Zwracam się z pytaniem do koleżanek i kolegów jak u was w urzędach jest naliczana prowizja za sprzedaż w drodze licytacji ruchomości ,od kwoty uzyskanej ,czy od kwoty uzyskanej pomniejszonej o podatek VAT z licytacjii?????
01 gru 2006, 14:54
Według rozporządzenia prowizja nalezy się od kwoty uzyskanej ze sprzedaży - i nie ma tam nic o żadnym pomniejszaniu tej kwoty.
01 gru 2006, 15:43
no dobrze ale system egapoltax nalicza prowizję od kwoty pomniejszonej.
01 gru 2006, 15:59
Proszę odezwijcie się jak to jest w waszych Urzędach :mur:
04 gru 2006, 15:53
fizol35
no dobrze ale system egapoltax nalicza prowizję od kwoty pomniejszonej.
A ten system, no ten EGAPOLTAX, to jakieś nowe rozporządzenie w sprawie naliczania prowizji???
Fizol, ty wszystko wiesz, tylko nas tak podpuszczasz, wyczułem Cię co ? Oj jajcarz z Ciebie, jajcarz... Tylko takie małe ale, ale na takie jajcarskie posty jest założony temat …pośmiejmy się…, polecam.
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
04 gru 2006, 19:37
Gaja
Według rozporządzenia prowizja nalezy się od kwoty uzyskanej ze sprzedaży - i nie ma tam nic o żadnym pomniejszaniu tej kwoty.
Gaja, tak „cieniutko” napisałaś, że nie zauważyłem Twego postu wcześniej. Rozporządzenie trzeba czytać. Tam wyraźnie pisze, że prowizja nie jest należna od kwoty podatku WAT, jak również od ściągniętych kosztów upomnienia. Myślałem, że to jest jasne dla „starej gwardii” i pozwoliłem sobie na żarcik w stosunku do Fizola.
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
06 gru 2006, 21:14
Prosiłbym o wskazanie art. w którym jest mowa o tym, że prowizja nie należy się od kosztów upomnienia i pod VAT - obecnie ma taką sytuację, że dokonałem sprzedaży pojazdów na licytacji i będę wystawiał fakturę VAT.
P.S. Na tym forum byłem zarejestrowany jako imarko ale jakoś nie mogę zalogować się pod tym loginem.
07 gru 2006, 11:35
washi
Prosiłbym o wskazanie art. w którym jest mowa o tym, że prowizja nie należy się od kosztów upomnienia i pod VAT - obecnie ma taką sytuację, że dokonałem sprzedaży pojazdów na licytacji i będę wystawiał fakturę VAT. P.S. Na tym forum byłem zarejestrowany jako imarko ale jakoś nie mogę zalogować się pod tym loginem.
Imarko, Imarko… jakoś nie kojarzę, ale skoro mówisz, że byłeś, to chyba byłeś. W jakim celu miałbyś kłamać? Widzę jednak problem, bo podając Ci jak „kawę na ławę” gdzie tak pisze, to pozbawię Cię prowizji od VAT-u. Jak nie podam to będę miał wyrzuty sumienia, że nie zrobiłem nic, by zapobiec bezprawnemu pobieraniu prowizji, a tym samym pozbawianiu budżetu pieniążków (renciści, emeryci ...). Wielu komorników, naczelników będzie musiało prosić poborców by zwrócili prowizję, którą została wypłacona wbrew obowiązującemu prawu, a jeżeli poborcy nie oddadzą, to w/w będą musieli oddać z własnej kieszeni. Co robić, co robić…
07 gru 2006, 20:23
Widzisz zielonka, Ja do starych wyjadaczy nie należę pracuję w egzekucji zaledwie 5 lat, przewertowałem rozporządzenie z dnia 7 kwietnia 2004r. Dz.U. nr 70, poz. 633 (wg serwisu sejmu nadal obowiązujące) i jakoś nie znalazłem takich stwierdzeń jakoby prowizja od kosztów upomnienia i podatku VAT się nie należała i pewnie nigdzie nie ma takich przepisów...
08 gru 2006, 08:45
Masz rację w rozporządzeniu jest mowa o kwocie uzyskanej ze sprzedaży w drodze licytacji ,natomiast to że prowizji nie naliczają od wpłaconego do kasy US podatku vat moi przełożeni tłumaczą inną ustawą o podatku Vat nie wiem czy słusznie stąd to moje zapytanie chociaż w egzekucji pracuję jakiś czas jednak nie jestem wszystko wiedzący w odróżnieniu od moich niektórych kolegów.....
08 gru 2006, 15:30
Ok. panowie, całkiem serio to interpretuję to tak:
1) § 1 otrzymuje brzmienie: "§ 1. 1. Członkowi korpusu służby cywilnej… … przysługuje wynagrodzenie prowizyjne w wysokości: 1) 6,15 % ściągniętej bezpośrednio od zobowiązanego kwoty obejmującej należności pieniężne wraz z pobranymi od nich odsetkami za zwłokę i kosztami egzekucyjnymi, jeżeli kwota ta została: … d) uzyskana ze sprzedaży ruchomości, …
Powyższe rozporządzenie określa warunki uzyskania prowizji. Mamy ją za wyegzekwowanie: 1) należności pieniężnych wraz z odsetkami Pytanie, jakich należności pieniężnych? Uważam że tylko tych, które zostały określone w tytule wykonawczym. Od pozostałych kwot (przykład: zaległość była w kwocie 10 000 zł, ze sprzedaży ruchomości uzyskano 100 000 zł, zobowiązanemu oddano 90 000 zł) prowizja nie powinna być liczona, gdyż nie mamy prawa do nich, musimy je zwrócić zobowiązanemu. 2) Koszty egzekucyjne Koszty (5% ze sprzedaży) przypisujemy do całości kwoty uzyskanej ze sprzedaży i mamy z tego tytułu prowizję (plus wcześniej powstałe: OM, za zajęcie, wycenę...)
Z tym upomnieniem to tak troszeczkę chyba… przegiąłem (jest za nie prowizja). Co do reszty, to tak uważam.