czy jak przekazujemy tytuł do komornika w wyniku zbiegu to informujemy o tym naszego dłużnika?
04 lip 2014, 11:01
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Ja nie informowałem, mam nadzieję że zrobi to komornik, jak przejmie łączną egzekucję.
04 lip 2014, 11:24
qubap
eleta
ok mamy rozstrzygnięcie Sądu kto prowadzi egzekucję, przekazuje TW do Komornika żeby dalej prowadził zbieg w zakresie rachunku bankowego wcześniej wydałam postanowienie o wstrzymaniu czynności na czas rozstrzygnięcia przez sąd czy po tym rozstrzygnięciu wydajecie postanowienie o podjęciu czynności czy po prostu prowadzicie egzekucje dalej ?
Zobowiązany dostanie postanowienie od sądu oraz zajęcie od komornika. Nic w tym zakresie już nie musisz robić. Możesz dalej prowadzić egzekucję z innych składników majątkowych. Wstrzymana była tylko egzekucja z rachunku bankowego.
ufff człowiek czasem za dużo kombinuje jak do tej pory nic właśnie nie robiłam ale zaczęłam kombinować i chyba chciałam przedobrzyć
04 lip 2014, 11:37
Cytat strona 29
Magdallene30
czy przy przekazaniu akt do komornika zawiadamiam tez zobowiązanego?
preston
Tak. I pismo piszesz tak aby wiedział też, do jakiej wierzytelności wystąpił zbieg egzekucji.
preston
Tak najpierw postanowienie o wstrzymaniu, a po rozstrzygnięciu i uprawomocnieniu się postanowienia przekazujemy pismem do komornika. Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym dla xxxxxxxxx
Naczelnik Urzędu Skarbowego xxxxxxxxxxxxxxxxx w związku z postanowieniem Sądu Rejonowego dla xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx VI Wydział Cywilny z dnia 16-05-2012r. Sygn. akt VI Co xxxxxxxxxxxxx wyznaczającym Panią do prowadzenia łącznej egzekucji z wierzytelności przypadających Pani xxxxxxxxxxxxxx, NIP xxxxxxxxxx, PESEL xxxxxxxxx z rachunku bankowego prowadzonego w Banku BPH S.A., przesyła do realizacji akta postępowania egzekucyjnego.
W załączeniu: 1. Tytuł wykonawczy nr
Kwoty kosztów egzekucyjnych należne dotychczasowemu organowi egzekucyjnemu proszę przekazywać na rachunek Naczelnika Urzędu Skarbowego xxxxxxxxxxxxxxxx NBP x nr: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx.
Witajcie jestem nowa w tym temacie, dopiero zaczynam pracę w UG w odpadach komunalnych:) Osoba, która już tam jest też nie za wiele wie. Mam pytanie czy jeszcze poza moją gminą ktoś jeszcze nie wysyłał upomnień? Nasz wójt czeka nie wiadomo na co, pytamy go ciągle o to ale nas zbywa jutro, jutro, chodzi o to, że u nas nie ma jeszcze żadnego poborcy itp. więc tak wszystko wisi narazie. 1) Mam pytanie w jakim czasie wystawiacie TW po upomnieniu równo 7 dni, bo ta dziewczyna ode mnie tak twierdzi, wg mnie po upływie 7 dni więc może być m-c? czy się mylę? 2)Czy jeżeli jest złożona deklaracja i jest w niej osoba która z jakiś powodów już tam nie mieszka, to wystarczy samo oświadczenie tej osoby, czy np trzeba jakiś dokument do tego.
pozdrawiam
04 lip 2014, 18:50
qubap
Miałem zbieg egzekucji na rachunku bankowym ale komornik powiedział że prowadzi egzekucję męża a ja mam żony. Po wysłaniu dokumentów do sądu, sąd stwierdził że komornik prowadzi egzekucję na podstawie EPU i odsyła mi dokumenty. Czy to jest podstawa do przekazania komornikowi dokumentów czy powinienem się jednak od tego odwołać skoro w literaturze (bo odwołania do przepisów chyba nie ma) jest napisane, do zbiegu muszą zaistnieć przesłanki: - identyczność przedmiotu do którego skierowana jest egzekucja, - skierowanie egzekucji do tego przedmiotu przez oba organy egzekucyjne, - prowadzenie egzekucji przez te organy przeciwko temu samemu dłużnikowi.
