Egzekucja powinna byś prowadzona w skutecznie, ale w sposób najmniej uciążliwy dla zobowiązanego (zobowiązany to Ty Lidka). Jest kilak robaczków w ustawie z dnia 17 czerwca 1966 r.o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, które o tym mówią:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 7. § 1. Organ egzekucyjny stosuje środki egzekucyjne przewidziane w ustawie.
§ 2. Organ egzekucyjny stosuje środki egzekucyjne, które prowadzą bezpośrednio do wykonania obowiązku, a spośród kilku takich środków - środki najmniej uciążliwe dla zobowiązanego.
§ 3. Stosowanie środka egzekucyjnego jest niedopuszczalne, gdy egzekwowany obowiązek o charakterze pieniężnym lub niepieniężnym został wykonany albo stał się bezprzedmiotowy.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 45.
...
§ 2. Organ egzekucyjny i egzekutor są obowiązani odstąpić od egzekucji ze składnika majątkowego zobowiązanego, jeżeli okazał on dowody stwierdzające częściowe wykonanie obowiązku lub umorzenie należności pieniężnej, a wartość zajętego składnika majątkowego znacznie przekracza kwotę ostatecznie dochodzonej należności i zobowiązany posiada inne składniki majątkowe, z których egzekucja może być prowadzona.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Art. 97. § 1. Do egzekucji z ruchomości zobowiązanego poborca skarbowy przystępuje przez ich zajęcie.
§ 2. Zajęciu podlegają ruchomości zobowiązanego, znajdujące się zarówno w jego władaniu, jak i we władaniu innej osoby, jeżeli nie zostały wyłączone spod egzekucji lub od niej zwolnione.
…
§ 5. Nie podlegają zajęciu ruchomości o wartości ponad kwotę potrzebną do zaspokojenia egzekwowanej należności wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia należności w terminie i kosztami egzekucyjnymi, jeżeli zobowiązany posiada inną podlegającą egzekucji ruchomość o wartości wystarczającej na zaspokojenie tych należności, a sprzedaż egzekucyjna tej ruchomości nie nastręcza trudności.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Jak masz problem u siebie w US to mam coś dla Ciebie
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Z ostatniej chwili:
Szanowni Państwo
Dążąc do sprostania Państwa oczekiwaniom oraz do zapewnienia jak najwyższej jakości obsługi klientów uprzejmie Państwa proszę o opinie …
Z poważaniem
p.o. NACZELNIKA
Urzędu Skarbowego w Olsztynie
Mirosław Ropiak
Podaję telefon i personalia osoby która Ci wytłumaczy:
Kierownik - Anna Kujawska - Rączkiewicz
tel. 089-539-24-15
Potem wypełnij ankietę i przekaż panu Naczelnikowi Mirosławowi Ropiak.
11. Czy miał(a) Pani/Pan kontakt z pracownikami Działu Egzekucji?
tak
nie
Jeśli tak to w skali od 1 do 6 jak Pani/Pan ocenia poziom jakości obsługi przez pracowników tego Działu?
1.jestem zdecydowanie niezadowolony(a)
2.jestem niezadowolony(a)
3.jestem raczej niezadowolony(a)
4.jestem raczej zadowolony(a)
5.jestem zadowolony(a)
6.jestem zdecydowanie zadowolony(a)
Mile widziane uwagi dotyczące pracy Działu Egzekucji
Tu znajdziesz całą <a href="http://www.olsztyn.is.gov.pl/us/2813/?action=article&zad=show&id=58" target="_blank">ankietę.</a>
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
PS
Takie masz prawa:
Masz prawo oczekiwać, aby Urząd działał zgodnie z zasadą praworządności tj. na podstawie i w granicach prawa.
Urząd ma obowiązek stworzenia atmosfery wzajemnego zaufania i życzliwości. Masz prawo do informacji. Urząd odpowie.
Urząd zobowiązany jest do dokładnego wyjaśnienia sprawy oraz informowania o przesłankach, którymi kieruje się podejmując decyzję w Twojej sprawie.
Urząd ma obowiązek dopuszczenia strony do czynnego udziału w postępowaniu podatkowym.
Masz prawo uczestniczyć w takim postępowaniu osobiście lub poprzez pełnomocnika.
Urząd ma obowiązek działać w sprawie wnikliwie i szybko. Masz prawo do tego, aby Twoja sprawa była załatwiona w terminie i w formie pisemnej. W przypadku, gdy Twoja sprawa nie jest załatwiona w terminie możesz wysłać ponaglenie do organu wyższego stopnia.
Urząd obowiązuje zasada dwuinstajcyjności Jeśli się nie zgadzasz ze stanowiskiem zajętym przez urząd skarbowy w decyzji możesz się odwołać do Dyrektora Izby Skarbowej w Olsztynie, a następnie wnieść skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego.
Postępowanie podatkowe jest jawne wyłącznie dla stron. Wszystkie Twoje dane zawarte w dokumentach dostarczonych do urzędu skarbowego chroni tajemnica.
Pozdrawiam