Teraz jest 04 wrz 2025, 09:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Umorzenie odsetek od zaległości podatkowych 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
Post Umorzenie odsetek od zaległości podatkowych
Co będzie podstawą ujęcia w księgach rachunkowych gminy umorzenia odsetek od zaległego podatku od nieruchomości w postępowaniu sanacyjnym?

Spółka będąca w restrukturyzacji (postępowanie sanacyjne) prawdopodobnie zaproponuje wierzycielom w ramach układu umorzenie odsetek https://www.bankier.pl/static/att/emite ... 602900.pdf

Wydaje mi się, że w takiej sytuacji organ podatkowy nie wydaje żadnej decyzji o umorzeniu odsetek z urzędu a podstawą odpisu odsetek będzie prawomocne postanowienie sądu o zatwierdzeniu układu? Czy mam rację?

USTAWA
z dnia 15 maja 2015 r.
Prawo restrukturyzacyjne
Art. 169.[Prawomocne postanowienie o zatwierdzeniu układu] 1. Prawomocne postanowienie o zatwierdzeniu układu stanowi podstawę wpisu informacji o zatwierdzeniu układu w księgach wieczystych i rejestrach.

30 sty 2018, 13:10
Zaawansowany

REJESTRACJA28 paź 2006, 08:50

POSTY        54
Post Re: Umorzenie odsetek od zaległości podatkowych
Nie pracuję w jst, ale u nas w skarbówce po otrzymaniu orzeczenia z klauzulą prawomocności wszczynam z urzędu postępowanie i w decyzji orzekam o umorzeniu, zaznaczając, że to wykonanie orzeczenia sądu.

31 sty 2018, 19:21
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
Suzie Wong                    

Nie pracuję w jst, ale u nas w skarbówce po otrzymaniu orzeczenia z klauzulą prawomocności wszczynam z urzędu postępowanie i w decyzji orzekam o umorzeniu, zaznaczając, że to wykonanie orzeczenia sądu.

Dziękuję za odpowiedź.
Przypadki umorzeń z urzędu są enumeratywnie wyliczone w art. 67d Ordynacji podatkowej, który to przepis nie przewiduje umorzenia z tytułu jaki wskazujesz. Wydaje mi się, że postanowienie sądu powinno wystarczyć do umorzenia. Nie zagłębiając się w przepisy prawa restrukturyzacyjnego myślę, że jeśli sąd nie miałby uprawnień do stosowania takich ulg to by nie orzekał w ten sposób, a urzędy orzeczenia sądu muszą respektować. Ale to sobie tylko tak rozważam…

01 lut 2018, 15:22
Zaawansowany

POSTY        54
Ok, pewnie będąc na twoim miejscu też odpisałabym tą kwotę i już. Jednak nasz MF wydał parę lat temu pismo, w którym nakazuje nam robić tak jak opisałam wyżej. Sęk w tym, że umorzyć zaległość, czy odsetki można na podstawie decyzji. W tym przypadku nie stosuję art. 67d, lecz art. 207 Ordynacji podatkowej, a także przepis z ustawy, na który powołuje się sąd w orzeczeniu,  na podstawie którego orzekł o umorzeniu. Art. 67d mówi o umorzeniu w przypadku zakończonego postępowania upałościowego lub likwidacyjnego. Nie mówi o układzie, restrukturyzacji.

01 lut 2018, 19:28
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
Zgodnie z art. 150 ust. 1 Prawa restrukturyzacyjnego układ obejmuje m.in.:
1) wierzytelności osobiste powstałe przed dniem otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego, jeżeli ustawi nie stanowi inaczej;
2) odsetki za okres od dnia otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego;

W związku z powyższym nasuwają mi się następujące pytania:
1) Co z odsetkami (mam na myśli odsetki podatkowe) za okres do dnia otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego? Czy one nie są objęte układem?
Zgaduję, że są objęte i mowa jest o nich (co prawda nie wprost) w pkt. 1 ust. 1 art. 150 Prawa restrukturyzacyjnego?

2) Czy dobrze rozumiem, że gdy uprawomocni się postanowienie o zatwierdzeniu układu, w którym Sąd stwierdzi, że odsetki podlegają zmniejszeniu/redukcji/umniejszeniu to odpisuję wszystkie odsetki, które mam naliczone na dzień odpisu (nieważne czy powstały przed czy po otwarciu postępowania sanacyjnego)?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

30 maja 2018, 13:50
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
Co do punktu 1, o tym, że odsetki za zwłokę narosłe do dnia otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego objęte są układem, moim zdaniem świadczy nie tylko wspomniany już art. 150 ust. 1 pkt 1 ale także (a może przede wszystkim) art. 79 ust. 2 Prawa restrukturyzacyjnego zgodnie, z którym odsetki od wierzytelności pieniężnej umieszcza się w spisie wierzytelności w kwocie naliczonej do dnia poprzedzającego dzień otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego włącznie. Skoro te odsetki umieszcza się w spisie wierzytelności, to chociaż przepisy ustawy nie mówią tego wprost, takie odsetki moim zdaniem objęte są układem.

Wątpliwości moje budzi jednak nadal określenie „wierzytelności osobiste”„ jakim posłużył się ustawodawca w art. 76 ust. 1 pkt. 1 i art. 150 ust. 1 pkt 1 Prawa restrukturyzacyjnego. Termin „wierzytelność osobista” kojarzy mi się bowiem z wierzytelnościami z tytułu alimentów, odszkodowań, a tego typu wierzytelności nie są objęte układem, o czym mowa w art. 151 ust. 1 pkt 1, więc czym są wierzytelności osobiste w myśl prawa restrukturyzacyjnego?

Co do punku 2, skoro art. 150 ust. 1 pkt 2 mówi, że układ obejmuje odsetki za okres od dnia otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego, czyli określa dzień początkowy nie wskazując przy tym jakiegoś końcowego terminu, a art. 79 ust. 2 mówi o odsetkach do dnia poprzedzającego otwarcie restrukturyzacji to uważam, że dokonując odpisu „zdejmujemy” wszystkie odsetki zarówno te powstałe przed jak i po otwarciu restrukturyzacji.. Pojawia się jednak pytanie, w jakiej w kwocie te odsetki wykazujemy w poleceniu księgowania, które to polecenie będzie podstawą odpisu, tj. w kwocie naliczonej na dzień sporządzenia PK czy też w kwocie naliczonej na dzień uprawomocnienia się postanowienia sądu o zatwierdzeniu układu?

06 cze 2018, 11:24
Zaawansowany

POSTY        54
Witam, wobec jednego z naszych dłużników sąd otworzył postępowanie układowe w trybie przyspieszonym. Czy nanoszę przerwę tak jak przy upadłości? Może ktoś miał taki przypadek, jak wygląda w praktyce?

06 cze 2018, 21:05
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
Suzie Wong                    

Witam, wobec jednego z naszych dłużników sąd otworzył postępowanie układowe w trybie przyspieszonym. Czy nanoszę przerwę tak jak przy upadłości? Może ktoś miał taki przypadek, jak wygląda w praktyce?

Co masz na myśli pisząc "nanoszę przerwę"?

07 cze 2018, 06:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]