Teraz jest 04 wrz 2025, 07:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Przedawnienie zobowiązania 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 lis 2006, 07:34

POSTY        24

protokół o stanie majątkowym spisany przed 1.01.2003 r. - moim zdaniem interpretacja przepisu ' przejściowego" tj. art. 20  nie jest tak prosta i oczywista. Faktycznie do zaległości powstałych przed tą datą mamy stosować korzystniejsze przepisy a więc te o środku egzekucyjnym. Ale  proszę zauważyć, że
uznając po 31.12.2002 r. takie protokóły za nie przerywające biegu terminu przedawnienia - stosujemy
"nowe" przepisy z mocą wsteczną, a zdaniem znawców prawa/ nie tylko podatkowego / - do takiego
postepowania winien być jasny i klarowny zapis w przepisie przejściowym. Ja  w/p art. 20 ustawy czytam, że mam go stosować do zaległości sprzed 1.01.2003 r. ale od tej daty  - co jasno wynika  z ostatniego  art. tych przejściowych przepisów - a nie od  terminu biegu przedawnienia tych zaległości.

Dokonanie czynności egzekucyjnej ( a taką jest protokół o stanie majątkowym ), o której podatnik ( dłużnik) został powiadomiony, jest faktem prawotwórczym. Zgodnie bowiem z art 70 par. 3 Ordynacji podatkowej (Dz.U.1997r. Nr 137poz.926) powoduje przerwanie biegu przedawnienia z konsekwencjami z art. 70 par 4 tej ustawy.

proszę mi zatem wskazać orzecznictwo ( bo moja wersja lexa chyba jakaś okrojona :D - projekt tanie państwo  :mur: ) które wskazywało by że w związku z art.20 przepisu przejściowego - czynność egzekucyjna dokonana przed dniem 01.01.2003 roku i która przed tym dniem przerwała bieg przedawninia a w wyniku zmiany przepisów ordynacji ( oraz w związku ze słynnym art.20 ) w wyniku analizy po 01.01.2003r. takiego skutku nie odnosi. ( mam nadzieje że zbytnio nie namichrałem i jest to zrozumiałe )

mkb                    

Wobec powyższego nie jestem przekonany  co do słuszności tej "nowej "interpretacji,
a Min. Fin. w tym szczegółowym problemie nie wypowiadało się  , chociaż w jednym z pism przejawiało sie stanowisko, że zmiany przepisów nie niweczą  skutków prawnych  czynności egzekucyjnych, w zakresie
przdawnień zaległości .

Pod tym poglądem moge się podpisać

14 gru 2006, 14:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 18:02

POSTY        136
Jeżeli chodzi o aktualizację tytułu wykonawczego to przepisy dają taką możliwość od (o ile dobrze pamiętam) stycznia 2003r. W omawianej sprawie najlepszym rozwiązaniem byłoby gdyby po uchyleniu decyzji i wydaniu nowej wierzyciel wystawił zaktualizowany tytuł wykonawczy w oparciu o poprawną podstawę prawną-nową decyzję. W sytuacji aktualizacji tytułu wykonawczego rzeczywiśnie wystawia się pierwszą stronę tytułu ale z nazwą "aktualizacja" i co istotne doręcza się ją stronie a zobowiązanemu przysługują w terminie 7 dni od dnia doręczenia odpisu tw zarzuty w sprawie prowadzenia egzekucji administracyjnej. A jak wiadomo jedną z przesłanek zgłoszenia zarzutów jest istnienie egzekwowanego obowiązku...

14 gru 2006, 18:13
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2006, 21:06

POSTY        16

doal                    

... po uchyleniu decyzji i wydaniu nowej wierzyciel wystawił zaktualizowany tytuł wykonawczy w oparciu o poprawną podstawę prawną-nową decyzję.
W sytuacji aktualizacji tytułu wykonawczego rzeczywiśnie wystawia się pierwszą stronę tytułu ale z nazwą "aktualizacja" i co istotne doręcza się ją stronie ...

