Witam, mam zbieg egzekucji z komornikiem sądowym i czytając forum jestem w kropce.
1. Najpierw postanowienie o wstrzymaniu egzekucji do zobowiązanego 2. Następnie akta do sądu ( czy do akt sprawy prowadzicie spis spraw?) w jakiej formie je wysyłacie? czy zostawiacie sobie ksero za zgodnością z oryg? Co dokładnie wysłać do tego sądu? Jakie pismo dołączyć? - w jaki sposób dowie sie o tym komornik sadowy, który prowadzi już egzekucje? jemu tez wysyłam całe akta czy tylko pismo?
Oj słabo czytasz. Wszystko już było na forum. 1. Do zobowiązanego i dw. do komornika. 2. Nie stosujesz tu metryki. Przesyłasz do sądu na podstawie 62 w związku z 773 kpc. Ja kseruję wszystko co przekazuję (bez pieczątki). Wysyłasz wszystkie dokumenty dotyczące sprawy - tytył, upomnienie (wg starych przepisów - może być za zgodność), zajęcie i pozostałe zapytania z art. 36. Do komornika dajesz dw. ze wstrzymujesz postępowanie i przekazujesz do sądu. Jeżeli nie będzie mu się spieszyło, a z reguły tak jest, to sąd go wezwie do przedłożenia akt.
pola80
Witam, pytanie o zbiegi: 1.mam odpowiedz z Zus ,że zgodnie z postanowieniem z sadu ... z dnia...,Komornik Sądowy.... ma dalej prowadzić egzekucje, czy ja już nie robię wstrzymania i nie przekazuje akt do Sądu? , tylko od razu do Komornika?, przecież to nie jest postanowienie dotyczące mojego zbiegu , tylko jakiegoś innego. 2. czy pomimo takiej informacji z Zus robię swoje, czyli wstrzymuje postanowieniem czynności i wysyłam akta do Sądu w celu wydania postanowienia, kto mam przejąć mój zbieg?
1. Odpowiedź powinna brzmieć: BYŁO. Nie ważne kogo dotyczyło.
art. 773 § 3 kpc
W przypadku wystąpienia dalszych zbiegów egzekucji do tej samej rzeczy lub prawa majątkowego, łączne prowadzenie egzekucji przejmuje organ egzeku-cyjny wyznaczony przy pierwszym zbiegu egzekucji.
2. Jeżeli masz wskazane że zbieg rozstrzygnięty to pkt. 1 jeżeli nie masz to dzwonisz do komornika i się pytasz. Jeżeli "nie wie" to przekazujesz do sądu.
07 lip 2014, 08:35
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
pola80
Witam, pytanie o zbiegi: 1.mam odpowiedz z Zus ,że zgodnie z postanowieniem z sadu ... z dnia...,Komornik Sądowy.... ma dalej prowadzić egzekucje, czy ja już nie robię wstrzymania i nie przekazuje akt do Sądu? , tylko od razu do Komornika?, przecież to nie jest postanowienie dotyczące mojego zbiegu , tylko jakiegoś innego. 2. czy pomimo takiej informacji z Zus robię swoje, czyli wstrzymuje postanowieniem czynności i wysyłam akta do Sądu w celu wydania postanowienia, kto mam przejąć mój zbieg?
Tak przekazujesz akta do tego komornika, gdyż on już został wyznaczony do prowadzenia łącznej egzekucji.
07 lip 2014, 08:38
Egzekutor69
Rozpiszę to może na takim przykładzie: zajęcie renty - razem 549,80 zł (w tym: KE-27,40, KU-46,40, NG-476,00) pierwsza częściowa realizacja egz. należności przez ZUS na kwotę 383,62 zł - to ja rozpisałem tak: (KE-27,40, KU-46,40) - całość, na NG pozostało-309,82 zł, to zgodnie z art.27a par.4 powinienem zaokrąglić NG do 309,80 zł? To jaką kwotę NG mam przekazać z konta egzekucyjnego na konto śmieciowe? druga częściowa realizacja egz. należności przez ZUS na kwotę 166,18 - całość na NG, tylko teraz nie wiem też zaokrąglić na TW (część Ł) do 166,20? Muszę się przyznać, że przekazując kasę na konto śmieciowe z konta egzekucyjnego przelałem na NG kwoty: 309,82 i 166,18 - niby suma sie zgadza, ale czy dobrze postąpiłem? Czy nie powinienem przekazać odpowiednio 309,80 a następnie 166,20? Jak ma wyglądać to końcowe rozliczenie z art. 27a par.5 u.o.p.e.? U mnie nikt nie ma pojęcia.
