Teraz jest 06 wrz 2025, 17:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Przeszkształcenie zajęcia zabezpieczającego w egzekucyjne 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 lis 2008, 12:44

POSTY        25
Post Przeszkształcenie zajęcia zabezpieczającego w egzekucyjne
Witam
Mam pytanie odnośnie, przeprowadzenia całej operacji w Egapoltax. Mam wrażenie, że w moim US do tej pory robiono to..hmm.. niewłaściwie :)
Teoretycznie nie miałbym problemu, gdyby nie fakt, że otrzymałem dwa tytuły wykonawcze wystawione na podstawie jednej decyzji na dwie różne kwoty, a zarządzenie zabezpieczenia ZZ1 było jedno i pod jednym numerem figurowało w Egapoltax.
Nie mam pojęcia jak i z czym powiązać drugi z tytułów wykonawczych bo po powiązaniu ZZ1 z jednym z tytułów wykonawczych, numer systemowy, pod którym widniało ZZ1 jest już "nieaktywny"
Ponadto mam jeszcze kilka wątpliwości:
- pod jakim n-rem wysłać zawiadomienia o zajęciu rachunku / wynagrodzenia? Pod numerem wysłanego uprzednio zajęcia zabezpieczającego?
- czy do dłużnika wraz zawiadomieniem o zajęciu rachunku / wynagrodzenia wysyłać jakies pismo przewodnie z informacją, iż nastąpiło przekształcenie?
- egapoltax naliczył mi koszty egzekucyjne na dzień otrzymania tytułu wykonawczego, rownież z tym dniem utworzyły się czynności w tytule wykonawczym, czy taki stan rzeczy jest poprawny?
chyba tyle.. z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc :)
Pozdrawiam

04 lis 2010, 12:57
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 lis 2009, 00:03

POSTY        15
Nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie, ale mogę opowiedzieć jakiś dowcip :D

04 lis 2010, 13:18
Amator
Własny awatar

POSTY        25
Doradzając przyjacielowi, staraj się mu pomóc, a nie sprawić przyjemność.
                                                                                        SOLON

:D
Tak mi się w oczy cytat z naszego forum rzucił :) a dowcip chętnie przeczytam w temacie : humor :)

04 lis 2010, 14:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2007, 10:19

POSTY        72
1. Powinien być wystawiony jeden tytuł wykonawczy skoro było jedno zarządzenie zabezpieczenia, nie ma możliwości powiązania 2 tytułów wykonawczych z jednym zarządzeniem zabezpieczenia. Każde zarządzenie przekształca się oddzielnie lub wygasa w inny sposób (może nie przekształcić się w egzekucję - należność objęta zabezpieczeniem została uregulowana lub wygasła w inny sposób).
2. Zajęcie należy wysłać z takim samym numerem jak było zajęcie zabezpieczające. Przesyłając sporządzić pismo w którym można/ należy  poinformować bank/dłużnika o przekształceniu. (przynajmniej tak to u nas funkcjonuje)
3. Moim zdaniem dłużnika i zobowiązanego powinno sie poinformować o przekształceniu z informacją , iż należność będzie dochodzona w postępowaniu egzekucyjnym.
4. System naliczył koszty prawidłowo, powstają w momencie przekształcenia.
Uff dobrnęłam do końca. Może w czymś pomogłam :rolleyes: .
Pozdrawiam.

04 lis 2010, 14:51
Amator
Własny awatar

POSTY        25
Bardzo dziękuję za wskazówki :)

Zastosowałem je w praktyce, w dniu dzisiejszym
Z drugim wystawionym tytułem wykonawczym poradzilem sobie troszeczkę "na około" no ale egapoltax wymaga czasem sztuki improwizacji:)
Pozdrawiam

05 lis 2010, 09:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 cze 2009, 08:11

POSTY        74
Ta cała egzekucja jest już wielką improwizacją. :D

05 lis 2010, 23:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2009, 20:02

POSTY        73
Ktoś kiedyś powiedział, że w Konstytucji jest art. 2a, który stanowi, że organ egzekucyjny działa zgodnie z prawem, o ile EGAPOLTAX tak stanowi. Wniosek, obowiązują przepisy prawa, a nie to , na co pozwala EGAPOLTAX. Tak należy spojrzeć na przekształcenie zabezpieczenia. EGAPOLTAX jest tylko system wspomagającym pracę w organach egzekucyjnych.

06 lis 2010, 09:39
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2007, 10:19

POSTY        72
Oczywiście Kolega ma racje, tylko należy jeszcze do tego pamiętać, że nie zawsze "góra" pamięta o tym, iż EGAPOLTAX nie jest maszyną doskonałą i od kilku lat nie jest modernizowany. My musimy pracować w realiach i z miernikami MIN.FIN :blink:

06 lis 2010, 14:17
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        74
Zmodernizować to trzeba najpierw ustawę i tych niereformowalnych z Min. Fin.

06 lis 2010, 20:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2009, 20:02

POSTY        73
"Wojtek1953" tylko jak to zrobić?! Zamiast być coraz lepiej, robi się coraz gorzej. Teraz to nawet czerwonego światełka w tunelu nie widać. :mur:  Po co nowelizować ustawę egzekucyjną, jak można sprzedać, wg nowych pomysłów w MF  wierzytelności firmom windykacyjnym, niech one tym zarobią i komornicy sądowi. Kogo tak naprawdę obchodzą dochody budżetowe obok nas robaczków. Np. 15 miesięczne opóźnienie  wejścia w życie art. 130a ustawy Prawo o ruchu drogowych - uchylony przez TK, gdzie za opieszałość działań dopłaci Skarb Państwa do każdego dozorowanego samochodu  min. ca 4500 zł ( w kraju jest kilkanaście tysięcy niezlikwidowanych pojazdów ) z naszych, och przepraszam, podatników - przedsiębiorców podatków. My jesteśmy przecież darmozjadami budżetowymi. Po co przez te lata nam było walczyć z dozorcami, aby ich wynagrodzenie za usunięty przez Policję złom nie zapłacić kilka razy więcej, niż to było na pobliskich parkingach, a chcieli sumy wręcz nieraz kosmiczne, kiedy ich parking wyglądał jak złomowisko. Czy coś trzeba dodać. Wspomnę jeszcze, zbiegi i pomysły MF, egzekucja z nieruchomości i decyzja, tytuły na małżonków i.t.d. Jakoś MSpr. z nowelizacją KPC i ustawy o komornikach nie mają żadnych problemów. Łaskawie 2.11.2010  dopiero założenia do ustawy egzekucyjnej trafiły pod obrady rządu. Niewiele one chyba zmienią. ale do ich uchwalenia i wejścia w życie droga daleka. Więc szanse to to w tej kadencji mizerne, a nie wiadomo, czy kadencja Sejmu nie ulegnie skróceniu. I znowu 4 lata w plecy.

09 lis 2010, 18:46
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        74
W dniu 17.11.2010r odbędzie się spotkanie robocze przedstawicieli M.F , KPRM i Związków Zawodowych. Spotkanie dotyczy rozporządzenia prowizyjnego /bubla wyprodukowanego przez M.F./, które na dniach ma być podpisane.
Jeżeli związkowcom nie uda się wpłynąć na dokonanie zmian w kilku punktach rozporządzenia to nasze praca stanie się jeszcze bardziej uciążliwa a  zarobki będą uzależnione od widzimisię naszych przełożonych i nie będą odzwierciedleniem naszej pracy.

11 lis 2010, 19:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]