchomości.
Zatem, podatek nie został zapłacony, wystałam do egzekucji tytuł wyk.
Należność nie została ściągnięta.
Następnie Komornik przysyła informacje o licytacji nieruchomości dłużnika i wzywa do podania stanu zaległości na dzień licytacji. Ja podaję zaległości. Wobec czego, komornik prosi o przekazanie tytułów wykon. z klauzulą na małżonkę, bo nieruchomość jest wspólna z małżonką.
Moje pytanie brzmi, czy ja mogę podejmować takie kroki, zbiegu nie było, zaległości są podatkowe, zatem z góry właściwa dla mnie jest egzekucja administracyjna, nie sądowa, jaka jest podstawa prawna ?
Wydaje mi się, że nie możemy brać udziału w egzekucji sądowej. Przepisy mówi, że do podatków właściwa jest  egzek. adm., a ewentualnie przy zbiegu sąd może wyznaczyć komornika sądowego do łącznej egzekucji, to wtedy ok.
co o tym myślicie?
macie takie sytuacje, ze komornika wam przysyła informacje o licytacji (przesyła je,bo musi wysyłać po instytucjach) i czy tez podanie zaległości podatkowe mimo, ze egzekucje prowadzi komornik skarbowy?
pozdr.

Wysłać zestawienie podatków powinnaś. A od 21.11. nie ma problemu - Twoja egzekucja powinna doprowadzić do zbiegu egzekucji (o ile tw są na oboje małżonków wystawione)..

24 lis 2013, 20:12
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 lis 2013, 18:42

POSTY        3

Wysłać zestawienie podatków powinnaś. A od 21.11. nie ma problemu - Twoja egzekucja powinna doprowadzić do zbiegu egzekucji (o ile tw są na oboje małżonków wystawione)..

Ok. Dzięki za informację.
Tylko skąd Dział Egzekucji będzie wiedział o nieruchomości, aby wszcząć egzekucję z tej samej nieruchomości co Komornik Sądowy, żeby mógł nastąpić zbieg egzekucji ?
To mam Egzekucji przekazać pismem taką inforamcję ?
A dla Komornika Sądowego powinnam uzyskać klauzulę na małżonkę i przystąpić do egzekucji sądowej (i zaznaczyć sobie "S" na karcie) ?
To będą dwie egzekucje.

25 lis 2013, 11:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
mofnet                    

preston                    

Egz. ze współmałżonka u mnie może nie powszechna ale jest, generalnie w przypadkach kiedy jest potrzeba wpisu hipoteki na wspólnej nieruchomości. Ale ostatnio pojawiają się np. tytuły z sanepidu na współmałżonków i przyjmujemy je.

a te tytuły z sanepidu to dotyczą sytuacji, gdy oboje małżonkowie są zobowiązanymi, czy też zobowiązanym jest jeden z małżonków, a wierzyciel chce, aby prowadzić egzekucję z uwzględnieniem art. 27c. Jak w tym przypadku jest wystawione upomnienie?

Pierwotny tytuł wystawiony na zobowiązanego zostaje wycofany przez wierzyciela. jednocześnie nowy tytuł wystawiony jest na oboje małżonków (dopisany w części N tytułu). Problem właśnie jest z upomnieniem, w mojej ocenie powinno ono być ponownie wystawione i doręczone obojgu, a w tytułach jest poprostu ksero pierwotnego upomnienia (dla jednego z małżonków).

25 lis 2013, 12:56
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2012, 11:30

POSTY        8
Sądzę, że wielkiego problemu z upomnieniem nie ma, tytuł zostaje wycofany przez wierzyciela, następnie wysyła się upomnienie do drugiego małżonka, bo na dłużnika było już wystawione upomnienie i jest potwierdzenie doręczenia upomnienia (chyba że zwrotka o doręczeniu upomnienia dłużnikowi zaginęła, to wtedy należałoby wysłać upomnienie na obojga małżonków wspólny adres jedno upomnienie, różne adresy osobne upomnienia). Po 7 dniach od daty doręczenia wystawić nowy TW na małżeństwo z dopisanym art. 29§1 ustawy OP i art. 27c ustawy opewa, a jako datę doręczenia upomnienia wpisać tą późniejszą.

25 lis 2013, 16:09
Znawca
Własny awatar

POSTY        108
lidka12a                    

Tylko skąd Dział Egzekucji będzie wiedział o nieruchomości, aby wszcząć egzekucję z tej samej nieruchomości co Komornik Sądowy, żeby mógł nastąpić zbieg egzekucji ?
To mam Egzekucji przekazać pismem taką inforamcję ?

