Teraz jest 05 wrz 2025, 19:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Raty - brak spłat 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
Post Raty - brak spłat
Jak radzicie sobie w sytuacji, gdy podatnik nie płaci rat, a zaległość np. z zeznanie rocznego nie była objęta upomnieniem , tytułem wykonawczym?
Czy wystawiacie za każdym razem przy nie dotrzymaniu terminu wpłaty raty - upomnienie i kolejno tytuł?
Technicznie mam problem w powyższej sytuacji  :mur:
Podatnik nie dotrzymał terminu po raz drugi. Na pierwszą ratę (500zł) wystawiłam upomnienie i przekazałam tytuł do EA.
Przy kolejnej racie w momencie wystawiania upomnienia w POLTAX 2B "bierze" kwotę z dwóch rat (1000zł, 1. objęta już tytułem 500zł,  2. bieżącą która należy przekazać do EA)
a tytułu nie pozwala wystawić ponieważ pobierając kwotę 1000zł wyskakuje komunikat o częściowej kwocie objętej już tytułem wykonawczym.
Czy ktoś miał podobna sytuacje?

18 sie 2015, 14:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 13:15

POSTY        70
Post Re: Raty - brak spłat
Może spróbuj poprzez zmieniony tytuł wykonawczy.

20 sie 2015, 10:57
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 lip 2009, 07:32

POSTY        11
może wygaszenie raty jest niewłaściwe, upomnienie należy powiązać z RAT-WP

20 sie 2015, 11:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
animka

przed zrobieniem tytułu wykonawczego zmienionego musiałabym najpierw usunąć ten pierwszy tytuł na pierwsza ratę. :stop:
tytuł zmieniony wystawiam według  art. 28b upea § 1. Jeżeli w trakcie postępowania egzekucyjnego zostanie wydana decyzja, postanowienie lub inne orzeczenie określające lub ustalające inną wysokość należności pieniężnej niż objęta tytułem wykonawczym albo zostanie złożona korekta dokumentu, o którym mowa w art. 3a § 1, powodująca zwiększenie wysokości należności pieniężnej, wierzyciel niezwłocznie sporządza zmieniony tytuł wykonawczy.
§ 2. W przypadku złożenia korekty dokumentu, o którym mowa w art. 3a § 1, powodującej zmniejszenie wysokości należności pieniężnej organ egzekucyjny kontynuuje postępowanie egzekucyjne, przy czym czynności egzekucyjne ograniczają się do kwoty pozostałej do wyegzekwowania. :mur:

Czyli w tej sytuacji powinien być to "zwykły" tytuł wykonawczy
To nie zmienia faktu iż nie pozwala mi na wystawienie upomnienia na 3 ratę w kwocie raty, (pobiera mi kwotę raty 2 i 3- na 2 już było wystawione upomnienie)

Jarek

Zaraz to ustale:) dzięki za podpowiedz. 3mmsie--

20 sie 2015, 11:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 lip 2009, 07:32

POSTY        11
jak nie było wcześniej upomnienia, to do każdej wygaszonej raty można wystawić upomnienie i TW (w powiązaniu z RAT-WP). Był kiedyś HelpDesk w sprawie metod wygaszania rat

20 sie 2015, 11:55
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2011, 20:35

POSTY        2
Proponuję sprawdzić i zastosować się do rozwiązań przedstawionych w Informacjach o problemie IN63710- wskazuje 2metody wygaszania rat.
Na stronie WHTAX
HelpDesk\Lista od2005 Szukaj w opisach podać RAT-WP i powinny być wskazane dwa IN , IN 63710 i IN 49699 i przedstawione rozwiązania powinny wyjaśnić wszystkie zgłoszone wątpliwości.
podsumowując jak OB zarejestruje właściwie wygaszenie raty, RP zaksięguje zgodnie ze wskazaniami to SW nie będzie mieć problemu z wystawieniem Upomnienia/Tytułu

pozdrawiam
xenia

28 sie 2015, 09:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
A układ ratalny nie był objęty decyzją?

29 sie 2015, 09:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]