Szczerze to nigdy nie widziałem zastosowania § 4 w US czy u KS. Wszyscy przekazują tyle ile dostają. Nigdy na końcu przekazywanej kwoty nie spotkałem się z zerem no może przypadkowo parę razy ale to pewnie wynikało z odsetek Ja bym zrobił to tak jest w rzeczywistości czyli KE 27,40 KU 46,40 NG 309,82 NG 166,18 tym bardziej że działasz jako wierzyciel będący jednocześnie organem egzekucyjnym. Ale może ktoś kto ma inne zdanie się jeszcze na ten temat wypowie.
07 lip 2014, 08:46
mera
qubap
Miałem zbieg egzekucji na rachunku bankowym ale komornik powiedział że prowadzi egzekucję męża a ja mam żony. Po wysłaniu dokumentów do sądu, sąd stwierdził że komornik prowadzi egzekucję na podstawie EPU i odsyła mi dokumenty. Czy to jest podstawa do przekazania komornikowi dokumentów czy powinienem się jednak od tego odwołać skoro w literaturze (bo odwołania do przepisów chyba nie ma) jest napisane, do zbiegu muszą zaistnieć przesłanki: - identyczność przedmiotu do którego skierowana jest egzekucja, - skierowanie egzekucji do tego przedmiotu przez oba organy egzekucyjne, - prowadzenie egzekucji przez te organy przeciwko temu samemu dłużnikowi. Co prawda sprawę mam już zakończoną ale myślę przyszłościowo Tylko z drugiej strony prowadzenie egzekucji do tej samej rzeczy i inny zobowiązany na tej podstawie eliminowało by istnienie zbiegu :mur:
Też tak kiedyś miałam, tylko u mnie nie było to małżeństwo. Dwoje ludzików założyło sobie wspólne konto. Egzekucja do X - KS, do Y - ja. Bank informuje o zbiegu, sprawa w sądzie, sąd umarza, bo nie ma zbiegu (różne podmioty). Wyegzekwowałam w inny sposób. Tego na chwilę obecną nie da się rozwiązać. No chyba że na rachunek wpłynie tyle pieniędzy, że starczy dla wszystkich;)
Czy gdzieś w przepisach jest mowa o tym kiedy występuje zbieg oprócz 62 i 63 które wskazują tylko na egzekucję z tego samego składnika majątkowego? Wszystkie przepisy wskazują tylko na zbieg do tej samej nieruchomości, rzeczy, albo innego prawa majątkowego i niemajątkowego, nigdzie nie mogę znaleźć tego samego zobowiązanego (co wydawało by się logiczne, ale nie ma). Teoretycznie sąd nie uznaje zbiegu a bank do realizacji wymaga rozstrzygnięcia. Dziwne to to Nie wiem czy mam coś do sądu pisać czy po prostu następnym razem przesłać akta do KS i powołać się na to że prowadzi na podstawie EPU.
07 lip 2014, 09:50
Czy jak mam zbieg to tez naliczam za zajęcie wynagr?
07 lip 2014, 10:19
qubap
werka90
Witam, mam zbieg egzekucji z komornikiem sądowym i czytając forum jestem w kropce.
1. Najpierw postanowienie o wstrzymaniu egzekucji do zobowiązanego 2. Następnie akta do sądu ( czy do akt sprawy prowadzicie spis spraw?) w jakiej formie je wysyłacie? czy zostawiacie sobie ksero za zgodnością z oryg? Co dokładnie wysłać do tego sądu? Jakie pismo dołączyć? - w jaki sposób dowie sie o tym komornik sadowy, który prowadzi już egzekucje? jemu tez wysyłam całe akta czy tylko pismo?
