<!--quoteo(post=13328:date=26. 07. 2007 g. 20:47:name=gienas)--><div class='quotetop'>(gienas @ 26. 07. 2007 g. 20:47) [snapback]13328[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Nie znaczy to, że likwiduje się egzekucję.
Obyś się nie mylił. Bo już dawno po MF latały plany egzekucji <_< Działów Egzekucji. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> A może znowu są plany wyodrębnienia egzekucji, tak jak były plany stworzenia Zakładów Budżetowych....
26 lip 2007, 20:59
Nie będzie zakładów budżetowych - za duże koszty przekształcenia. To już przerabiano i analizowano jeszcze za WC. Egzekucja admin. jest istotnym elementem polityki fiskalnej i wyrazem władzctwa Państwa. Egzekucja była, jest i będzie. A jak będzie się nazywać stanowisko pracownika wykonującego egzekucję jest sprawą drugorzędną. Poborca, komrnik, inspektor, egzekutor, sekwestrator - jakie to ma znaczenie? Z naszego punktu widzenie, pracowników egzekucji, liczy się ( nie oszukujmu się ) wynagrodzenie, umocowanie prawne, warunki pracy, w tym ilość obowiązków.
26 lip 2007, 21:09
Oczywiście, że nie ma co panikować nad tym czy będzie egzekucji bo musi być, musi i nie ważne gdzie. Pytanie jednak brzmi: co będzie z wynagradzaniem egzekutorów? Jak wiemy nasza praca jest specyficzna, ściągamy długi, w wielu przypadkach efektywność egzekucji zależy od naszej inicjatywy, a poziom naszej inicjatywy zależy od tego jak jesteśmy wynagradzani... Inna sprawa że jak nie pomyślą nad rozsądnym wynagradzaniem egzekutorów to niedługo nie będzie komu pracować (oczywiście pomijam osoby które muszą dopracować swoje do emerytury lub te których zakorzenienie i poziom wykształcenie nie skłania do szukania innego zajęcia) w moim dziale na kilkanaście osób połowa odejdzie jeżeli wynagrodzenie nie będzie odpowiednie - są to osoby młode przed trzydziestką, po studiach, bez jakichś większych zobowiązań (nie mają dzieci na utrzymaniu, kredytów itp.).
26 lip 2007, 21:10
Oczywiście nie miałem na myśli stworzenie ZB, bo z tego co mi wiadomo żadne zakłady pomocnicze nie mają praw istnieć. Myślałbym raczej nad konsolidacją działów egzekucyjnych funkcjonujących przy ZUS, US, i niektórych dużych Urzędach Miasta w jeden odrębny Urząd - lecz to tylko takie dywagacje...
26 lip 2007, 21:14
washi
Oczywiście nie miałem na myśli stworzenie ZB, bo z tego co mi wiadomo żadne zakłady pomocnicze nie mają praw istnieć.
I tu masz rację.
washi
Myślałbym raczej nad konsolidacją działów egzekucyjnych funkcjonujących przy ZUS, US, i niektórych dużych Urzędach Miasta w jeden odrębny Urząd - lecz to tylko takie dywagacje...
Egzekucja "niektórych dużych Urzędach Miasta" nie podlega MF. To zadania jednostek samorządu terytorialnego i nie podlega pod administrację rządową. Co do egzekucji z ZUS to nikt nie jest w stanie przewidzieć co się roi w głowach decydentów. Logistyka i koszty na razie stoją na przeszkodzie.
Ostatnio edytowano 26 lip 2007, 21:25 przez melon, łącznie edytowano 1 raz
26 lip 2007, 21:24
Ten problem - wynagradzania prowizyjnego, jego zasad i wysokości- jest wałkowany od lat. Oficjalnie nic się nie zmieni, przynajmniej do końca tego roku. Nieoficjalnie MF coś planuje w tym zakresie, ale nie znam szczegółów.
26 lip 2007, 21:30
Sugestia do Mod'ów - może by połaczyć topic z <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?showtopic=637" target="_blank">egzekucją w KAS</a> ? Tematyka zbliżona wielce w obu, a i śledzić łatwiej będzie...
____________________________________ always look on the bright side of life
27 lip 2007, 00:06
elsinore
Sugestia do Mod'ów - może by połaczyć topic z <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?showtopic=637" target="_blank">egzekucją w KAS</a> ? Tematyka zbliżona wielce w obu, a i śledzić łatwiej będzie...
Zgodnie z sugestią połączyłem. Mam również apel do forumowiczów, weźcie sobie do serca par 16 naszego regulaminu, bo ostatnio nic innego nie robię, tylko łączę tematy.
Zanim stworzysz kolejny temat, poszukaj na forum czy twój problem nie był już poruszany a swój problem dopisz do istniejącego wątku zamiast tworzyć nowy. W tym celu użyj funkcji Szukaj.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.