Teraz jest 01 wrz 2025, 10:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Tytuł wykonawczy do wpisu hipoteki 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 wrz 2015, 14:03

POSTY        22
Post Re: Tytuł wykonawczy do wpisu hipoteki
Ja zrobiłam tak, że wystawiłam dalszy tytuł wykonawczy i z wnioskiem skierowałam go do US oni mi zwrócili wraz z klauzulą i pismem o wysokości kosztów egzekucyjnych. Wpiszę w części H koszty egzekucyjne plus koszt wpisu 200,00 zł
Teraz tylko mam znowu problem co do kwoty którą wpiszę w treści żądania należność objęta tytułem wykonawczym należność główna plus odsetki mam wyliczyć na jakąś konkretną datę plus koszty zsumować wszystko ?

04 kwi 2018, 13:05
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2018, 20:56

POSTY        4
Też byłam na szkoleniu P. Adamka i w notatkach mam zapisane: Odsetki zliczmy na dzień złożenia wniosku i mnożymy razy 1,5. Np: kwota podatku 1000,00 zł, + odsetek 200,00 zł x 1,5 = 1800,00 zł

01 cze 2018, 10:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2013, 19:16

POSTY        12
mikulina                    

Też byłam na szkoleniu P. Adamka i w notatkach mam zapisane: Odsetki zliczmy na dzień złożenia wniosku i mnożymy razy 1,5. Np: kwota podatku 1000,00 zł, + odsetek 200,00 zł x 1,5 = 1800,00 zł

Mikulina , a z czego wynika, że ma być akurat tak?

01 cze 2018, 15:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sie 2014, 06:42

POSTY        66
mona170                    

mikulina                    

Mikulina , a z czego wynika, że ma być akurat tak?

Art. 110 [1] ustawy o księgach wieczystych i hipotece.
Należność + odsetki + 50% z tego, to jest maksymalnie, co można zabezpieczyć hipoteką.

01 cze 2018, 18:23
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2018, 10:00

POSTY        14
aszton87                    

Ja zrobiłam tak, że wystawiłam dalszy tytuł wykonawczy i z wnioskiem skierowałam go do US oni mi zwrócili wraz z klauzulą i pismem o wysokości kosztów egzekucyjnych. Wpiszę w części H koszty egzekucyjne plus koszt wpisu 200,00 zł
Teraz tylko mam znowu problem co do kwoty którą wpiszę w treści żądania należność objęta tytułem wykonawczym należność główna plus odsetki mam wyliczyć na jakąś konkretną datę plus koszty zsumować wszystko ?

Nie, nie możesz w kwocie wnioskowanej hipoteki uwzględniać kosztów egzekucyjnych oraz wpisu w postępowaniu wieczystoksięgowym. Zakres zabezpieczenia wierzyciela określa ukwh - Art. 69. Hipoteka zabezpiecza mieszczące się w sumie hipoteki roszczenia o odsetki oraz o przyznane koszty postępowania, jak również inne roszczenia o świadczenia uboczne, jeżeli zostały wymienione w dokumencie stanowiącym podstawę wpisu hipoteki do księgi wieczystej, oraz - w odniesieniu do hipoteki przymusowej - Art. 1101. Wierzyciel może żądać wpisu hipoteki przymusowej na sumę nie wyższą niż wynikająca z treści dokumentu stanowiącego podstawę jej wpisu do księgi wieczystej. Jeżeli z dokumentu tego nie wynika wysokość sumy hipoteki, suma hipoteki nie może przewyższać więcej niż o połowę zabezpieczonej wierzytelności wraz z roszczeniami o świadczenia uboczne określonymi w dokumencie stanowiącym podstawę wpisu hipoteki na dzień złożenia wniosku o wpis hipoteki. A więc, tak jak wyżej pisano , należność główna plus odsetki na dzień wystawienia DTW x 150 % . To jest górna granica zabezpieczenia czyli kwota hipoteki.  A propos szkoleń, to zapraszam na moje.

wojtek87                    

aszton87                    

W objaśnieniach dotyczących sporządzenia tytułu wykonawczego część H NAPISANE JEST ZE DZIEŃ PRZED WYSTAWIENIEM TYTUŁU na żądanie wierzyciela organ egzekucyjny wskazuje kwotę kosztów egzekucyjnych. Jest to niemożliwe, czy najpierw wystąpić do organu egzekucyjnego o podanie kwoty kosztów na dany dzień i później doliczyć kwotę 200 zł za wpis na hipotekę i dopiero wystawić tytuł? Jak to wygląda w praktyce u was?

Też mnie to zastanawia ale chyba wystąpić trzeba przed wystawieniem DTW, żeby później nie korygować DTW.

