Teraz jest 04 wrz 2025, 09:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Egzekucja wspólna 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
Post Re: Egzekucja wspólna
to niestety nie miałam podobnej sytuacji, aby wpis hipoteki był na starej zaległości objętej tytułem wystawionym na jednego małżonka (dłużnika).

Tak dobrze jak to zaległość świeża i ze wspólnego zeznania wynika, że małżonkowie maja wspólność majątkową, ale np. w sytuacji kiedy chcemy wznowić postepowanie egzekucyjne po umorzeniu.....??Często nie mamy informacji odnośnie czy nadal małżonkowie maja wspólność czy już nie?  i czy możemy wznowić postępowanie z nieruchomości i dopisać w części B1 osobę odpowiedzialną majątkiem wspólnym.

29 wrz 2015, 12:36
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 wrz 2015, 14:03

POSTY        22
proszę o pomoc!
jestem w tym zupełnie świeża
mam upomnienie na dłużnika i muszę wystawić tytuł chodzi o zaległość z tytułu podatku od nieruchomości
współwłaścicielem jest żona
czy dobrze rozumiem jeśli żona jest współwłaścicielem odpowiada solidarnie wiec jej dane wpisuję w A 1 i dwa odpisy tytułu wykonawczego
muszę mieć 2 upomnienia czy jedno ?

jeśli współwłaścicielem jest obca osoba wystawiam 2 osobne  tytuły?
Kiedy natomiast wypełnia się część B?

06 paź 2015, 12:48
Amator

REJESTRACJA17 sty 2012, 20:12

POSTY        20
Czytam te wypowiedzi i się zastanawiam, czy ktoś pomyślał o tym, jak księgowa w RP wyjaśnia wpłatę (nadpłatę) po otrzymaniu upomnienia przez małżonka. Chodzi mi o taką sytuację:
Zaległość na podmiocie X
Upomnienie dla małżonka Y
Małżonek Y wystraszony upomnieniem dokuje wpłaty: opisuje przelew np. VAT za 05/2015 Y-siński Y.
Księgujemy wpłatę na karcie kontowej Y, gdzie nie ma obowiązku podatkowego, przypisu z deklaracji, skąd mamy wiedzieć, że wpłata dotyczy X.
Za chwilę księgowa będzie wyjaśniać nadpłaty na kartach kontowych i wezwie Y do wyjaśnienia nadpłaty.
Czy nie robimy w ten sposób z siebie balona?
No chyba, że to jest oczywiste, że wpłata Y dotyczy zobowiązanego X.
Na razie tego nie ogarniam.

06 paź 2015, 17:17
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
aszton87                    

czy dobrze rozumiem jeśli żona jest współwłaścicielem odpowiada solidarnie wiec jej dane wpisuję w A 1 i dwa odpisy tytułu wykonawczego
muszę mieć 2 upomnienia czy jedno ?
Tak, dwa.
aszton87                    

jeśli współwłaścicielem jest obca osoba wystawiam 2 osobne  tytuły?
Tak.
aszton87                    

Kiedy natomiast wypełnia się część B?
Nie dotyczy podatku od nieruchomości jako, że decyzja wymiarowa dotyczy każdego właściciela nieruchomości.

06 paź 2015, 18:32
Amator

REJESTRACJA15 lis 2013, 07:20

POSTY        29
Wszystko zależy od księgowej w RP jak wyjaśnia. Zawsze można zajrzeć na kartę podatnika związanego, a tam już wszystko jasne. Można nawet opisać w uwagach, iż wysłano upomnienie na małżonka.

07 paź 2015, 06:18
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        69
Jest zobowiązany, wobec którego egzekucja jest nieskuteczna.
Jest majątek wspólny. Umarza się postępowanie egzekucyjne, prowadzone do majątku zobowiązanego, wystawia TW na oboje małżonków i prowadzi się egzekucję z majątku wspólnego.

