Teraz jest 12 wrz 2025, 00:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
anulka102                    

witam

mam pytanie deklaracja jest na osobę która między czasie zmarła i upomnienie poszło  tez na ta osobę zmarła (nikt nie przyszedł złożyć korekty deklaracji) to tyt.wyk wystawiam na tą zmarłą  osobę i robię wkładkę małżeńska na żonę czy od razu wpisuję na pierwszej stronie dane żony? i w tym drugim przypadku zaznaczam w poz 9 inna osoba fizyczna czy malżeństwo? dziękuję z góry

Czyli zobowiązanym była zmarła osoba? To zgodnie z OP należy ustalić następcę prawnego i następnie wysłać mu upomnienie i dopiero tytuł. U mnie opłata śmieciowa nie jest traktowana jak wspólne zobowiązanie małżonków (wynika z konstrukcji deklaracji), dlatego zaległości np. żony dochodzę tylko od niej.

07 lip 2014, 14:08
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi!
Jeszcze jedno pytanie:
1. Jak mam zbieg w elektronicznym postępowaniu upominawczym- to też robię postanowienie o wstrzymaniu czynności?
bo to,że nie pisze już do Sądu to wiem, ale czy Postanowienie robię to nie wiem :)

07 lip 2014, 14:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
Pola a po co chcesz wstrzymywać postępowanie skoro masz już organ który przejmuje egzekucje :)
wstrzymanie jest wtedy kiedy nie wiesz kto ma się tym dalej zając i trzeba czekać, a skoro już wiadomo to nie ma takiej potrzeby :)

07 lip 2014, 14:54
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
pola80                    

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi!
Jeszcze jedno pytanie:
1. Jak mam zbieg w elektronicznym postępowaniu upominawczym- to też robię postanowienie o wstrzymaniu czynności?
bo to,że nie pisze już do Sądu to wiem, ale czy Postanowienie robię to nie wiem :)

Po raz kolejny. BYŁO. M.in. strona 24.
A poza tym 773 KPC to podstawa.

Jeżeli egzekucja sądowa jest prowadzona na podstawie tytułu wykonaw-czego, o którym mowa w art. 783 § 4, łączne prowadzenie egzekucji przej-muje komornik.

Nie ma tu wstrzymania. Taką informację traktujesz jak wyznaczenie KS do łącznego prowadzenia egzekucji.
Egzekutor69                    

Czyli zobowiązanym była zmarła osoba? To zgodnie z OP należy ustalić następcę prawnego i następnie wysłać mu upomnienie i dopiero tytuł. U mnie opłata śmieciowa nie jest traktowana jak wspólne zobowiązanie małżonków (wynika z konstrukcji deklaracji), dlatego zaległości np. żony dochodzę tylko od niej.

U mnie niestety wygląda to podobnie. Ciekawe czy można to zrobić inaczej.

07 lip 2014, 16:32
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Egzekutor69                    

Rozpiszę to może na takim przykładzie:
zajęcie renty - razem 549,80 zł (w tym: KE-27,40, KU-46,40, NG-476,00)
pierwsza częściowa realizacja egz. należności przez ZUS na kwotę 383,62 zł - to ja rozpisałem tak: (KE-27,40, KU-46,40) - całość, na NG pozostało-309,82 zł, to zgodnie z art.27a par.4 powinienem zaokrąglić NG do 309,80 zł? To jaką kwotę NG mam przekazać z konta egzekucyjnego na konto śmieciowe?  
druga częściowa realizacja egz. należności przez ZUS na kwotę 166,18 - całość na NG, tylko teraz nie wiem też zaokrąglić na TW (część Ł) do 166,20?
Muszę się przyznać, że przekazując kasę na konto śmieciowe z konta egzekucyjnego przelałem na NG kwoty: 309,82 i 166,18 - niby suma sie zgadza, ale czy dobrze postąpiłem? Czy nie powinienem przekazać odpowiednio 309,80 a następnie 166,20?
Jak ma wyglądać to końcowe rozliczenie z art. 27a par.5 u.o.p.e.? U mnie nikt nie ma pojęcia.

Przekazuje się tyle, ile się rozliczyło. Nie można rozliczyć na 309,82 i przekazać 309,80.
Chyba, że jest to rozliczenie końcowe.

