Teraz jest 06 wrz 2025, 17:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Ustalanie najniższego wynagrodzenia 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Post Ustalanie najniższego wynagrodzenia
01.01.2010 obowiązuje nowe rozporządzenie w sprawie grup stanowisk w sc i mnożników kwoty bazowej. Najniższy mnożnik wynosi obecnie 0,7; w starym wynosił 0,522. Rozporządzenie prowizyjne przy ustalaniu najniższego wynagrodzenia odsyła do "starego" rozporządzenia. Nie byłoby problemu, gdyby w przepisie tym była jedynie nazwa (zakres) rozporządzenia, ale jest jego data i dziennik ustaw. Wydaje się zatem, że do czasu usunięcia tej nieścisłości nadal trzeba ustalać najniższe wynagr. z mnożnikiem 0,522... Co o tym sądzicie?

31 sty 2010, 22:41
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2010, 20:57

POSTY        3
Właśnie mam ten sam problem...niektórzy mi tłumaczą że przecież nowe rozporządzenie z 2009 r. uchyla to z kwietnia 2007...no dobrze ale w rozporządzeniu "prowizyjnym" jest wyraźne wskazanie na rozporządzenie z 2007 roku...sama już nie wiem jak to mam rozumiec i liczyc...a prowizję trzeba już naliczać! Jak wy do tego podchodzicie???

06 lut 2010, 12:57
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 sie 2007, 12:29

POSTY        5

W związku z licznymi sygnałami i wątpliwościami kierowanymi do naszego Związku, w dniach 03 i o4 luty 2010 r. Przewodniczacy ZZPEA podczas uczestnicwa w Komisji Trójstronnej przeprowadził rozmowy, z Dyrektorem Departamentu Służby Cywilnej KPRM oraz Dyrektorem Zespołu Radców Prawnych przy KPRM, na temat stosowania zapisów w rozporządzeniu "prowizyjnym" które odnoszą się do rozporządzenia "płacowego". Kwestia dotyczy stosowania mnożników.
Rozporządzenie " płacowe" przytoczone w rozporządzeniu "prowizyjnym" straciło moc obowiązującą z dniem 31-12-2009 r., natomiast brak delegacji do stosowania zapisów w nowym rozporządzeniu "płacowym". Jednym słowem w tej kwestii jest sytuacja patowa.
Zgodnie z ustaleniami ZZPEA wysłał pismo do KPRM celem wydania odpowiedniej dyspozycji.

06 lut 2010, 13:23
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2010, 20:57

POSTY        3
No ja wiem że takie pisma są kierowane i były skierowane! Tylko problem jest w tym że prowizje za styczeń trzeba liczyc już bo do 10 musi zostać naliczona!!! Jak do tego podchodzicie? czy liczyć na starych zasadach a później w razie czego zrobić wyrównania czy liczyć juz po nowemu?! Nie! To już jest jakaś paranoja!  :mur:

06 lut 2010, 17:35
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Dla bezpieczeństwa liczymy po staremu bo lepiej zrobić potem wyrównanie niż kazać oddawać ludziom już wypłacone pieniądze. Zwróciłem się też do naszego radcy o wydanie pisemnej opinii w tej kwestii

07 lut 2010, 12:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2007, 10:19

POSTY        72
Takie samo podejście jest w naszym Urzędzie, liczymy po staremu i czekamy na oficjalne stanowisko albo zmiany w rozporządzeniu (a te pewnie nie nastąpią rychło).

07 lut 2010, 13:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]