Teraz jest 01 wrz 2025, 10:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Hipoteka 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 sty 2019, 12:23

POSTY        28
Post Hipoteka
Witam. Mam wystawione tytuły wykonawcze za zaległości podatkowe za okres od 2014 r. do 2018 r.tylko na jednego małżonka a chciałam zabezpieczyć zaległości hipoteką. Księga wieczysta założona jest na obojga małżonków. Czy mogę wystąpić o wpis hipoteki na te tytuły wykonawcze wystawione tylko na jednego z małżonków?

22 sty 2019, 13:20
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2017, 22:35

POSTY        1
Post Re: Hipoteka
Aby dokonać wpisu hipoteki przymusowej w tym przypadku tytuły wykonawcze muszą być wystawione na oboje małżonków.
Sąd odmówi wpisu dopóki nie uzyskasz klauzuli na współmałżonka. Musisz wycofać te tytuły i wystawić nowe na oboje małżonków i wtedy wniosek o wpis hipoteki.

22 sty 2019, 15:19
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
Gminny81                    

Aby dokonać wpisu hipoteki przymusowej w tym przypadku tytuły wykonawcze muszą być wystawione na oboje małżonków.
Sąd odmówi wpisu dopóki nie uzyskasz klauzuli na współmałżonka. Musisz wycofać te tytuły i wystawić nowe na oboje małżonków i wtedy wniosek o wpis hipoteki.

Dokładnie. Może jeszcze dodam, że gdyby w księdze małżonkowie figurowali jako współwłaściciele w częściach ułamkowych (np. po 1/2 cz. każdy) to możesz wpisać na udziale tego małżonka, na którego masz wystawione tytuły, ale podejrzewam, że mamy do czynienia ze współwłasnością łączną, więc pozostaje tylko wycofać tytuły i wystawić nowe.

25 sty 2019, 11:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 sty 2019, 12:23

POSTY        28
Wracając do powyższego pytania. Powinnam wycofać tytuły wykonawcze na samego męża. Następnie wysłać upomnienie na obydwojga małżonków. Bieżące tytuły wykonawcze mam wystawione na obojga małżonków. Czy ja dobrze rozumuje?

25 wrz 2019, 13:46
Amator

REJESTRACJA13 kwi 2017, 09:16

POSTY        11
Ja nie wysyłałabym po raz drugi upomnienia, po prostu wpisałabym żonę do tej części tytułu, gdzie wpisuje się współmałżonka odpowiedzialnego majątkiem wspólnym, zwłaszcza w sytuacji, kiedy żona nie jest współwłaścicielem nieruchomości (zgodnie z art. 29 § 1 Ordynacji podatkowej).

23 paź 2019, 09:52
Amator

REJESTRACJA13 kwi 2017, 09:16

POSTY        11
Sameera                    

Ja nie wysyłałabym po raz drugi upomnienia, po prostu wpisałabym żonę do tej części tytułu, gdzie wpisuje się współmałżonka odpowiedzialnego majątkiem wspólnym, zwłaszcza w sytuacji, kiedy żona nie jest współwłaścicielem nieruchomości (zgodnie z art. 29 § 1 Ordynacji podatkowej).

Druga część zdania bez sensu. W każdym razie nie napisałaś, jaki to podatek, może mąż ma środki transportowe albo odziedziczył nieruchomość do majątku osobistego, a hipotekę chcesz wpisać na wspólnym mieszkaniu ;) Wpisanie żony jako współodpowiedzialnej majątkiem wspólnym jest szybsze i daje ten sam efekt.

23 paź 2019, 10:56
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2018, 20:56

POSTY        4
Witajcie kochani. Mam ten sam problem. Dłużnik posiada zaległości od 2013 r. po dzień dzisiejszy. Zaległość w podatku od środków transportowych. Wszystkie tytuły były wystawiane tylko na dłużnika. Poborca skarbowy poinformował mnie, że zaległość z 2013 r. nie uległa przedawnieniu (zastosowano skuteczny środek egzekucyjny). Chciałam dokonać wpisu na hipotekę jednak po sprawdzeniu KW okazało się, że żona dłużnika również jest w KW i mają współwłasność łączną :mur: . Czy jedynym sposobem jest wycofanie tytułów i dodanie jej w pozycji B nowych? Takie rozwiązanie wiąże się z koniecznością poniesienia kosztów egzekucyjnych. Czy jest jakaś inna możliwość dodania żony do tytułów bez konieczności ich wycofywania? Dalszy tytuł wykonawcy bądź zmieniony? Będę wdzięczna za każdą podpowiedz :rolleyes:

03 gru 2019, 08:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 paź 2008, 20:04

POSTY        12
Wydaje mi się, że nie masz wyjścia. Musisz wycofać TW i wystawić nowy na podatnika i małżonka odpowiedzialnego majątkiem wspólnym. Zmieniony TW raczej odpada. Wprawdzie na szkoleniu usłyszałam, że w takim wypadku można wystawić  zmieniony TW, ale moim zdaniem byłoby to niezgodne z art. 28b u.p.e.a. Przepis ten wyraźnie wskazuje, że zmieniony TW wystawia się w razie zmiany należności.

03 gru 2019, 08:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]