Teraz jest 04 wrz 2025, 08:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Windykacja należności po zmianach - procedura 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Post Windykacja należności po zmianach - procedura
Pomocy. Muszę wprowadzić zmiany do zarządzenia odnośnie procedury windykacyjnej podatków, a nie bardzo wiem, jak się do tego zabrać :( Chodzi mi o to, jak uwzględnić w procedurze zapis o informowaniu dłużników przez sms itp., oraz konieczność płacenia w pierwszej racie podatku mniejszego niż 100 zł. Jakiś logicznych wskazówek potrzebuję. Może ktoś coś?
Na razie jest:
- up.wystawia się niezwłocznie, jednak nie później niż 30 dni po upływie płatności raty...
- Mając na względzie racjonalność gospodarowania środkami publicznymi, upomnienie wystawia się w przypadku, gdy łączna wysokość zaległości przekroczy dziesięciokrotność kosztów upomnienia albo gdy okres do upływu terminu przedawnienia jest krótszy niż 6 miesięcy
- Upomnienie wystawia się w terminie 30 dni po upływie terminu płatności II i IV raty, gdy zaległość nie przekracza dziesięciokrotności kosztów upomnienia

04 maja 2016, 10:26
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2013, 22:32

POSTY        106
Post Re: Windykacja należności po zmianach - procedura
można napisać najpierw o miękkiej egzekucji  - telefony, smsy, maile

04 maja 2016, 19:13
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Tyle to wiem, ale w efekcie i tak wychodzi, że upomnienie trzeba wysłać do miesiąca. A co z tymi podatkami płatnymi za cały rok w jednej racie? Jak to można rozgryźć

05 maja 2016, 11:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2015, 13:10

POSTY        34
evelaina                    

Pomocy. Muszę wprowadzić zmiany do zarządzenia odnośnie procedury windykacyjnej podatków, a nie bardzo wiem, jak się do tego zabrać :( Chodzi mi o to, jak uwzględnić w procedurze zapis o informowaniu dłużników przez sms itp., oraz konieczność płacenia w pierwszej racie podatku mniejszego niż 100 zł. Jakiś logicznych wskazówek potrzebuję. Może ktoś coś?
Na razie jest:
- up.wystawia się niezwłocznie, jednak nie później niż 30 dni po upływie płatności raty...
- Mając na względzie racjonalność gospodarowania środkami publicznymi, upomnienie wystawia się w przypadku, gdy łączna wysokość zaległości przekroczy dziesięciokrotność kosztów upomnienia albo gdy okres do upływu terminu przedawnienia jest krótszy niż 6 miesięcy
- Upomnienie wystawia się w terminie 30 dni po upływie terminu płatności II i IV raty, gdy zaległość nie przekracza dziesięciokrotności kosztów upomnienia

Nie wiem czy dobrze rozumiem, o co Ci chodzi, ale:
to jest to samo co to:
Upomnienie wystawia się w terminie 30 dni po upływie terminu płatności II i IV raty, gdy zaległość nie przekracza dziesięciokrotności kosztów upomnienia
Na Twoim miejscu bym zostawił tylko to pierwsze, a to z resztami rat usunął, bo zawiera się w tym pierwszym.

11 maja 2016, 07:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]