Mój problem polega na kosztach upomnienia. "Stare" koszty upomnienia nie zostały pobrane w pierwszym postepowaniu egzekucyjnym. Wznawiając postępowanie egzekucyjne wystawiłam ponownie upomnienie z racji iż w tej sytuacji  muszą być wystawione na obojga małżonków co więcej upomnienie musi także być wysłane do małżonka odpowiedzialnego majątkiem wspólnym.
Traktując to jako "nowe" postepowanie egzekucyjne, do tytułu wpisałam tylko jedne koszty upomnienia.
Księgowość nie wie jak to potraktować i na jakiej podstawie mają księgować tylko nowe koszty upomnienia?
Czy może ja  wystawiając tytuły wykonawcze przy wznowieniu powinnam wziąć pod uwagę także stare koszty upomnienia?

15 sty 2016, 15:03
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        69
a co z upomnieniem po decyzji? Wg rozporządzenia z dnia 30.10.2014 r. § 2 upomnienie nie jest wymagane.
Tylko co w sytuacji kiedy tytuł wystawiamy na zobowiązanego i małżonka odpowiedzialnego majątkiem wspólnym, czy do małżonka też nie ma obowiązku wysyłanie upomnienia?

11 kwi 2016, 14:10
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
A co w sytuacji gdy:
Podatnik ma zaległości od 2009 roku (bieg przedawnienia przerwany, bo został zastosowany środek egz. - zajęcie konta, ale bezskuteczne). Były wystawiane TW, teraz wszystko przejmuje komornik sądowy (zbieg egzekucji). Na nieruchomości jest współwłasność, w sumie 4 osoby po 1/4, ale do tej pory upomnienia były wysyłane tylko do jednego i z niego próbowano ściągnąć zaległość. Jeśli teraz upomnienie z łącznym długiem wyślę do wszystkich współudziałowców, to będę mogła potem zrobić na nich TW? Co wtedy ze zbiegiem? Podatnikiem zajmuje się dalej komornik, a pozostałymi US?

08 cze 2016, 13:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Mam zaległość podatkową na kwotę 500zł u 3 współwłaścicieli-odpowiedzialność solidarną i były wystawione 3 decyzję, 3 upomnienia. To teraz mam wystawić 3 odrębne TW dla każdego na 100% zaległości? A jak wtedy uniknąć zajęcia tych 500zł u każdego z osobna tych zobowiązanych?
Znalazłem taki komentarz do tej sytuacji:

W przypadku podatków solidarnych (np. podatek od nieruchomości stanowiącej współwłasność), do zapłaty których zobowiązani są współwłaściciele, wierzyciel może kierować tytuł egzekucyjny do każdego z nich. W tym przypadku jednak do tytułów egzekucyjnych kierowanych do wspólnego dla nich naczelnika urzędu skarbowego konieczne jest dołączenie pisma informującego organ egzekucyjny, iż należność wskazana w tytułach ma charakter solidarny.

09 maja 2017, 15:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 paź 2008, 20:04

POSTY        12
wojtek87                    

Mam zaległość podatkową na kwotę 500zł u 3 współwłaścicieli-odpowiedzialność solidarną i były wystawione 3 decyzję, 3 upomnienia. To teraz mam wystawić 3 odrębne TW dla każdego na 100% zaległości? A jak wtedy uniknąć zajęcia tych 500zł u każdego z osobna tych zobowiązanych?
Znalazłem taki komentarz do tej sytuacji:

W przypadku podatków solidarnych (np. podatek od nieruchomości stanowiącej współwłasność), do zapłaty których zobowiązani są współwłaściciele, wierzyciel może kierować tytuł egzekucyjny do każdego z nich. W tym przypadku jednak do tytułów egzekucyjnych kierowanych do wspólnego dla nich naczelnika urzędu skarbowego konieczne jest dołączenie pisma informującego organ egzekucyjny, iż należność wskazana w tytułach ma charakter solidarny.

A co w sytuacji, kiedy zobowiązani solidarnie mieszkają na obszarze właściwości różnych NUS, a więc nie mają wspólnego organu egzekucyjnego?

27 lut 2019, 10:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 52 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4