Właśnie tak. Zadowoleni nie będą. Gwarantuję. Ale nie oto zresztą chodzi ...
lidka12a                    

A dla Komornika Sądowego powinnam uzyskać klauzulę na małżonkę i przystąpić do egzekucji sądowej (i zaznaczyć sobie "S" na karcie) ?
To będą dwie egzekucje.

TW trzeba wystawić na oboje małżonków aby dotknąć majątku wspólnego. To już raczej ugruntowany pogląd orzecznictwa.
Szkoda, że w upea przy ostatnich zmianach nie rozwiązano przy okazji właśnie tego problemu.

26 lis 2013, 19:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2013, 20:36

POSTY        4
Nie do końca rozumiem jak postąpić w sytuacji, o której pisze LIDKA12A, a sama mam podobną. Tytuł wykonawczy był u Naczelnika US. W tym czasie przyszło od komornika zawiadomienie do gminy o licytacji nieruchomości z wniosku innego wierzyciela.Zgłosiliśmy komornikowi naszą wierzytelność , a ten powiadomił nas telefonicznie, że tytuły muszą być zaopatrzone w sądową klauzulę wykonalności. Wystąpiliśmy zatem do sądu o nadanie tytułom administracyjnym sądowej klauzuli wykonalności. Sąd odrzucił wniosek, wnieśliśmy zażalenie i czekamy co powie Sąd Okręgowy.

W innej sprawie w planie podziału sumy uzyskanej z nieruchomości pominięto gminę (w tym wypadku wierzyciela hipotecznego) wskazując, że tytuły wykonawcze nie mają sądowej klauzuli wykonalności. Wystąpiliśmy do tego samego sądu o nadanie klauzuli i ten sam sąd (choć w innym składzie) oddalił wniosek... czy powinniśmy się na to zażalić?

29 gru 2013, 19:43
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA16 kwi 2013, 20:24

POSTY        1
Witam, trochę nie rozumiem? a gdzie mierniki? nowy tytuł? co na to RP jak to jest u Was? :mur:

01 sty 2014, 18:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 16:55

POSTY        23
Mam pytanie do osób pracujących w egzekucji. Czy umarzacie postępowanie egzekucyjne jeżeli zaległości są objęte hipotekami przymusowymi?

22 sty 2014, 18:02
Początkujący

REJESTRACJA19 maja 2009, 19:06

POSTY        6
witam wszystkich,
mam pytanie do tych urzędów które wystawiają na zaległości podatkowe tytuły wykonawcze na małżonków celem prowadzenia egzekucji z nieruchomości stanowiącej wspólność majątkową małżeńską, w sytuacji ustalenia w toku egzekucji prowadzonej w stosunku do zobowiązanego - majątku wchodzącego w skład majątku wspólnego - czyli nieruchomości. Jak widzę praktyka jest taka że na podstawie art. 59 par. 1 pkt 9 upea umarzane jest postępowanie egzekucyjne co do zobowiązanego i wystawiane są tw na małżonków,a postępowania dotyczą zaległości z tytułu np .VAT-u. I pytanie moje jest następujące :
Co robicie z upomnieniem na małżonka? RP takowe wystawia ? I co na to organ nadzoru ? trafiła u kogoś z Was taka sprawa np zarzutów małżonka, albo skargi na czynności egz. małżonka do Izby Skarbowej albo może jeszcze wyżej ? (choć orzecznictwo przejrzałam i nie widzę niczego w tym zakresie, gdzie odniesionoby się co do samego wystawienia tytułu na małżonków gdyż wykraczało to poza zakres kontroli sądu ). jak do tego podchodzi się u Was? zagadnienie wydaje mi się że na czasie przy okazji hipotek, a tym bardziej irytuje mnie że zobowiązany/a "spokojnie śpi widząc że się nie da " dobrać do majątku wspólnego ze względu na problemy interpretacyjne art. 27c upea. Przepisy się zmieniły i teraz już do egzekucji z nieruchomości nie trzeba się "prosić o decyzje " więc wydawałoby się że jest łatwiej, ale problem art. 27c pozostał :(
Może warto zjednoczyć siły i spróbować wymienić spostrzeżenia/wnioski.praktyczne rozwiązania w tym zakresie i jakoś temat próbować ugryźć gdyż wiem że nie jestem odosobniona i jak czytam forum to są przypadki urzędów, że próbuje się znaleźć rozwiązanie tej sytuacji.
pozdrawiam serdecznie

11 lut 2014, 20:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2013, 16:27

POSTY        18
Czy są jakieś przeciwwskazania do prowadzenia egzekucji z nieruchomości na podstawie zlecenia rekwizycyjnego, na mocy przepisów upea, w brzmieniu obowiązującym po 21 listopada ub. roku?

