Teraz jest 04 wrz 2025, 07:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Tytuły wykonawcze z Poczty Polskiej 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2015, 21:00

POSTY        7
Post Tytuły wykonawcze z Poczty Polskiej
Mam pytanie każdy kto miał do czynienia z tytułami z Poczty za abonament pamięta, że były one bez nr Pesel tylko dane i adres. Ministerstwo Finansów wydało interpretacje w tej sprawie, że tytuły bez nr Pesel należy wprowadzać. Teraz natomiast poczta przysyła już tytuły wykonawcze z nr Pesel ale zdarza się że są rozbieżności w adresie zobowiązanego ale we właściwości tego samego naczelnika. Moje pytanie brzmi czy mając numer Pesel a inny adres w Egapoltax takie tytuły powinno się zwracać czy wprowadzać ????

19 mar 2016, 14:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 gru 2015, 17:52

POSTY        15
Post Re: Tytuły wykonawcze z Poczty Polskiej
Zwracać, dane na tytule są inne niż zobowiązanego. Może to spowodować wniesienie zarzutów i wydłużać prowadzenie egzekucji.

19 mar 2016, 15:47
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Wprowadzać. Jeżeli dane identyfikujące są właściwe i jest ta sama właściwość organu egzekucyjnego, to, moim zdaniem, nie ma ani podstawy do zwrotu, ani podstawy do złożenia zarzutu ze względu na inny adres.

19 mar 2016, 22:12
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2015, 21:00

POSTY        7
Tak naprawdę też uważam, że skoro jest ta sama właściwość to powinno się wprowadzić dziś zobowiązany może być na ulicy "A" jutro na "B" i tak dalej ... Moim zdaniem najważniejszy jest PESEL bo dzięki niemu na 100 % możemy zidentyfikować zobowiązanego. Ale wszystko jest dobrze jak jest dobrze. I zdecyduj człowieku sam :)  :D

21 mar 2016, 20:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2008, 11:46

POSTY        44
Mieliśmy taką sprawę i okazało się, iż tytuł wystawiony na osobę, której był PESEL, tylko inny adres jej nie dotyczył. Po analizie okazało się, że jest druga osoba o takim samym imieniu i nazwisku, pod adresem wskazanym w tytule tylko o innym PESEL-u. Nie jest to więc takie oczywiste, że należy wprowadzać po pesel-u, bo to jest najważniejszy wyznacznik.

22 mar 2016, 11:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 09:28

POSTY        64
Iga ja wiem, że języka polska jest trudna, ale przeczytaj to co napisałaś, walnij się drewnianym młotkiem w głowę, przeczytaj jeszcze raz i wytłumacz co miałaś na myśli. Bo wyszedł bełkot.

22 mar 2016, 15:09
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą
Blackberry                    

Iga ja wiem, że języka polska jest trudna, ale przeczytaj to co napisałaś, walnij się drewnianym młotkiem w głowę, przeczytaj jeszcze raz i wytłumacz co miałaś na myśli. Bo wyszedł bełkot.
Może i był pewien skrót myślowy w pytaniu IGA 1 lecz myślę ,że kto pracuje z Egapoltaxem wie o co chodzi.W sytuacji kiedy wierzyciel nie musiał podawać nip lub pesel to mamy taki stan na przykład ,że :
1/zapytujesz  w EGA podając Pesel dłużnika i system podaje,że nie zalega (nie wprowadzono przy rejestracji EGA/Pesel )
2/zapytujesz  w EGA podając Pesel dłużnika i system podaje,że zalega ale podaje tylko część zadłużenia(część tyt.wyk.wprowadzono uproszczoną rejestr.)
3/zdarza się ,że jeden dłużnik  występuje w 3 rejestrach (z NIP,bez NIP?pesel,pod innym adresm"ustalonym przez kontrolę skarbową ")
Ps.rady co do rodzaju i formy użycia młotka są niegrzeczne.

29 mar 2016, 21:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 09:28

POSTY        64
Mam serdecznie dość skrótów myślowych, język polski jest na tyle bogaty, że precyzyjnie można za jego pomocą określić to co się chce powiedzieć lub napisać.
Z ega pracuję od samego początku i mniej więcej wiem jak działa, ale ten post igi był o ega? Naprawdę?
iga1                    

Mieliśmy taką sprawę i okazało się, iż tytuł wystawiony na osobę, której był PESEL, tylko inny adres jej nie dotyczył. Po analizie okazało się, że jest druga osoba o takim samym imieniu i nazwisku, pod adresem wskazanym w tytule tylko o innym PESEL-u. Nie jest to więc takie oczywiste, że należy wprowadzać po pesel-u, bo to jest najważniejszy wyznacznik.

Naprawdę da się to zrozumieć?

30 mar 2016, 08:59
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 18:11

POSTY        16
Pragnę się odrobinę wtrącić do dyskusji

Zgodnie z UOPEA nie ma czegoś takiego jak zwrot tytułu.
Jeśli na TW mamy zły PESEL, imię, nazwisko, adres to TW nie spełnia wymogów art. 27 i wystawiamy zawiadomienie z 29.2 o nieprzystąpieniu do egzekucji.

Z oceną czy adres (w szczególności ulica i numer domu) na TW jest prawidłowa jest nieco gorzej.
Nie wystarczy porównanie z danymi w POLTAX/SERCE – te rejestry nie korzystają z domniemania prawdy (tak orzeka min. WSA w Gliwicach). Poborca powinien iść i ustalić stan faktyczny. Dopiero jak dysponujemy takim materiałem dowodowym potwierdzającym że Zobowiązany nie mieszka pod adresem z TW mamy prawo wystawić zawiadomienie o nieprzystąpieniu do egzekucji (jeśli później będziemy na wniosek wydawać postanowienie to na pewno IS utrzyma i Sąd też – mieliśmy kilka takich spraw w zeszłym roku). Oczywiście nie znamy aktualnego miejsca pobytu zobowiązanego.

Tyle teorii

W praktyce bywa różnie i zazwyczaj daleko do teorii – my porównujemy tylko z bazą danych i wystawiamy zawiadomienia jak dane są niezgodne. TW zostają u nas. Nie jesteśmy fizycznie w stanie sprawdzić wszystkich niezgodnych adresów w terenie z TW z abonamentów i mandatów. (dodam na marginesie, że tak rygorystycznie weryfikujemy TW z abonamentów, mandaty od wojewodów z różnymi ulicami bierzemy – trzeba ocenić ryzyko zarzutów :) ).
Sprawdzamy w terenie przed wydaniem zawiadomienia TW innych wierzycieli, a w szczególności jak wierzyciel załączy do TW kopie potwierdzenia odbioru upomnienia – wtedy jest sygnał, że Zobowiązany tam mieszka – ale z uwagi na brak obowiązku załączania tego to TW to rzadkość.
Wiem wiem – praktyka odbiega od przepisów.

30 mar 2016, 10:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]