Co prawda sprawę mam już zakończoną ale myślę przyszłościowo Tylko z drugiej strony prowadzenie egzekucji do tej samej rzeczy i inny zobowiązany na tej podstawie eliminowało by istnienie zbiegu :mur:
Też tak kiedyś miałam, tylko u mnie nie było to małżeństwo. Dwoje ludzików założyło sobie wspólne konto. Egzekucja do X - KS, do Y - ja. Bank informuje o zbiegu, sprawa w sądzie, sąd umarza, bo nie ma zbiegu (różne podmioty). Wyegzekwowałam w inny sposób. Tego na chwilę obecną nie da się rozwiązać. No chyba że na rachunek wpłynie tyle pieniędzy, że starczy dla wszystkich;)
Egzekutor69
Czyli np. wystąpił zbieg do renty, przekazuję akta komornikowi, następnie jadę do rencisty i pobieram należności na k103 (dotyczy cały czas tej samej należności) i następnie zawiadamiam komornika o wyegzekwowaniu należności przez siebie? Jak to zrobić papierowo, żeby wszystko grało? A jeszcze koszty egzekucyjne, czy pobieram wszystkie opłaty za zajęcie renty + za pobranie pieniędzy u zobowiązanego?
Jak przekazałeś akta KS, to pracujesz na DTW. Pobierasz wszystkie koszty. I za zajęcie i za pobranie i jakie tam jeszcze masz naliczone.
Egzekutor69
Jeszcze jedno pytanko dot. zaokrągleń należności pieniężnych (art.27a ustawy egz.) Jak postępujecie? Mam dwa konta: egzekucyjne i ogólne śmieciowe. np. z rozliczenia wyegzekwowanej kwoty, zostaje mi na NG 54,82 zł, w TW muszę wykazać i zaokrąglić do 54,80 zł, ale na konto śmieciowe z konta egzekucyjnego mam przekazać kwotę 54,82 czy też 54,80 zł?
54,80. Zerknij: art. 27a u.p.e.a.
Egzekutor69
Proszę o odpowiedź Zawiesiłem postępowanie egz. z uwagi na rozłożenie NG przez wierzyciela na raty, co robię gdy należność zostanie spłacona? Jak zamykam TW? Czy wystarczy adnotacja w polu I. poz.74, 77? Czy jako organ egz. i wierzyciel mam sam siebie o tym fakcie powiadomić?
Ludziki "nowe" kochane, przeczytajcie ten watek od początku. To już było. Wypełniasz część J.
Niniejszym oświadczam, że nie odpowiadam już na pytania, na które są odpowiedzi w tym lub w innym wątku na tym forum.
hajka
czy jak przekazujemy tytuł do komornika w wyniku zbiegu to informujemy o tym naszego dłużnika?
Ja informuję, nie powołując, ale mając na uwadze art. 10 k.p.a. Pismo do KS, do wiadomości: Zobowiązany.
Edit: Czytam i odpowiadam po kolei i nie zauważyłam, ze Qubap już odpowiedział;)
____________________________________ Jeżeli robisz coś dla siebie, nie rób tego kosztem innych. Jeżeli robisz coś dla innych, nie rób tego kosztem siebie. (mądrość taoistyczna)
Ostatnio edytowano 04 lip 2014, 22:42 przez mera, łącznie edytowano 1 raz
04 lip 2014, 22:41
A takie pytanie od strony dłużnika. Jak dłużnik dostaje pismo o wstrzymaniu egzekucji ze względu na zbieg, przekazaniu akt do sądu o rozstrzygnięcie itd., to co on ma robić z zajęciem np. wynagrodzenia. Ma to dalej ściągać od zobowiązanego i zostawiać u siebie w depozycie aż do momentu rozstrzygnięcia zbiegu i potem przekazać organowi wyznaczonemu do prowadzenia egzekucji czy też wypłacać zobowiązanemu całe wynagrodzenie i dopiero po rozstrzygnięciu potrącać zajęcie?
07 lip 2014, 06:45
Estera17
A takie pytanie od strony dłużnika. Jak dłużnik dostaje pismo o wstrzymaniu egzekucji ze względu na zbieg, przekazaniu akt do sądu o rozstrzygnięcie itd., to co on ma robić z zajęciem np. wynagrodzenia. Ma to dalej ściągać od zobowiązanego i zostawiać u siebie w depozycie aż do momentu rozstrzygnięcia zbiegu i potem przekazać organowi wyznaczonemu do prowadzenia egzekucji czy też wypłacać zobowiązanemu całe wynagrodzenie i dopiero po rozstrzygnięciu potrącać zajęcie?
W przypadku zbiegu np. ZUS informuje, że potrącenia z kwoty zajętego świadczenia pozostają w depozycie ZUSU do czasu rozstrzygnięcia.
