Teraz jest 04 wrz 2025, 07:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Tytuł zmieniony 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
Post Tytuł zmieniony
Nowy wynalazek ministerstwa to Tytuł zmieniony, który zaczyna stwarzać problemy techniczne jak i merytoryczne.
Zrozumiałe jest to że tytuł wykonawczy zmieniony wystawiamy wg
art. 28b upea § 1. Jeżeli w trakcie postępowania egzekucyjnego zostanie wydana decyzja, postanowienie lub inne orzeczenie określające lub ustalające inną wyso-kość należności pieniężnej niż objęta tytułem wykonawczym albo zostanie złożona korekta dokumentu, o którym mowa w art. 3a § 1, powodująca zwiększenie wysokości należności pieniężnej, wierzyciel niezwłocznie sporządza zmieniony tytuł wykonawczy.
§ 2. W przypadku złożenia korekty dokumentu, o którym mowa w art. 3a § 1, powodującej zmniejszenie wysokości należności pieniężnej organ egzekucyjny kontynuuje postępowanie egzekucyjne, przy czym czynności egzekucyjne ograniczają się do kwoty pozostałej do wyegzekwowania.

Czyli w sytuacji złożenia deklaracji korygującej i zmniejszenia kwoty, należy robić aktualizacje jak do tej pory, identyczna sytuacja przy wpłacie(zawiadomienie).

Sytuacja komplikuje się w sytuacji gdy deklaracja korygująca zwiększa kwotę zaległości z okresu np. 8/2014, a pierwotnie tytuł był wystawiony jako dwupozycyjny  na okres 8/2014 i 9/2014.  Czy wystawienie tytułu zmienionego na okres 08/2014 nie  będzie wprowadzał w błąd organ egzekucyjny

Pytanko jak to zrobić technicznie czy należy cos odznaczyć/zaznaczyć i gdzie?

Proszę o pilna odp. podejrzewam że nie tylko mi sprawiają problemy nowe zmiany

19 gru 2014, 12:27
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Tytuł zmieniony

Sytuacja komplikuje się w sytuacji gdy deklaracja korygująca zwiększa kwotę zaległości z okresu np. 8/2014, a pierwotnie tytuł był wystawiony jako dwupozycyjny  na okres 8/2014 i 9/2014.  Czy wystawienie tytułu zmienionego na okres 08/2014 nie  będzie wprowadzał w błąd organ egzekucyjny
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW 1)
z dnia 20 maja 2014 r.
w sprawie trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych przy podejmowaniu czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych
§ 15. W zmienionym tytule wykonawczym wierzyciel wskazuje wysokość należności pieniężnej oraz odsetek z tytułu
niezapłacenia w terminie należności pieniężnej naliczonych na dzień wystawienia tego tytułu wykonawczego. W zmienionym
tytule wykonawczym wykazuje się również dane dotyczące pozostałych należności pieniężnych, które nie uległy zmianie.

19 gru 2014, 12:37
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        69
no dobrze :) dziękuje racja tylko teraz z jakiej pozycji robi się to technicznie?  w poltaxie 2B

19 gru 2014, 12:55
Zaawansowany

REJESTRACJA05 cze 2009, 11:58

POSTY        51
To ja z innej strony zapytam - EA.
Otrzymując zmieniony tytuł wykonawczy (zmieniający zaległość na większą) prowadząc postępowanie egze. co robię?
Zgodnie z art. 28c. w przypadku skierowania do organu egzekucyjnego zmienionego tytułu wykonawczego, zmienionego jednolitego tytułu wykonawczego lub zmienionego zagranicznego tytułu wykonawczego, dokonane czynności egzekucyjne
pozostają w mocy, a uprzednio wszczęta egzekucja administracyjna jest kontynuowana przez realizację zastosowanych środków egzekucyjnych oraz stosowanie kolejnych środków egzekucyjnych.
Jeśli dobrze myślę zmieniam wysokość należności na pierwotnym tytule wyk. i tym samym robię np. zmianę wysokości zajęcia i wysyłam zawiadomienie o zmianie wysokości zajęcia wraz ze zmienionym tytułem wyk. zobowiązanemu?
Nie widzę innej możliwości zrealizowania tego w Ega.
Jeśli myślę źle to proszę o wskazówki.
Być może ktoś z Was korzystając z migracji robi coś czego ja nie widzę lub cokolwiek innego. Migrując tytuł mamy poprostu kolejny, tylko z inną datą wystawienia i inną zaległością + kolejne koszty up., ale w efekcie musi być jedna zaległość, a nie kolejny tytuł wykonawczy.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 05 sty 2015, 22:46 przez rasta, łącznie edytowano 1 raz

05 sty 2015, 22:45
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Moim zdaniem dobrze myślisz - zmiana wysokości należności i aktualizacje wysokości zajęć.
Co do migracji to nie miałam jeszcze, ale też nie widzę możliwości jej zastosowania.