Oj słabo czytasz. Wszystko już było na forum. 1. Do zobowiązanego i dw. do komornika. 2. Nie stosujesz tu metryki. Przesyłasz do sądu na podstawie 62 w związku z 773 kpc. Ja kseruję wszystko co przekazuję (bez pieczątki). Wysyłasz wszystkie dokumenty dotyczące sprawy - tytył, upomnienie (wg starych przepisów - może być za zgodność), zajęcie i pozostałe zapytania z art. 36. Do komornika dajesz dw. ze wstrzymujesz postępowanie i przekazujesz do sądu. Jeżeli nie będzie mu się spieszyło, a z reguły tak jest, to sąd go wezwie do przedłożenia akt.
_może jestem ciemna, ale co to jest dw?
07 lip 2014, 10:28
werka90
_może jestem ciemna, ale co to jest dw?
Do wiadomości
werka90
Czy jak mam zbieg to tez naliczam za zajęcie wynagr?
Tak
07 lip 2014, 10:34
Dzieki :* kolejne głupie pytanie: Czy wysyłając te akta do sądu wysyłam jako tajemnica skarbowa?
07 lip 2014, 10:40
werka90
Dzieki :* kolejne głupie pytanie: Czy wysyłając te akta do sądu wysyłam jako tajemnica skarbowa?
Wysyłasz całe akta które dotyczą zbiegu: czyli tytuły wykonawcze, zajęcia, zwrotki, odpowiedzi banków, ZUS itd. Ja nie wysyłam nic poza powyższym, czyli zapytań z art. 36, odpowiedzi na nie i innych dokumentów. Takie jest moje stanowisko dlatego, że nie mam zamiaru ułatwiać życia komornikom. Wniosek to zwykłe pismo:
Naczelnik Urzędu Skarbowego xxxxxxxxxxxxxxxxx zawiadamia, że w sprawie egzekucyjnej przeciwko dłużnikowi:
Imię nazwisko zam. 00-000 ul. xxxxxx NIP xxxxxxxxxxxx, PESEL xxxxxxxxxxxxxx
nastąpił zbieg egzekucji sądowej i administracyjnej do prawa majątkowego stanowiącego wierzytelność z rachunku bankowego.
Organem egzekucyjnym prowadzącym postępowanie przeciwko temu samemu dłużnikowi są Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Marcin xxxxxxxxxx KM/xxxxxxxxxxx/12 Naczelnik Urzędu Skarbowego xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx na podstawie art. 773 § 1 kpc wnosi o dokonania rozstrzygnięcia, który organ egzekucyjny - sądowy czy administracyjny - ma dalej prowadzić w trybie właściwym dla danego organu łącznie egzekucje z tej rzeczy lub prawa majątkowego, do którego nastąpił zbieg egzekucji.
W załączeniu przedkładam akta postępowania egzekucyjnego obejmujące:
1. Tytuł wykonawczy nr xxxxxxxxxxxxxxx
Organ egzekucyjny prosi o zwrot kompletnych akt po wykorzystaniu, co warunkuje prawidłowe zakończenie postępowania egzekucyjnego i odzwierciedlenie tego faktu w bazach informatycznych.
Otrzymują: 1. Adresat, 2. Komornik Sądowy przy 3. Komornik Sądowy przy 4. Wierzyciel: 5. a/a.
Ja nie wysyłam nic jako tajemnica skarbowa.
07 lip 2014, 10:42
Qubap
Czy gdzieś w przepisach jest mowa o tym kiedy występuje zbieg oprócz 62 i 63 które wskazują tylko na egzekucję z tego samego składnika majątkowego? Wszystkie przepisy wskazują tylko na zbieg do tej samej nieruchomości, rzeczy, albo innego prawa majątkowego i niemajątkowego, nigdzie nie mogę znaleźć tego samego zobowiązanego (co wydawało by się logiczne, ale nie ma). Teoretycznie sąd nie uznaje zbiegu a bank do realizacji wymaga rozstrzygnięcia. Dziwne to to Nie wiem czy mam coś do sądu pisać czy po prostu następnym razem przesłać akta do KS i powołać się na to że prowadzi na podstawie EPU.