07 lip 2014, 07:20
pagap
Witajcie jestem nowa w tym temacie, dopiero zaczynam pracę w UG w odpadach komunalnych:) Osoba, która już tam jest też nie za wiele wie. Mam pytanie czy jeszcze poza moją gminą ktoś jeszcze nie wysyłał upomnień? Nasz wójt czeka nie wiadomo na co, pytamy go ciągle o to ale nas zbywa jutro, jutro, chodzi o to, że u nas nie ma jeszcze żadnego poborcy itp. więc tak wszystko wisi narazie. 1) Mam pytanie w jakim czasie wystawiacie TW po upomnieniu równo 7 dni, bo ta dziewczyna ode mnie tak twierdzi, wg mnie po upływie 7 dni więc może być m-c? czy się mylę? 2)Czy jeżeli jest złożona deklaracja i jest w niej osoba która z jakiś powodów już tam nie mieszka, to wystarczy samo oświadczenie tej osoby, czy np trzeba jakiś dokument do tego.
pozdrawiam
Upomnienie i tytuł nie jest tylko dla organu egzekucyjnego. Jeżeli okaże się, że egzekucja przejdzie do NUS to i tak upomnienia i tytuły będziecie wystawiać. Im dłużej będziecie czekać tym gorzej. Dużo ludzi płaci po upomnieniu i to akurat widać. Jeżeli ktoś nie płaci reszty podatków to Wam też nie zapłaci. Dodatkowo pewnie gro już nie żyje albo się przeprowadziło zapominając o złożeniu deklaracji zmieniającej. Nie musicie mieć poborcy żeby robić egzekucje zza biurka. Spokojnie można zajmować pensję, emeryturę, rachunek bankowy. Nawet jeżeli zaczniecie od upomnień to będzie prościej na dzień dzisiejszy bo na jednym upomnieniu mogą znaleźć się wszystkie dotychczasowe zaległości, czytaj 12 należności począwszy od 1.07.2013 r. Później wszystko wejdzie na jeden tytuł i z głowy. Ja bym na waszym miejscu nie czekał bo to i tak nie wójt dostanie po uszach tylko skarbniczka bo to ona jest odpowiedzialna za to. 1) w obowiązującym rozporządzeniu jest wyznaczony termin wystawienia i kwota. Wcześniej był tylko termin więc można było "niezwłocznie" wystawić nawet jak było więcej niż 116zł. Teraz sam się zastanawiam czy w instrukcji można zwiększyć ilość dni czy już nie. 2)
art. 6m ucpg
W przypadku zmiany danych będących podstawą ustalenia wysokości należnej opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi lub określonej w deklaracji ilości odpadów komunalnych powstających na danej nieruchomości właściciel nieruchomości jest obowiązany złożyć nową deklarację w terminie 14 dni od dnia nastąpienia zmiany.
Estera17
Nigdy nie informowałem dłużnika (w domyśle zajętej wierzytelności) o wstrzymaniu egzekucji bo on wie że ma zbieg (to na informację od niego o zbiegu egzekucję wstrzymujesz) i Ciebie informuje o tym dodatkowo wskazując że pieniądze będzie przechowywał w depozycie do czasu wskazania organu egzekucyjnego prowadzącego zbieg albo w przypadku zbiegu egzekucji administracyjnej poinformuje Cię że przekazywać będzie do NUS.
07 lip 2014, 07:47
Egzekutor69
Jeszcze jedno pytanko dot. zaokrągleń należności pieniężnych (art.27a ustawy egz.) Jak postępujecie? Mam dwa konta: egzekucyjne i ogólne śmieciowe. np. z rozliczenia wyegzekwowanej kwoty, zostaje mi na NG 54,82 zł, w TW muszę wykazać i zaokrąglić do 54,80 zł, ale na konto śmieciowe z konta egzekucyjnego mam przekazać kwotę 54,82 czy też 54,80 zł?
MERA 54,80. Zerknij: art. 27a u.p.e.a.
Wiem, wiem przepisy przepisami, ale mam wątpliwości ponieważ np. NG (opłata śmieciowa) wynosi 50 zł, mi z rozliczenia egzekucji zostaje na NG 49,96 zł, zgodnie z art. 27a zaokrąglam u siebie do 50 zł, ale przekazuje na konto podatnika 49,96? no to dalej ma zaległość 4 grosze? moja księgowa ma wątpliwości.
Egzekutor69
Proszę o odpowiedź Zawiesiłem postępowanie egz. z uwagi na rozłożenie NG przez wierzyciela na raty, co robię gdy należność zostanie spłacona? Jak zamykam TW? Czy wystarczy adnotacja w polu I. poz.74, 77? Czy jako organ egz. i wierzyciel mam sam siebie o tym fakcie powiadomić?