07 sty 2015, 23:22
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        69
a co robicie w sytuacji , gdy był wystawiony tytuł , kolejno były wpłaty (zawiadomienia do Egzekucji) czyli zmniejszenie kwoty zaległości wynikającej z tytułu pierwotnego i złożona korekta z większą kwotą  .... jednak na tytule zmienionym kwota ta nie będzie większa  od kwoty  na pierwotnym tytule ?

W tej sytuacji tytuł zmieniony czy aktualizacje?

12 sty 2015, 13:19
Zaawansowany

REJESTRACJA26 mar 2009, 22:31

POSTY        37
nolka                    

a co robicie w sytuacji , gdy był wystawiony tytuł , kolejno były wpłaty (zawiadomienia do Egzekucji) czyli zmniejszenie kwoty zaległości wynikającej z tytułu pierwotnego i złożona korekta z większą kwotą  ... jednak na tytule zmienionym kwota ta nie będzie większa  od kwoty  na pierwotnym tytule ?

Zmieniony tytuł wykonawczy. Rozumiem, że na tytule zmienionym kwota nie będzie większa od kwoty na pierwotnym tytule, gdyż uwzględnia on wyegzekwowane/wpłacone należności.
Odnotowujesz: Zmiana wysokości należności, a kwotę wpisujesz ze zmienionego tytułu + kwota wyegzekwowana.

12 kwi 2015, 22:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 sty 2013, 06:22

POSTY        14
chrish                    

nolka                    

a co robicie w sytuacji , gdy był wystawiony tytuł , kolejno były wpłaty (zawiadomienia do Egzekucji) czyli zmniejszenie kwoty zaległości wynikającej z tytułu pierwotnego i złożona korekta z większą kwotą  ... jednak na tytule zmienionym kwota ta nie będzie większa  od kwoty  na pierwotnym tytule ?

Zmieniony tytuł wykonawczy. Rozumiem, że na tytule zmienionym kwota nie będzie większa od kwoty na pierwotnym tytule, gdyż uwzględnia on wyegzekwowane/wpłacone należności.
Odnotowujesz: Zmiana wysokości należności, a kwotę wpisujesz ze zmienionego tytułu + kwota wyegzekwowana.

Przepraszam, ale gdzie odnotowujesz?

12 maja 2015, 21:35
Amator
Własny awatar

POSTY        14
Wystawiasz tytuł "ręcznie" czy drukujesz z systemu?

12 maja 2015, 21:40
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        69
drukuje z systemu poltax2B. i tez nie wiem gdzie miała bym to odnotować?

18 maja 2015, 10:20
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        69
mam problem z tytułem zmienionym, zastanawiam się z jakiego poziomu powinien być rozwiązany problem (SW czy KR).
a wiec tak pierwotny tytuł wystawiony na 4 okresy, jest deklaracja ze zwiększeniem  na jeden z okresów - czyli na pewno powinien być tytuł zmieniony.  W momencie  kiedy chce wystawić tytuł zmieniony pojawia się problem ponieważ system bierze tylko ten okres gdzie występuje zwiększenie a pozostałych okresów pomimo że kwoty się nie zmieniły nie bierze pod uwagę. Czy inaczej w tej sytuacji powinno wyglądać wiązanie czy może powinnam flagi z pozostałych trzech okresów i wtedy objąć wszystkie 4 okresy tytułem zmienionym?  Czy komuś już się zdarzyła taka właśnie sytuacja ?

04 mar 2016, 10:10
Amator
Własny awatar

POSTY        14
Problem został rozwiązany w którymś z pierwszych Patch(ów), chyba 1.38 lub 1.39 z ubiegłego roku (2015), nie pamiętam). poczytaj. tam też jest napisane o wiązaniach w RP.Tytuł 4 pozycyjny trzeba anulować w systemie i upomnienie też, a w uwagach wpisać datę odebrania tego upomnienia. Wówczas pozwoli wystawić nowy 4 pozycyjny tytuł, zaktualizować do poprzedniego numeru, a następnie wydrukować.

04 mar 2016, 11:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]