A - przepraszam - z jaką datą wystawia się ten zaktualizowany tytuł skoro decyzja jest nowa - a nie zaktualizowana ?
Jakieś jaja !
Czyżbyśmy mieli stosować zasadę "cel uświęca środki" - według interpretacji Pani P.P. (czytaj MF) ?

Grosik
"... rzeczywiśnie ..."
:zygi:

16 gru 2006, 00:02
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 18:02

POSTY        136

DOAL !!!!

<!--quoteo(post=3389:date=14. 12. 2006 g. 18: 13:name=doal)--><div class='quotetop'>(doal @ 14. 12. 2006 g. 18: 13) [snapback]3389[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
... po uchyleniu decyzji i wydaniu nowej wierzyciel wystawił zaktualizowany tytuł wykonawczy w oparciu o poprawną podstawę prawną-nową decyzję.
W sytuacji aktualizacji tytułu wykonawczego rzeczywiśnie wystawia się pierwszą stronę tytułu ale z nazwą "aktualizacja" i co istotne doręcza się ją stronie ...

A - przepraszam - z jaką datą wystawia się ten zaktualizowany tytuł skoro decyzja jest nowa - a nie zaktualizowana ?
Jakieś jaja !
Czyżbyśmy mieli stosować zasadę "cel uświęca środki" - według interpretacji Pani P.P. (czytaj MF) ?

Grosik
"... rzeczywiśnie ..."
:zygi:
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Oczywiścoie że nie z datą pierwszego tytułu wykonawczego ale z datą późniejszą niż nowa decyzja. Mam jeszcze pytanie dlaczego pierwszy tw został wycofany i jaka była podstawa jego wystawienia?

16 gru 2006, 20:58
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:42

POSTY        10
Należność za 1998 r. w pdof, określoną decyzją, wydaną w grudniu 2004 r., wyegzekwowano w całości w grudniu 2004 r.
W br. Sąd  skasował w/w decyzje i skierował sprawę do ponownego rozpatrzenia.
Stanowisko NUS:
Odpisać należność, naliczyć odsetki, odpisać koszty egzekucyjne naliczyć odsetki ustawowe i….. szybko wydać decyzje o zabezpieczeniu  należności w pdof za 1998 r., zdeponować te pieniążki na koncie depozytowym i poczekać na nową decyzję określającą za 1998 r.
Pytania:
1. Czy przedawniło się zobowiązanie za 1998 r. i nie można określić nowego, mimo zastosowania w grudniu 2004 r. środka egzekucyjnego?
2. Czy można wydać decyzje o zabezpieczeniu i zabezpieczyć należność, jeżeli podatnik jest solidną firmą, nie zalegającą z płatnościami, nie wyzbył się majątku - no po prostu diament?
:zeby:

23 kwi 2007, 14:02
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA21 cze 2007, 17:41

POSTY        1

Też jestem zdania, że zaległość jest wymagalna. Przesądza o tym zastosowany w grudniu 2005 r. środek egzekucyjny. Wprawdzie decyzja określająca została uchylona przez IS, ale nie oznaczało to, że uchylony został sam podatek - obowiązek podatkowy powstał w 1999 r, w obrocie prawnym (po uchyleniu) brak było jedynie decyzji określającej wysokość tego podatku. Moim zdaniem podatnik miał dużego pecha - przez najbliższe 4 lata możecie przeciwko niemu spokojnie prowadzić egzekucję.

