Teraz jest 04 wrz 2025, 09:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Śmierć zobowiązanego a rolizczenie kwoty z egzekucji 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA13 kwi 2010, 17:19

POSTY        26
Post Śmierć zobowiązanego a rolizczenie kwoty z egzekucji
Witam.
Proszę o pomoc. Na początku roku dokonałam zajęcia innej wierzytelności pieniężnej ujawnionej w JPK. Co miesiąc dłużnik zajętej wierzytelności dokonywał potrąceń w związku z dokonanym zajęciem. No i tak był sobie zobowiązany opuścił ten łez padół na początku czerwca. W związku z brakiem ustanowionego zarządu sukcesyjnego postępowanie egzekucyjne uległo zawieszeniu.Zawieszono je 30 czerwca 2019 roku. Na początku lipca dłużnik zajętej wierzytelności dokonał ponownie potrącenia kwoty w związku z zawiadomieniem o zajęciu. I teraz mam zagwozdkę. Wierzytelność powstała przed śmiercią zobowiązanego, ale środki z tej wierzytelności zostały przekazane po jego śmierci. Mam je rozliczyć czy przekazać do depozytu do chwili ustanowienia zarządu sukcesyjnego lub spadkobierców. Siedzę już 3 godzinę w LEX'ie i nie umiem znaleźć nic co by pasowało do przedmiotowej sytuacji :mur:
Czy ktoś z Państwa miał podobną sytuację?

11 sie 2019, 19:04
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 sie 2014, 13:10

POSTY        29
Post Re: Śmierć zobowiązanego a rolizczenie kwoty z egzekucji
Co do rozliczenia to się nie wypowiem, bo to nie moja działka, ale jeśli są to zaległości podatkowe to, żeby odwiesić postępowanie należy orzec o odpowiedzialności spadkobierców, więc jeśli to gra warta świeczki to należało tych spadkobierców ustalić i wnosić do sądu o stwierdzenie nabycia spadku.

Proponuję przegadać sprawę z urzędowym radcą prawnym.

11 sie 2019, 23:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 18:02

POSTY        136
Post Re: Śmierć zobowiązanego a rolizczenie kwoty z egzekucji
Wydaje mi się że musisz wpłacić do depozytu a rozliczysz dopiero na nowy tytuł wystawiony na spadkobiercow. Chociaż może też dojść do takiej sytuacji, że spadkobiercy będą chcieli uregulować dobrowolnie i nie będzie nowego tytułu a wtedy taka należność powinna chyba być przed tym rozliczona.

21 sie 2019, 21:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]