Teraz jest 06 wrz 2025, 17:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Wpłaty przez zobowiązanego 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 gru 2010, 16:50

POSTY        3
Post Wpłaty przez zobowiązanego
No i właśnie dlatego zrezygnowałam po dwóch miesiącach pracy.Melon a jak się ma wpłata po owych 14 dniach na konto US dział egzekucyjny i naliczana od tej wpłaty prowizja dla Inspektora.Przecież jest to moim skromnym zdaniem wyłudzenie,fałszowanie(wpłata do Egapoltaxu wprowadzana jest z oznaczeniem Bank a nie wpłata zobowiązanego).Domyślam się że stanowisko Poborca Skarbowy przestaje powoli istnieć ale czy powstanie Egzekutor ?
A może ktoś zniesie PROWIZJĘ(zapomni podpisać rozporządzenie).

28 gru 2010, 15:03
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 17:12

POSTY        360
Joanna 195
Czy Ty nie jestes z ABW, że tak bardzo to Cię interesuje?
Koledzy nie bądźcie naiwni. Jest to zamiennik zdobycia informacji.
Wg mnie występuje na różnych forach pod różnymi nazwami.
Proszę wskażcie jak robicie, dopisać do tego US, a ABW jest pewne.
Joanna to taki kontrwywiad.

29 gru 2010, 05:21
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 gru 2010, 16:50

POSTY        3
ABW- nie, CBA-nie, BOR-nie, US- tak.Posty piszę dlatego, że od Nowego Roku mam być Egzekutorem. Chcę robić wszystko tak jak ustawa mówi a nie kombinować na boku. Co , Inspektorowi wolno wszystko a Poborca ma być cicho, śmiechu warte.Ja przez dwa miesiące byłam Poborcą i zrezygnowałam dlatego że patologia jaka była na rejonie zmusiła mnie do zgłoszenia tego faktu na piśmie przełożonemu. Powiedziałam że tak nie można pracować. Ustawa sobie a Inspektor sobie. Dobrze , że akurat była zmiana NUS-a i Komornika. Oni zrozumieli o czym pisałam.Przecież pojęcie kwitariusza bez prowizji funkcjonuje nadal.APASKO a może coś nie tak z kręgosłupem moralnym?  Cześć

29 gru 2010, 10:43
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA22 wrz 2009, 13:05

POSTY        1
Nie sądze aby takie sytuacje były częstymi praktykami, przynajmniej nie w dzisiejszych czasach. Jednak jeżeli są to najlepszym wyjściem jest stanowisko egzekutora i wszyscy będą zadowoleni. Ja jako kobieta też się na nie szykuję

29 gru 2010, 14:54
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2009, 13:24

POSTY        5
squo18                    

Nie sądze aby takie sytuacje były częstymi praktykami, przynajmniej nie w dzisiejszych czasach. Jednak jeżeli są to najlepszym wyjściem jest stanowisko egzekutora i wszyscy będą zadowoleni. Ja jako kobieta też się na nie szykuję
Może i najlepszym wyjściem ale pytanie dla kogo ? Dłużnika ,egzekutora czy budżetu ? Wszystkim na raz nie moze być lepiej.Na to moje retoryczne odpowiem łopatologicznie .Jeżeli nadal dłużnik może zdecydować czy chce zapłacić z kosztami pobrania (jezeli to dłuznik wychodząc poza mieszkanie może decydować czy wpłata zadłuzenia jest U i OD ZOBOWIĄZANEGO),jezeli to dłużnik może zdecydować wpłacając na konto wierzyciela lub organu egz. czy koszty będą takie czy owakie i czy egzekutor dostanie prowizję-to dla budżetu zysk  jest iluzoryczny.Trend powolny ale stały jest taki ,ze to dłużnik świadomy(jeżeli tylko zna zasady i nie jest wprowadzany w błąd przez egzekutora ) decyduje o środkach egzekucyjnych ,o wysokości kosztów ,o tym czy egzekutor dostanie prowizję -a często czy w ogóle czy zapłaci dług.
Egzekutor będzie (lub już ma  -mogą to potwierdzić już istniejacy )mniej czasu na odwiedzanie w terenie dłuznika niż poborca.Jak czasu nie starcza jasne ,że odpuszcza się sprawy odległe od siedziby US,sprawy nie rokujące ściągnięcia ,małe kwoty,dłuzników trudnych.
Reasumując stanowiska egzekutorów nie pozbawiają problemów i dylematów prawnych i moralnych własciwych dla stanowisk poborcy i inspektora lecz odwrotnie nawarstwiają je.Bez zwiększenia zatrudnienia=zmniejszenia ilości ilości tytułow na referat i osobo-dzień pracy cudów być nie może CHOĆ RZĄD WŁAŚNIE REDUKUJE ILOŚĆ PRACOWNIKÓW O 10 %.....

02 sty 2011, 21:14
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA28 sie 2010, 17:12

POSTY        2
JOLANTAMARTA zgadzam się z Tobą. Jest właśnie tak jak piszesz.
Pozdrawiam

03 sty 2011, 19:25
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA18 mar 2007, 11:57

POSTY        2
w naszym us jest taka praktyka, że przelewy się kseruje i dołącza do zajęcia. Można wtedy sprawdzić wpłata własna lub nie.

29 sty 2011, 14:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 147 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11