A nawiązując do problematyki przedawnienia - wiem, ze było to dyskutowane wiele razy - ciekawa jestem Waszej praktyki z dnia dzisiejszego - napiszcie, proszę, czy uznajecie spisanie protokoło o stanie majątkowym za zdarzenie powodujace przerwanie biegu przedawnieniaq. zaznaczam, że chodzi o zaległość powstałą w okresie pomiędzy 01.01.1998 a 31.12.2002 r, a analizę przedawnienia przeprowadzam obecnie

W moim us przyjmuje się (interpretacja popierana przez radcę prawnego urzędu), że w wymienionym przez Ciebie okresie, protokół przerywał bieg terminu przedawnienia, ponieważ miała to być "czynność, o której zobowiązany został powiadomiony". Definicja czynności nie jest zawężona i wyliczona jak obecnie "środek egzekucyjny".
pozdrawiam

23 cze 2007, 13:38
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 lis 2008, 12:44

POSTY        25
Post Re: Przedawnienie zobowiązania
Witam.

Mam pytanie, dotyczące schematu postępowania przy rejestrowaniu czynności i wszelkich zdarzeń z nią związanych w systemie egapoltax w Waszych US.
Mam na myśli sytuację kiedy dokonujemy zajęcia wynagrodzenia / rachunku bankowego / wierzytelności
Logicznie wydawałoby się, iż po otrzymaniu zwrotnych potwierdzeń odbioru należałoby zarejestrować:
- potwierdzenie odbioru zajęcia przez dłużnika POT
- potwierdzenie odbioru zajęcia przez zobowiązanego POZ
- oświadczenie dłuznika o uznaniu bądź nieuznaniu zajęcia OSW - REA / BRB / BRP i odpowiednio potwierdzić umorzenie kosztów za czynność w przypadku nieuznania zajęcia.
Okazuje się, że cała ta hurtownia uznaje tak zarejestrowaną czynność (w przypadku nieskutecznego zajęcia) jako skuteczny środek przerywający bieg terminu przedawnienia! Na ostatnim szkoleniu z WHTAX koleżanka dowiedziała się, że takie czynności powinny być usuwane (??) co już jest zupełnym bezsensem.
Część u nas czeka na odpowiedź dłużnika i  w przypadku nieuznania zajęcia - nie rejestruje potwierdzeń odbioru. Nie jestem przekonany jak właściwie powinno się postępować w takich przypadkach.
A jak to wygląda w Waszych US?
Pozdrawiam

13 cze 2011, 07:31
Zaawansowany

REJESTRACJA24 mar 2011, 09:20

POSTY        83
W przypadku czynności nieskutecznych nie jest rejestrowany POZ. Czemu - nie wiem, może uznano, że jest to zawiadomienie o skutecznym środku egzekucyjnym, a o nieskutecznym zawiadomienie jest nieskuteczne ?

21 cze 2011, 19:09
Zaawansowany

REJESTRACJA26 mar 2009, 22:31

POSTY        37
O usuwaniu takich czynności - zajęć nieuznanych przez dłużników zajętych wierzytelności (po zarejestrowaniu POT i POZ) na szkoleniach dot. WHTAX mówiono już w 2009r. Ma to związek z powiązniem EGA z MRP.
Oczywiście rzutuje to na tegoroczne mierniki, ale co tam... mierniki wymyślili w MF, gdzie o pracy z EGA może z kilkoma wyjątkami nie mają pojęcia.
Co do nierejestrowania POZ i POT w systemie, to życzę wam szczęścia przy kontroli - aby nikt tego nie znalazł. Można wyłapać czynności bez zarejestrowanych POZ i POT.

21 cze 2011, 22:26
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2017, 10:59

POSTY        4
Pytanie praktyczne o datę przedawnienia:

Zaległość z deklaracji PIT36L za 2009 rok.
Decyzje ratalne:         z dnia 25.08.2010, data ostatniej raty: 18.03.2011
                       z dnia 13.06.2011, data ostatniej raty: 20.02.2013
Skuteczne środki egzekucyjne: 07.02.2013, 20.06.2013

Jaka jest data przedawnienia, tzn. czy 21.06.2018 (SEE) czy też tą datę przesuwam o okres zawieszenia w związku z decyzją ratalną (SEW)?

Jestem nowa w te klocki, więc wszelkie podstawy prawne uzasadniające odpowiedź będą mile widziane :)

17 maja 2019, 12:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2