Teraz jest 04 wrz 2025, 07:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Jaki tytuł do egzekucji z nieruchomości do majątku wspólnego 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 21:15

POSTY        4
Proszę o wskazanie praktyki w urzędach odnośnie egzekucji z nieruchomosci do majątku wspólnego małżonków, gdy jeden z nich jest podatnikiem. Chodzi mi o o formę tytułu wykonawczego ?, czy wystawiacie tytuł jedynie na podatnika a egzekucję prowadzicie do majątku wspólnego zgodnie z treścią art. 29 w zw. z art. 26 OP, czy wystawiacie tytuł na podstawie art 27 c , tj. na podatnika i małżonka czy  sprawę macie w poważaniu ... Niestety doktryna nie idzie w parze z doktrynerstwem MINFIN i izdebek> doktryna (patrz Jankowiak w komentarzu do ustawy ) stoi na stanowisku, iz podstawą jest tytuł z art. 27 c, wedle MIN jest to rażące naruszenie prawa właśnie w zw. z art. 29 OP, bo art 27 c ma zastosowanie do dłużników solidarnych No ale skoro są oboje dłuznikami to i przecież można tytuł wystawić na każdego z osobna tak jak w przypadku osób trzecich (np. wspólników), poza tym art. 27 c mówi o podatniku i jego małżonku a w takim układzie jest dwóch podatników. Z tego więć wynika,że wystarczy tytuł na podatnika?. Sam nie wiem , bo MIN ani moja kochana izba nie raczyła się wypowiedzieć jednoznacznie. Co wy na to? Pozdro :rolleyes:

28 paź 2006, 17:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2006, 19:44

POSTY        54
<a href="http://egzekucja.org.pl/component/option,com_smf/Itemid,61/topic,191.0" target="_blank">http://egzekucja.org.pl/component/option,c...,61/topic,191.0</a>

11 lis 2006, 22:33
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 21:15

POSTY        4

13 lis 2006, 15:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]