Teraz jest 04 wrz 2025, 09:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Właściwość miejscowa - różne miejsca zamieszkania 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
Post Właściwość miejscowa - różne miejsca zamieszkania
Witam
mam sytuację w której potrzebuje wystawić TW na małżonków. Sytuacja jednak wygląda tak że każde z nich mieszka w innym mieście, a nadto są to miasta podlegające pod rózne NUS, małżonkowie sa po rozwodzie obecnie, ale zaległość powstała w czasie gdy byli ślubnymi...
Jak zatem prawidłowo ustalić właściwość miejscowa organu ? Czy zastosowanie tu art. 21 § 2 KPA, przyjmując się, że "sprawa należy do organu właściwego dla miejsca, w którym nastąpiło zdarzenie powodujące wszczęcie postępowania"bo nie da się ustalić jednej wspólnej dla obojga małżonków.
Czy na każdego małżonka wystawić osobny TW czy tez na jednego TW a na drugiego dalszy TW- tu mam spore wątpliwości co do prawidłowości takiego działania.
Wystawiałam TW "normalnie" wpisując dla małżonków ich adresy ale US mi go zwrócił mówiąc że jest żle właśnie ze względu na to ze każdy ma inne miejsce zamieszkania i mając jedne TW nie można prawidłowo doręczyć każdemu zobowiązaniowemu TW a poza tym, ze każde z nich podlega innemu NUS.

19 kwi 2018, 11:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 09:28

POSTY        64
Post Re: Właściwość miejscowa - różne miejsca zamieszkania
Po rozwodzie żona czy mąż jest osobą trzecią, więc miałbym wątpliwości nie gdzie skierować tytuł, tylko na jak i na kogo go mogę wystawić. Pomyśl nad tym.

19 kwi 2018, 14:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]