Witam! Jaki akt normatywny wpisać w rubryce E.1. - podstawa prawna na łączne zobowiązanie pieniężne do tytułu wykonawczego. Jestem nowa i nie wiem czy tylko ustawę o podatku rolnym.
12 lut 2019, 09:15
Re: Egzekucja na łączne zobowiązanie pieniężne
SW 2 PRLA
12 lut 2019, 17:48
Decyzja wystawiona na łączne zobowiązanie pieniężne z tytułu podatku rolnego i podatku od nieruchomości. Więc jaki mam podać akt normatywny do tytułu wykonawczego?
13 lut 2019, 13:11
Moim zdaniem nie ma podstawy dla łącznego zobowiązania pieniężnego, bo nie ma w ogóle takiej należności jak łączne zobowiązanie pieniężne. ŁZP jest to tylko forma poboru, która ma ułatwić opłacanie takich należności jak podatek rolny, kiedy występuje on z podatkiem od nieruchomości i/lub podatkiem leśnym.
Ja w takich sytuacjach wystawiam dwa lub nawet trzy odrębne tytuły – osobno rolny, nieruchomość, leśny. Dawniej wystawiałem jeden tytuł i wtedy wpisywałem: art. 6a ust. 6 ustawy z 15.11.1984 r. o podatku rolnym, ale nie jest to w mojej ocenie poprawne. Podobnie błędne byłoby wpisanie art. 6c ust. 6ustawy z 15.11.1984 r. o podatku rolnym. Chociaż zdaję sobie sprawę, że praktyka bywa tutaj różna.
Czy na upomnieniach również masz łączne zobowiązanie pieniężne?
Ale jeśli już wystawiasz, wpisuj art. 6c ustawy z 15.11.1984 r. o podatku rolnym.
13 lut 2019, 14:40
Na upomnieniach mam łączne zobowiązanie pieniężne (pewnie żle), a zaległość mam na podatku od nieruchomości. Chyba że napisać na tytule wykonawczym, powołać się na ustawę o podatkach i opłatach lokalnych i podatek od nieruchomości. Sama już nie wiem. A co w sytuacji decyzji na łączne zobowiązanie pieniężne a zaległość w podatku rolnym i leśnym?
13 lut 2019, 14:52
Jak masz na upomnieniach ŁZP, to wystawiaj tytuły na ŁZP z podstawą prawną tak jak podałem wyżej - w egzekucji to przejdzie, ale w przypadku decyzji podatkowych np. udzielających ulgę koniecznie musi być wyszczególniony rodzaj podatku - rolny, niuruchomość itd.
"A co w sytuacji decyzja na łączne zobowiązanie pieniężne a zaległość w podatku rolnym i leśnym?"
Moim zdaniem tytuł takiej decyzji powinien brzmieć mniej więcej tak: "decyzja w sprawie ustalenia wymiaru podatku rolnego, podatku od nieruchomości, podatku leśnego pobieranego w formie łącznego zobowiązania pieniężnego" bo nie można ustalać łącznego zobowiązania pieniężnego, takie zobowiązanie istnieje tylko z nazwy - nie jest to rodzaj należności, tylko forma poboru. Ale jak to zwykle bywa teoria jedno, praktyka drugie i dlatego występują w obrocie prawnym decyzje ustalające łączne zobowiązanie pieniężne, a że nikt się nie czepia wiec jest jak jest, jak zwykle do czasu...
13 lut 2019, 15:06
Mam pytanie z uwagi na przeoczenie nie zrobiłam tytułu wykonawczego na zaległości w chwili obecnej podatnik wniósł podanie o umorzenie zaległości, czy mogę w chwili obecnej wystawić tytuł wykonawczy?
01 kwi 2019, 12:30
Tak, ale ja bym poczekał.
01 kwi 2019, 13:33
Przepisy tego wprost nie zabraniają, ale praktyka orzecznicza wskazuje by się wstrzymać.