1. 309,82. Przekazujesz tyle, ile masz (ile rozliczyłeś).
2. Zostaje 116,18. Tu zaczyna się zaokrąglanie należności głównej. Rozliczając powinieneś zaokrąglić do 116,20, ale ZUS przekazał tylko 116,18, więc tylko tyle rozliczasz i przekazujesz.
Sprawa prosta, bo należność główna cała.

Gdyby ZUS przy pierwszej realizacji przekazał np. 383,67 zł, na należność główną zostałoby zaliczone 309,87 zł. Zostałoby do zapłaty 116,13 zł. ZUS przekazuje 116,13 zł. Rozliczając zaokrąglasz, zaliczasz na należność 116,10 i tyle przekazujesz wierzycielowi. Jest to rozliczenie końcowe, więc z mocy ustawy 0,03 zł jest umorzone, a zobowiązanie wygasło przez zapłatę.
Co zrobić z 0,03 zł na koncie organu egzekucyjnego? Różnie sobie radzimy w zależności od sytuacji. Nasz system nie pozwoli zaliczyć tych 3 groszy na należność główną.

07 lip 2014, 21:27
Specjalista

POSTY        488
Egzekutor69                    

Przepraszam, że jestem taki upierdliwy, ale mam jeszcze jedno pytanie- a więc wypełniam pole J - adnotacja "zawieszenie", a następnie gdy zobowiązany spłaca raty, to też robię adnotację "wplata u wierzyciela" i po spłaceniu TW wypełniam część I TW?

Przepraszam, pomyliłam się w poprzedniej odpowiedzi. Pytałeś o "I" i taką miałam dać odpowiedź. J samo się napisało.;)
Tak, wypełniasz część I.

07 lip 2014, 21:34
Specjalista

POSTY        488
qubap                    

Szczerze to nigdy nie widziałem zastosowania § 4 w US czy u KS. Wszyscy przekazują tyle ile dostają. Nigdy na końcu przekazywanej kwoty nie spotkałem się z zerem :) no może przypadkowo parę razy ale to pewnie wynikało z odsetek ;)

Z odsetek to właśnie grosze wynikają;)
Problem jest głównie wtedy, gdy nie ma odsetek. Szczególnie to widać na mandatach, jak są duże należności, a np. z renty czy wynagrodzenia schodzą niewielkie kwoty w groszach. Przeważnie na końcu jest albo za mało albo za dużo o kilka groszy.;)

07 lip 2014, 21:42
Specjalista

POSTY        488
qubap                    

Czy gdzieś w przepisach jest mowa o tym kiedy występuje zbieg oprócz 62 i 63 które wskazują tylko na egzekucję z tego samego składnika majątkowego? Wszystkie przepisy wskazują tylko na zbieg do tej samej nieruchomości, rzeczy, albo innego prawa majątkowego i niemajątkowego, nigdzie nie mogę znaleźć tego samego zobowiązanego (co wydawało by się logiczne, ale nie ma). Teoretycznie sąd nie uznaje zbiegu a bank do realizacji wymaga rozstrzygnięcia. Dziwne to to ;) Nie wiem czy mam coś do sądu pisać czy po prostu następnym razem przesłać akta do KS i powołać się na to że prowadzi na podstawie EPU.

Nie ma. Te dwa warunki: ten sam zobowiązany i to samo prawo majątkowe wynikają z orzecznictwa.
Póki co nie widzę rozwiązania tego problemu i nie sądzę, żeby komornik przyjął akta.
Trzeba egzekwować z innego majątku.

Ostatnio edytowano 07 lip 2014, 21:49 przez mera, łącznie edytowano 1 raz

07 lip 2014, 21:45
Specjalista

POSTY        488
Egzekutor69                    

Teraz wiem, że tak trzeba, ale przy zbiegu wysłałem już parę wniosków do sądu, bez uprzedniego wystawienia postanowienia o wstrzymaniu czynności egzekucyjnych, zawiadamiając tylko KS, ciekawe czy teraz sąd mi odrzuci wnioski? Wnioski poszły już dobry miesiąc temu i na razie cisza  :lol:

Nie odrzuci tylko z tego powodu, że nie wstrzymałeś postępowania. Dla sądu nie ma to znaczenia. Jak wstrzymujesz, to sądu o tym nie informujesz.