Co do tej części H , wypełnianej w razie wystawiania DTW. Zapewne chodzi o sytuację, kiedy egzekucja ma być prowadzona przez więcej niż dwa organy egzekucyjne, i służyć ma informacji umożliwiającej rozliczenie kosztów między organami egzekucyjnymi w razie ich wyegzekwowania (równie dobrze mogli by się porozumieć między sobą.  Ale hipoteka zabezpiecza roszczenia wierzyciela, a owe koszty - nie wiadomo, czy ściągnięte, czy naliczone- nie stanowią przecież części składowej Waszej wierzytelności, a przypadają na rzecz organu egzekucyjnego. Jeśli chodzi o roszczenia uboczne, w naszym przypadku wchodzą w grę wyłącznie odsetki. Art. 69 mówi p przyznanych kosztach postępowania sądowego, i ewentualnie innych roszczeniach ubocznych np. prowizje bankowe. Nie podlegają zabezpieczeniu koszty egzekucyjne (w zasadzie można mówić w naszym przypadku o zaliczkach na wydatki) i koszty upomnienia - no i dobrze, bo te należności zaspokajane są przed wierzytelnościami hipotecznymi. A opłata za wpis do KW w żaden sposób nie da się powiązać z wierzytelnością stwierdzoną DTW, który jest podstawą wpisu. W praktyce sąd tego nie bada, ale w razie egzekucji, ta kwota nie będzie podlegać uwzględnieniu, jako nieodzwierciedlona w tytule wykonawczym.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

02 cze 2018, 10:50
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 lut 2018, 11:13

POSTY        5
Witam, mam takie pytanie- czy kontrola z RIO może zarzucić gminie, że nie dokonała wpisu do hipoteki na zaległości z tytułu opłaty śmieciowej? Czy może jest to tylko w naszej gestii czy zabezpieczymy sobie te należności czy też nie ?

16 sie 2018, 10:30
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 paź 2008, 20:04

POSTY        12
Ja zabezpieczam hipoteką wszystko: podatki, opłatę śmieciową, opłatę adiacencką i inne opłaty, do których mają zastosowanie przepisy działu III Op. Kwotę ustalam w ten sposób, że kwotę wynikającą z dalszego TW (należność główna, odsetki i koszty upomnienia) podwyższam o połowę. Nie doliczam kwoty opłaty sądowej ani kosztów egzekucyjnych bo kwot tych nie ma w dalszym TW. Zabezpieczam każdą należność, której zagraża przedawnienie, nawet 200,00 zł. Kiedy kwota  jest niska to w jednym wniosku łączę należności z różnych tytułów. Jak dotychczas, na kilkadziesiąt takich przypadków sąd oddalił dwa wnioski, ale to było moje niedopatrzenie. Co do wysokości należności zabezpieczonej hipoteką, to jak przeglądam KW to widzę, że pozabezpieczano naprawdę niziutkie kwoty.

14 maja 2019, 14:05
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA13 sty 2019, 00:15

POSTY        2
Cześć! Proszę o podpowiedź, szykowałem się do wystawienia dalszego tytułu wykonawczego aby zabezpieczyć podatki na hipotece ale podczas urlopu przyszło postanowienie o umorzeniu egzekucji ze względu na jej bezskuteczność. Tu rodzi się moja obawa czy mogę wystawić dalszy tytuł wykonawczy skoro postępowanie egzekucyjne zostało umorzone? Czy powinienem od nowa wystawić tytuły i do nich nowy dalszy tytuł wykonawczy?

30 lip 2019, 15:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
nowy12345                    

Cześć! Proszę o podpowiedź, szykowałem się do wystawienia dalszego tytułu wykonawczego aby zabezpieczyć podatki na hipotece ale podczas urlopu przyszło postanowienie o umorzeniu egzekucji ze względu na jej bezskuteczność. Tu rodzi się moja obawa czy mogę wystawić dalszy tytuł wykonawczy skoro postępowanie egzekucyjne zostało umorzone? Czy powinienem od nowa wystawić tytuły i do nich nowy dalszy tytuł wykonawczy?

Możesz, umorzenie postępowania egzekucyjnego nie jest przeszkodą do zabezpieczenia należności.

29 sty 2020, 10:31
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
leklerk                    

Podstawą wpisu do hipoteki jest ważny TW.

Na szkoleniu u Adamka było powtarzane, że umorzone postępowanie ze względu na bezskuteczności egzekucji nie stanowi przeszkody do wystawienia DTW i nadania mu klauzuli wykonalności. To ktoś tutaj nie ma racji?

29 sty 2020, 10:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
A kto nada klauzulę na takim TW?! Inna sprawa, że my po umorzonym postępowaniu egz. zamykamy taki TW w P2B. Jak więc technicznie wystawić w tej sytuacji dalszy TW?!

29 sty 2020, 18:04
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
agata9340                    

Witam, mam takie pytanie- czy kontrola z RIO może zarzucić gminie, że nie dokonała wpisu do hipoteki na zaległości z tytułu opłaty śmieciowej? Czy może jest to tylko w naszej gestii czy zabezpieczymy sobie te należności czy też nie ?

W województwie pomorskim mieliśmy taki zarzut. Nie wiem czy był ujęty w protokole, ale inspektor RIO kontrolujący nas stwierdził, że w naszej gestii jest nie dopuszczanie do przedawnień, gdyż to jest jakby celowe pomniejszanie dochodów jednostki budżetowej.

Ivka                    

A kto nada klauzulę na takim TW?! Inna sprawa, że my po umorzonym postępowaniu egz. zamykamy taki TW w P2B. Jak więc technicznie wystawić w tej sytuacji dalszy TW?!

Warunki techniczne nie stanowią podstawy do odmowy. Nie widzę konkretnego przepisu, który na to nie pozwala. Aktywna egzekucja nie jest warunkiem nadania klauzuli wykonalności.

30 sty 2020, 08:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4