Teraz jest 04 wrz 2025, 10:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1110 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 80  Następna strona
Co z prowizjami? 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 15:29

POSTY        74
Post Re: Co z prowizjami?
w takich przypadkach kłania się jeszcze informatyzacja, komornicy sądowi po uzyskaniu informacji z systemu ognivo o rachunku bankowym zobowiązanego, dokonują zajęć przez ten sam program. Moim skromnym zdaniem po co czekać na zwrotki z banku? jeżeli mamy potwierdzenie z systemu ognivo że zobowiązany posiada rachunek bankowy.

26 cze 2016, 11:48
Początkujący

REJESTRACJA29 paź 2015, 07:27

POSTY        7
Satyricon                    

Dzięki za info jak zwykle pod górkę bo dosyć często banki nie przysyłają OSW a tym bardziej po szybkiej wpłacie no i szybkim uchyleniu to raz a dwa taki sam przypadek tylko zobow wpłaca na konto egzekucyjne ?

wpłata na rachunek "egzekucyjny", gdy uprzednio był zastosowany środek egzekcujny (nie ma znaczenia czy skuteczny, zy też nie) = prowizja :)
pozdr

Ostatnio edytowano 14 lip 2016, 13:58 przez luka775ft, łącznie edytowano 3 razy

14 lip 2016, 13:57
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 14:23

POSTY        16
Mam pytanie czy należy się prowizja od kwoty uzyskanej z ZAR ( zbieg do rachunku bank przekazuje do EA kwotę z zajęcia ZUS)

29 lip 2016, 16:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Satyricon                    

Mam pytanie czy należy się prowizja od kwoty uzyskanej z ZAR ( zbieg do rachunku bank przekazuje do EA kwotę z zajęcia ZUS)

Owszem się należy - prowizję bierze organ prowadzący egzekucję. W związku z tym, że z mocy  prawa zbieg egzekucji administracyjnych przejmujemy my.

30 lip 2016, 00:11
Znawca
Własny awatar

POSTY        154
Znam US , który się nie pierniczy, wszystko z depozytu ładuje do prowizji :O, mają tak dużo wpływów, że chyba nawet kontrola im tego nie wyłapie, chyba , że będzie trwała ze 3 miesiące :D.

30 lip 2016, 00:14
Amator
Własny awatar

POSTY        16
urzedaska                    

Znam US , który się nie pierniczy, wszystko z depozytu ładuje do prowizji :O, mają tak dużo wpływów, że chyba nawet kontrola im tego nie wyłapie, chyba , że będzie trwała ze 3 miesiące :D.

Kurcze to chyba coś zrobiłem źle ( przypisałem czynności innego organu doręczyłem odpis w systemie pieniądze rozliczyłem jako wpłata przez zobowiązanego koszty należne do ZUS wysłałem do ZUS pomimo zaznaczenia kwoty tzw ptaszka do prowizji przez komornika w obliczonej prowizji brak jest tej kwoty) jakieś pomysły ?

30 lip 2016, 12:06
Znawca
Własny awatar

POSTY        154
YGHM....teoretycznie prowizja winna być naliczona (zdaniem systemu) dla EA urzędowego... aczkolwiek nie wiem jak to nalicza w praktyce. Na przyszłość zapamiętaj , że prowizję bierze przejmujący egzekucję łączną. My generalnie od zawsze KE Zusowskie przekazujemy na nasze konto. Nawet przed zmianami. Nie wiem na jakiej podstawie, nie widziałam takiej dotychczas, ale tak kazali i tak było od lat wstecz zanim zaczęłam pracować w tymże US.

31 lip 2016, 01:58
Amator
Własny awatar

POSTY        16
urzedaska                    

YGHM....teoretycznie prowizja winna być naliczona (zdaniem systemu) dla EA urzędowego... aczkolwiek nie wiem jak to nalicza w praktyce. Na przyszłość zapamiętaj , że prowizję bierze przejmujący egzekucję łączną. My generalnie od zawsze KE Zusowskie przekazujemy na nasze konto. Nawet przed zmianami. Nie wiem na jakiej podstawie, nie widziałam takiej dotychczas, ale tak kazali i tak było od lat wstecz zanim zaczęłam pracować w tymże US.

Dziękuję za pomoc u nas koszty ZUS wysyłamy do ZUS i wydajemy postanowienie robimy tak od tego roku dawniej koszty były nasze

31 lip 2016, 06:57
Amator

REJESTRACJA20 kwi 2016, 15:14

POSTY        13
Koleżanki/Koledzy jaka jest u Was praktyka, czy prowizja należy się za tylko kwoty uzyskane w wyniku zajęcia i dopiero po rozksięgowaniu ich na tytuły wykonawcze, czy już w momencie ich uzyskania?  I co robicie z kwotami przekazanymi na rachunek OE i np dzień później wpływają zarzuty lub wniosek o zawieszenie.. czy czekacie z rozksięgowaniem do zakończenia zarzutów/zawieszenia? A co z przelewani które wpłyną w okresie zawieszenia?
Dzięki za odpowiedzi

05 kwi 2017, 08:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 maja 2016, 06:49

POSTY        28
Prowizja wypłacana jest tylko od kwot rozliczonych. U nas mamy czas do 4 każdego następnego miesiąca na porozliczanie przelewów.
Jeżeli środki wpłynęły w okresie zawieszenia (raty, zarzuty) nie są rozliczane i pozostają na koncie depozytowym do ostatecznego rozstrzygnięcia zarzutów lub końca rat/podjęcia postępowania po 3 upadłych ratach - wtedy prowizja liczy się od nich w tym miesiącu kiedy rozliczamy a nie kiedy uzyskaliśmy.

Wniosek o zawieszenie nie wstrzymuje postępowania w przeciwieństwie do zarzutów - te z mocy prawa zawieszają postępowanie egzekucyjne, a jeżeli postępowanie jest zawieszone to należy powstrzymać się od dokonywania wszelkich czynności w tym myślę, że i rozliczania kwot uzyskanych, a jeszcze nie rozliczonych.

05 kwi 2017, 09:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 19:54

POSTY        30
Witam, mam pytanie chociaż nie wiem czy dobry dział? Czy nadal jest wypłacana prowizja za urlop wypoczynkowy i czy są ograniczenia co do ilości dni płatnych? Tzn jak ma się zaległy urlop 30 dni to za tyle zapłacą?

19 maja 2017, 15:01
Amator

REJESTRACJA19 mar 2016, 15:37

POSTY        12
Witam,
Co z prowizjami, urzędowa plotka głosi, że wkrótce mają zniknąć prowizje, czy słyszeliście coś na ten temat.

10 lip 2017, 14:38
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2015, 08:35

POSTY        17
Niestety ponoć klamka zapadła i z wejściem w życie nowej ustawy UPEA ma zniknąć też prowizja. Czyli gdzieś w 2019 r. Ma ją zastąpić bliżej nie sprecyzowany  dodatek egzekucyjny. Jak to nastąpi to pierwsze co nastąpi to fala odejść L4zaległych urlopów itp. Potem poborca zażądają samochodów służbowych bo w imię czego mają wywalać kasę na potrzeby US. Tak czy siak pierwszy rok reformy to spadek efektywności egzekucji i zamordyzm IAS i NUS żeby wyniki były. Nieciekawe idą czasy.

11 lip 2017, 08:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2017, 09:19

POSTY        229
Będziecie mieli jak kontrola dodatki procentowe i ryczałt za km na dojazd samochodem
Jak inni a praca ciężka. Cieszcie się, że przed Wami 16 tłustych miesięcy.

11 lip 2017, 16:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1110 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 80  Następna strona