14 maja 2014, 20:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2008, 11:46

POSTY        44
Wydaje mi się, iż potrzebny jest tutaj dalszy tytuł wykonawczy ze wskazaniem, iż wystawiony jest on do egzekucji z nieruchomości.

15 maja 2014, 07:08
Znawca
Własny awatar

POSTY        108
Parnick                    

Czy są jakieś przeciwwskazania do prowadzenia egzekucji z nieruchomości na podstawie zlecenia rekwizycyjnego, na mocy przepisów upea, w brzmieniu obowiązującym po 21 listopada ub. roku?

Nie ma żadnych.
iga1                    

Wydaje mi się, iż potrzebny jest tutaj dalszy tytuł wykonawczy ze wskazaniem, iż wystawiony jest on do egzekucji z nieruchomości.

Odpis z art. 31 w zw. z art. 26b par. 2 upea w tym wypadku chyba wystarczy

15 maja 2014, 17:10
Znawca
Własny awatar

POSTY        108
inezka82                    

witam wszystkich,
mam pytanie do tych urzędów które wystawiają na zaległości podatkowe tytuły wykonawcze na małżonków celem prowadzenia egzekucji z nieruchomości stanowiącej wspólność majątkową małżeńską, w sytuacji ustalenia w toku egzekucji prowadzonej w stosunku do zobowiązanego - majątku wchodzącego w skład majątku wspólnego - czyli nieruchomości. Jak widzę praktyka jest taka że na podstawie art. 59 par. 1 pkt 9 upea umarzane jest postępowanie egzekucyjne co do zobowiązanego i wystawiane są tw na małżonków,a postępowania dotyczą zaległości z tytułu np .VAT-u. I pytanie moje jest następujące :
Co robicie z upomnieniem na małżonka? RP takowe wystawia ? I co na to organ nadzoru ? trafiła u kogoś z Was taka sprawa np zarzutów małżonka, albo skargi na czynności egz. małżonka do Izby Skarbowej albo może jeszcze wyżej ? (choć orzecznictwo przejrzałam i nie widzę niczego w tym zakresie, gdzie odniesionoby się co do samego wystawienia tytułu na małżonków gdyż wykraczało to poza zakres kontroli sądu ). jak do tego podchodzi się u Was? zagadnienie wydaje mi się że na czasie przy okazji hipotek, a tym bardziej irytuje mnie że zobowiązany/a "spokojnie śpi widząc że się nie da " dobrać do majątku wspólnego ze względu na problemy interpretacyjne art. 27c upea. Przepisy się zmieniły i teraz już do egzekucji z nieruchomości nie trzeba się "prosić o decyzje " więc wydawałoby się że jest łatwiej, ale problem art. 27c pozostał :(
Może warto zjednoczyć siły i spróbować wymienić spostrzeżenia/wnioski.praktyczne rozwiązania w tym zakresie i jakoś temat próbować ugryźć gdyż wiem że nie jestem odosobniona i jak czytam forum to są przypadki urzędów, że próbuje się znaleźć rozwiązanie tej sytuacji.
pozdrawiam serdecznie

Niestety a żałuję, że nikt u mnie zarzutów nie wniósł na takie tytuły wykonawcze. Orzecznictwa w istocie brak.
Wierzyciel doręczał upomnienia małżonkom. Skarg niestety nie było.

Przy okazji pytanie - kto z Was do komornika sądowego zamiast oryginałów tw wysyłał już odpisy z art. 26b par. 2 upea i czy nie mieliście/macie z tym problemów?
Co do tw po 21.11.2013r. nie ma problemu - DTW. Ale do "starych" (do 20.11.2013r.) trybu wystawiania w ustawie "z mocą oryginału) brak i KS odmawia przyjęcia odpisów - wskazując, że tytuł wykonawczy to jedynie oryginał (lub coś co z ustawy wynika - DTW.
Trudno z taką argumentację polemizować w oparciu o przepisy.

15 maja 2014, 17:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 144 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona