Teraz jest 04 wrz 2025, 06:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Majątkowa represja karna 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
Post Re: Majątkowa represja karna
A może ktoś miał przepadek banknotów w obcej walucie, które trzeba najpierw wymienić przed spieniężeniem, z uwagi na ich zniszczenie? Mamy banknoty euro, których żaden bank, ani kantor nie chce kupić, ani wymienić. NBP też ich nie chce wziąć, bo piszą, że może je jedynie wymienić bank, który je emituje. Na stronie Europejskiego Banku Centralnego zaś wyczytałam, że takie banknoty wymieniają banki centralne poszczególnych krajów ze strefy euro, czyli najbliższy w Niemczech. Zupełnie nie wiem, co w tej sytuacji zrobić. Wysłać je pocztą z przetłumaczonym na niemiecki pismem? A może wystąpić do sądu o pozwolenie na ich zniszczenie (wartość banknotów to ok. 4.000 zł)? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź, lub sugestię.

07 sty 2013, 14:22
Amator

REJESTRACJA21 maja 2012, 18:19

POSTY        16
Skierowałbym do Sądu zapytanie jak mam zlikwidować rzeczone przedmioty (Art. 13. § 1. kkw - Organ wykonujący orzeczenie oraz każdy, kogo orzeczenie bezpośrednio dotyczy, może zwrócić się do sądu, który je wydał, o rozstrzygnięcie wątpliwości co do wykonania orzeczenia lub zarzutów co do obliczenia kary).

07 sty 2013, 19:42
Znawca

POSTY        100
Dzięki. Też myślałam, żeby tak zrobić. Tylko ciekawe co na to Sąd.

09 sty 2013, 10:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 maja 2009, 11:31

POSTY        12
automaty do gier (może już ktoś pytał) ale ja pytam raz jeszcze: jak zlikwidować?

12 lut 2013, 13:31
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lut 2012, 10:15

POSTY        9
rze?nick                    

automaty do gier (może już ktoś pytał) ale ja pytam raz jeszcze: jak zlikwidować?

Według moich notatek z ostatniego szkolenia z MRK- sierpień 2012, art. 30 par. 5a kks sprzedaż urządzeń lub automatów do gier, w stosunku do których sąd nie zarządził zniszczenia, jest dopuszczalna wyłącznie na rzecz podmiotów, które uzyskały koncesję albo zezwolenie na urządzanie gier. Art. 53 par. 35a mówi ilekroć w ustawie jest mowa o automacie lub grze na automacie rozumie sie przez to także odpowiednio automat o niskich wygranych lub grę na automacie o niskich wygranych w rozumieniu ustawy z dnia 19.11.2009r. o grach hazardowych.
Ja miałam automaty ale były to bardzo stare niepodjęte depozyty. Wniosek do sądu na podstawie art. 13 kkw jak dokonać likwidacji i postanowienie żeby zniszczyć. Zleciłam utylizację specjalistycznej firmie i po automatach. Zawsze jak mam wątpliwości piszę wniosek a mam je w 80% bo przez sąd jesteśmy traktowani jak darmowe śmietniki. Rzadko trafia się coś co można sprzedać, natomiast często mam wyroki dotyczące np:  przepadku chusteczki higienicznej, jednej rękawiczki czy słoika po majonezie. I dlatego tak sobie piszę te wnioski....

15 lut 2013, 14:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2007, 12:59

POSTY        101
Post Majątkowa represja karna
Witam, Czy wprowadzacie do systemu Egapoltax sprawy dot. majątkowej represji karnej?? Wchodząc w przeglądanie spraw można do przedlądu wybrać trzy rodzaje spraw w tym majątkową represję karną, ale w żaden sposób nie możemy dotrzeć do sposobu jak taki rodzaj sprawy wprowadzić i czy jest możliwość żeby z tego tytułu migrowały się stany magazynowe.
Proszę o pomoc i podpowiedzi.
Pozdrawiam

24 sty 2014, 05:43
Znawca

POSTY        100
Czy ktoś z Was likwidował już może krajankę tytoniową? Zdaje się, że to zaczyna się robić bardzo popularne i pewnie będziemy mieć tego coraz więcej. Sąd nie napisał w wyroku skąd ona pochodzi, tylko, że nie ma polskich znaków akcyzy, więc się zastanawiam, kto powinien ją likwidować: urząd celny, urząd skarbowy, czy sekretariat sądu, bo powinno być orzeczone jej zniszczenie.

24 kwi 2015, 12:14
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2015, 19:42

POSTY        3
mam pytanie odnośnie MRK kto dokonuje teraz likwidacji niepodjętego depozytu? podobno ustawa się zmieniła, jeśli ktoś coś wie na ten temat proszę o pomoc :)

30 maja 2016, 21:59
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA10 lip 2009, 13:38

POSTY        2
Czy administracyjny organ egzekucyjny jest właściwy do wykonania postanowienia prokuratora wydanego na podstawie art. 232 kodeksu postępowania karnego czy może powinien je wykonywać komornik sądowy.
Prokurator w postanowieniu orzekł o sprzedaży wraków samochodowych w związku z tym iż ich przechowywanie byłoby połączone z niewspółmiernymi kosztami. Postanowienie przekazał do urzędu skarbowego celem realizacji. Czy może ktoś miał taką sprawę.

03 cze 2016, 18:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2013, 21:27

POSTY        10
Kto niszczy nalewkę?

29 paź 2016, 16:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2