07 lip 2014, 21:53
Specjalista

POSTY        488
qubap                    

Egzekutor69                    

U mnie niestety wygląda to podobnie. Ciekawe czy można to zrobić inaczej.

Odnośnie starych zaległości to chyba tylko przeniesienie odpowiedzialności.
Na okresy następne, to nie znam Waszych przepisów, ale chyba jest jakiś zapis, że z każdego gospodarstwa musi być deklaracja i określone terminy do jej złożenia. Tak, jak wszyscy składaliśmy w tamtym roku.
Były czy będą jakieś konsekwencje, jak ktoś nie złożył?
Może wezwać osoby zamieszkujące do złożenia nowej deklaracji?

07 lip 2014, 22:00
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
mera                    

Odnośnie starych zaległości to chyba tylko przeniesienie odpowiedzialności.
Na okresy następne, to nie znam Waszych przepisów, ale chyba jest jakiś zapis, że z każdego gospodarstwa musi być deklaracja i określone terminy do jej złożenia. Tak, jak wszyscy składaliśmy w tamtym roku.
Były czy będą jakieś konsekwencje, jak ktoś nie złożył?
Może wezwać osoby zamieszkujące do złożenia nowej deklaracji?

Tak jeżeli nie złożył to urząd wzywa do złożenia, jeżeli nie złoży wszczyna postępowanie i wydaje decyzję. Tu sprawa prosta. Tylko co z okresem pomiędzy.
Moim zdaniem należało by umorzyć od momentu zgonu i wydać decyzję, w przypadku braku deklaracji, zmniejszoną o jedną osobę (chyba że złoży deklarację od tamtego okresu).

08 lip 2014, 07:56
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
mera                    

Egzekutor69                    

Przepraszam, że jestem taki upierdliwy, ale mam jeszcze jedno pytanie- a więc wypełniam pole J - adnotacja "zawieszenie", a następnie gdy zobowiązany spłaca raty, to też robię adnotację "wplata u wierzyciela" i po spłaceniu TW wypełniam część I TW?

Przepraszam, pomyliłam się w poprzedniej odpowiedzi. Pytałeś o "I" i taką miałam dać odpowiedź. J samo się napisało.;)
Tak, wypełniasz część I.

Przepraszam, że drążę ten temat, ale w części J robię najpierw zmniejszenie do zera i w polu "rodzaj zmiany" wpisuje "zawieszenie", a następnie gdy spłaca raty to w polu "rodzaj zmiany" wpisuje np. "spłata rat" i salduje do zera, czy wystarczy tylko adnotacja "zawieszenie" i zmniejszenie należności do zera, a po spłacie TW zamknąć tytuł i wypełnić pole I?

08 lip 2014, 08:12
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
Mam pytanie, czy macie może tak skonstruowane deklaracje śmieciowe, że za zaległości mogą odpowiadać małżonkowie solidarnie? Opłata śmieciowa jest wtedy traktowana jak wspólne zobowiązanie małżonków.

08 lip 2014, 12:02
Specjalista

POSTY        488
Egzekutor69                    

Przepraszam, że drążę ten temat, ale w części J robię najpierw zmniejszenie do zera i w polu "rodzaj zmiany" wpisuje "zawieszenie", a następnie gdy spłaca raty to w polu "rodzaj zmiany" wpisuje np. "spłata rat" i salduje do zera, czy wystarczy tylko adnotacja "zawieszenie" i zmniejszenie należności do zera, a po spłacie TW zamknąć tytuł i wypełnić pole I?

Jeżeli masz raty, to nie zmniejszasz do zera i nic nie wpisujesz w J. Kiedyś były w tytule odpowiednie rubryki do wpisania okresu zawieszenia, teraz nie ma.
Wydajesz postanowienie o zawieszeniu i odkładasz sobie TW gdzieś, żeby nie przeszkadzał. Jak spłaci raty, to w części J wpiszesz sobie "0", rodzaj zmiany: może być spłata rat, wpłata (nie ma większego znaczenia).
Tytuł zamykasz i wypełniacz część I.

08 lip 2014, 18:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 379  Następna strona