Teraz jest 06 wrz 2025, 08:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Prowizja od kwoty uzyskanej ze sprzedaży przy fakturze VAT 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Post Re: Prowizja od kwoty uzyskanej ze sprzedaży przy fakturze V
apasko                    

Mam mieszane zdanie i do końca nie jestem pewny czy prowizja należy się od całej kwoty uzyskanej ze sprzedaży.
Jak rozliczyć podatek VAT uważam że można go zaliczyć do nazwijmy wydatków i w następstwie przekazać do organu podatkowego.
Ze sprzedaży sporządzamy 1 kwit pobrania kasy. Kwit w mojej propozycji zgadza się z rozpiską na tytule i wszystko jest jasne.
To są moje rozważania, chociaż tak nie robimy.

Ło matko!
Kwot uzyskanych ze sprzedaży ruchomości nie obejmujemy kwitem! Wystawiamy fakturę i/lub postanowienie, w których wpisujemy że zapłacono. To jest dowód zapłaty dla kupującego.
Zobowiązany w trybie art. bodajże 71 KPA może sobie przeglądać akta egzekucyjne albo sporządzać z nich odpisy.
Jeżeli koniecznie chcecie zawiadamiać zobowiązanego o sposobie rozliczenia kwot (choć nie musicie) to wyślijcie mu wydruk z EGA razem z kopią faktury i/lub postanowieniem. Nie zapomnijcie zawiadomić go o obowiązku umieszczenia faktury w rejestrze sprzedaży i deklaracji VAT oraz o tym, że podatek został odprowadzony na rachunek właściwego US.

VAT zdecydowanie nie wlicza się do prowizji bo nie podlega zaliczeniu na należności objęte tytułem wykonawczym.

Malutkie pytanko, rozumiem że w przypadku przetargu ofert czynności sprzedaży sa analogiczne ?

Jeżeli chodzi Ci o udokumentowanie sprzedaży to tak jak wyżej.

14 lis 2013, 22:19
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 cze 2011, 13:04

POSTY        27
Post Re: Prowizja od kwoty uzyskanej ze sprzedaży przy fakturze V
Dokładnie należy postąpić tak jak opisała to ANNUSIA.
Swego czasu było w tej sprawie wyjaśnienie Min. Fi.
Nie ma tu wątpliwości.

21 mar 2014, 19:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2