MERA Ludziki "nowe" kochane, przeczytajcie ten watek od początku. To już było. Wypełniasz część J.
Przepraszam, że jestem taki upierdliwy, ale mam jeszcze jedno pytanie- a więc wypełniam pole J - adnotacja "zawieszenie", a następnie gdy zobowiązany spłaca raty, to też robię adnotację "wplata u wierzyciela" i po spłaceniu TW wypełniam część I TW?
07 lip 2014, 07:55
Egzekutor69
Wiem, wiem przepisy przepisami, ale mam wątpliwości ponieważ np. NG (opłata śmieciowa) wynosi 50 zł, mi z rozliczenia egzekucji zostaje na NG 49,96 zł, zgodnie z art. 27a zaokrąglam u siebie do 50 zł, ale przekazuje na konto podatnika 49,96? no to dalej ma zaległość 4 grosze? moja księgowa ma wątpliwości.
upea art. 27a § 5
Różnice występujące w końcowym rozliczeniu kwot uzyskanych z egzekucji, wynikające z zaokrąglenia, traktuje się odpowiednio jako kwoty należne albo umorzone z mocy prawa.
Rozpisz może bardziej sytuację bo mało z niej wynika. Jaka była należność i jak rozliczone koszty. Na tytule powinno być 50zł i na zajęciu też 50zł. W tym przypadku nie wiem jak Ci wyszło z rozliczenia 49,96zł
07 lip 2014, 08:07
Witam, mam zbieg egzekucji z komornikiem sądowym i czytając forum jestem w kropce.
1. Najpierw postanowienie o wstrzymaniu egzekucji do zobowiązanego 2. Następnie akta do sądu ( czy do akt sprawy prowadzicie spis spraw?) w jakiej formie je wysyłacie? czy zostawiacie sobie ksero za zgodnością z oryg? Co dokładnie wysłać do tego sądu? Jakie pismo dołączyć? - w jaki sposób dowie sie o tym komornik sadowy, który prowadzi już egzekucje? jemu tez wysyłam całe akta czy tylko pismo?
07 lip 2014, 08:16
Witam, pytanie o zbiegi: 1.mam odpowiedz z Zus ,że zgodnie z postanowieniem z sadu ..... z dnia...,Komornik Sądowy.... ma dalej prowadzić egzekucje, czy ja już nie robię wstrzymania i nie przekazuje akt do Sądu? , tylko od razu do Komornika?, przecież to nie jest postanowienie dotyczące mojego zbiegu , tylko jakiegoś innego. 2. czy pomimo takiej informacji z Zus robię swoje, czyli wstrzymuje postanowieniem czynności i wysyłam akta do Sądu w celu wydania postanowienia, kto mam przejąć mój zbieg?
07 lip 2014, 08:23
qubap
Egzekutor69
upea art. 27a § 5
Różnice występujące w końcowym rozliczeniu kwot uzyskanych z egzekucji, wynikające z zaokrąglenia, traktuje się odpowiednio jako kwoty należne albo umorzone z mocy prawa.
Rozpisz może bardziej sytuację bo mało z niej wynika. Jaka była należność i jak rozliczone koszty. Na tytule powinno być 50zł i na zajęciu też 50zł. W tym przypadku nie wiem jak Ci wyszło z rozliczenia 49,96zł
Rozpiszę to może na takim przykładzie: zajęcie renty - razem 549,80 zł (w tym: KE-27,40, KU-46,40, NG-476,00) pierwsza częściowa realizacja egz. należności przez ZUS na kwotę 383,62 zł - to ja rozpisałem tak: (KE-27,40, KU-46,40) - całość, na NG pozostało-309,82 zł, to zgodnie z art.27a par.4 powinienem zaokrąglić NG do 309,80 zł? To jaką kwotę NG mam przekazać z konta egzekucyjnego na konto śmieciowe? druga częściowa realizacja egz. należności przez ZUS na kwotę 166,18 - całość na NG, tylko teraz nie wiem też zaokrąglić na TW (część Ł) do 166,20? Muszę się przyznać, że przekazując kasę na konto śmieciowe z konta egzekucyjnego przelałem na NG kwoty: 309,82 i 166,18 - niby suma sie zgadza, ale czy dobrze postąpiłem? Czy nie powinienem przekazać odpowiednio 309,80 a następnie 166,20? Jak ma wyglądać to końcowe rozliczenie z art. 27a par.5 u.o.p.e.? U mnie nikt nie ma pojęcia.