Teraz jest 04 wrz 2025, 07:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Hipoteka przymusowa 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 20:09

POSTY        156

LOKALIZACJAz dołu mapy

<!--quoteo(post=3781:date=22. 12. 2006 g. 16: 53:name=sylwia124)--><div class='quotetop'>(sylwia124 @ 22. 12. 2006 g. 16: 53) [snapback]3781[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Witajcie
W 2000 roku UKS wydał decyzję określającą zobowiązanie podatkowe za rok 2006. ...

Tak sie cały czas zastanawiam gdzie się narodzili nam tacy prorocy, by w 2000 roku  wydać decyzję na zobowiązanie za 2006 rok. A w jakim to podatku znali normy, które będą obowiązywać za 6 lat ? Do tego jeszcze określającą decyzję ?  :brawa:
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Jakiś popiól na głowę??? Czy piszemy tak żeby cokolwiek napisac??

29 gru 2006, 18:12
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2006, 17:14

POSTY        7

Po pierwsze - organ egzekucyjny nie wystawia tytułów wykonawczych. Po drugie - wierzyciel - organ podatkowy powinien wystawić nowy tytuł, wycofać stary. Co do hipoteki, to wg mnie, należy najpierw wystąpić do sądu o wykreślenie poprzedniego wpisu hipoteki i jednocześnie wystąpić o wpis na podstawie nowego tytułu. Pozdrawiam!

No dobra, niby technicznie proste... Ale co z kolejnością zaspokojenia w przypadku sprzedaży nieruchomości? jesli wpiszemy hipoteke "pierwszą" np w 2005, a potem wykreślimy w 2007 i wpiszemy "druga" na podstawie nowych TW a w 2006 jakis wierzyciel z tej samej kategorii zaspokojenia np GMINA wpisze sie na hipoteke to kto będzie miał pierwszeństwo? Znając życie to sąd wieczystoksiegowy nie wniknie w niuansy i stwierdzi (słusznie zreszta) że pierszy "ważny" wpis ma GMINA i może sie okazac że US dostanie wielkie G.

W tym kontekscie tęz mam takie pytanko do ekspertów : jesli hipotekę wpisał I US Włoszczowa a potem obsługe podatnika-zobowiązanego przejał  II US Włoszczowa  i zakończył egzekucje poprzez np sciagniecie całości zaległości - to hipoteke wykreśla ten co wpisał czy ten co zakończył egzekucje? Ja sadze że ten drugi ale słyszałem rózne opinie w tej kwestii zarówno w Us jak i w sądzie....

08 sty 2007, 22:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2