Ja innych przypadków nie znam, w takim przypadku dobrze jest wysłać bezpośrednio do KS, mając na uwadze że prowadzi egzekucje na podst. EPU.
07 lip 2014, 12:42
a JESZCZE PYTANIE: Przekazuje do Sądu akta w celu rozstrzygnięcia zbiegu z Komornikiem i teraz najpierw: 1. Pisze wniosek do Sądu o rozstrzygnięcie zbiegu (o tym wniosku zawiadamiam strony: czyli np.Bank, Komornika- zobowiązanego o tym wniosku nie muszę zawiadamiać?) 2. Kiedy pisze Postanowienie o wstrzymaniu czynności ? ( od razu jak pisze wniosek do Sądu, czy dopiero jak dostane z Sądu postanowienie o przekazaniu akt?)-bo we wzorach "postanowienie wstrzymania z urzędu czynności" mam, że "po otrzymaniu pisma z Sądu, dot. nadesłania akt"
07 lip 2014, 13:02
pola80
a JESZCZE PYTANIE: Przekazuje do Sądu akta w celu rozstrzygnięcia zbiegu z Komornikiem i teraz najpierw: 1. Pisze wniosek do Sądu o rozstrzygnięcie zbiegu (o tym wniosku zawiadamiam strony: czyli np.Bank, Komornika- zobowiązanego o tym wniosku nie muszę zawiadamiać?) 2. Kiedy pisze Postanowienie o wstrzymaniu czynności ? ( od razu jak pisze wniosek do Sądu, czy dopiero jak dostane z Sądu postanowienie o przekazaniu akt?)-bo we wzorach "postanowienie wstrzymania z urzędu czynności" mam, że "po otrzymaniu pisma z Sądu, dot. nadesłania akt"
ad.1. postanowienie o wstrzymaniu wysyłasz do zobowiązanego i w akta, wniosek o rozstrzygnięcie zbiegu wysyłasz do sądu i do komornika. Po rozstrzygnięciu zobowiązany dostanie postanowienie z sądu o rozstrzygnięciu i zajęcie od komornika. Nie wysyłasz nic do dłużnika zajętej wierzytelności. ad.2. czynności wstrzymujesz w związku z wystąpieniem zbiegu. Ja oba pisma pisze razem. Wstrzymuję z datą wpłynięcia informacji o zbiegu. Przypadek o którym piszesz dotyczy sytuacji kiedy to np. komornik złoży pierwszy dokumenty o rozstrzygnięcie zbiegu. Jeżeli ty składasz pierwsza to komornik dostanie takie pismo z sądu (bo im się nie spieszy).
Kolejny cytat strona 24
preston
Teraz dwie możliwości: albo czekasz na wezwanie sądu do przekazania akt do rozstrzygnięcia zbiegu albo sama wnioskujesz o takie rozstrzygnięcie.
Ostatnio edytowano 07 lip 2014, 13:23 przez qubap, łącznie edytowano 2 razy
07 lip 2014, 13:13
Teraz wiem, że tak trzeba, ale przy zbiegu wysłałem już parę wniosków do sądu, bez uprzedniego wystawienia postanowienia o wstrzymaniu czynności egzekucyjnych, zawiadamiając tylko KS, ciekawe czy teraz sąd mi odrzuci wnioski? Wnioski poszły już dobry miesiąc temu i na razie cisza
07 lip 2014, 13:16
witam
mam pytanie deklaracja jest na osobę która między czasie zmarła i upomnienie poszło tez na ta osobę zmarła (nikt nie przyszedł złożyć korekty deklaracji) to tyt.wyk wystawiam na tą zmarłą osobę i robię wkładkę małżeńska na żonę czy od razu wpisuję na pierwszej stronie dane żony? i w tym drugim przypadku zaznaczam w poz 9 inna osoba fizyczna czy malżeństwo? dziękuję z góry