Majątkowa represja karna - butle gazowe oraz tlenowe
Autor
Treść postu
Re: Majątkowa represja karna - butle gazowe oraz tlenowe
Witam.
Ja niszczę tzw. lewy alkohol wywożąc go do spalarni odpadów niebezpiecznych. Z papierosami też tak mogę zrobić. Tylko małe ale. Wyraźnie mam w wyroku sądowym napisane, iż orzeczono przepadek tych ruchomości na rzecz Skarbu Państwa.
Wiem także, że niektóre urzędy oddawały alkohol do oczyszczalni ścieków, ale takie oczyszczalnie mają normy ile mogą przyjąć tego alkoholu.
05 kwi 2012, 16:02
Po 1) Art. 179. § 1. Organem postępowania wykonawczego w zakresie wykonywania orzeczeń w sprawach o przestępstwa skarbowe i wykroczenia skarbowe jest także urząd celny. Do decyzji tych organów stosuje się odpowiednio art. 7 Kodeksu karnego wykonawczego. Tak więc trzeba mieć orzeczenia, co do posiadanych ruchomości. Jeżeli się nie uda, trzeba szukać winnych takiego stanu rzeczy. Dalej, zostaje droga depozytowa, co i tak musi kończyć się orzeczeniem. 2) Co do niszczenia alkoholu, to jedna uwaga, ryzyko robienia tego w kotłowni jest bardzo duże i świadczy o nieodpowiedzialności wykonującego likwidację. Przywołał przykład potajże z woj. zachodniopomorskiego, gdzie za nieprawidłową likwidację poleciał naczelnik, komornik, a dyrektor IS bardzo się tłumaczył z niedopełnienia obowiązków. A były to tylko rzeczy osobiste. 3) Już kiedy pisałem, od utylizacji są odpowiednie firmy, ich wykazy mają u Starosty i Wojewody w komórkach ochrony środowiska. Kasę na likwidację ma MF, tylko trzeba poprzez IS wystąpić o środki. Nie wiem w czym problem. Niech się każdy zastanowi, stracić pracę, tłumaczyć się przed prokuratorem, zwolnić przełożonego, czy zgodnie z przepisami zlikwidować ruchomości. 4) Co do likwidacji ponoć alkoholu, to proponuję (trochę kosztuje czasu): u Starosty ustalić zlewnię, wylać komisyjnie, butelki do punktu skupu surowców wtórnych. Nikt nikomu nic nie zarzuci.
05 kwi 2012, 16:53
Z "lewym" alkoholem ok, ale co zrobić z alkoholem zdjętym przez policję prosto z półki sklepowej za jego sprzedaż bez wymaganej koncesji (wódka + piwo). Sąd w pierwszym wyroku orzekł zniszczenie butelek bez rozstrzygnięcia o ich zawartości, zaś w drugim wyroku orzekł przepadek całości na rzecz Skarbu Państwa, ale nie zarządził już ich zniszczenia.
06 kwi 2012, 08:49
Hmmm. A może by tak napisać do Sądu niech wskażą sposób wykonania wyroku. A jak nie to napisać o doprecyzowanie wyroku, czyli czy zniszczenie obejmuje zarówno butelki oraz zawartość, czy tylko butelki. Jeżeli tylko butelki to poprosić o wskazanie co dalej zrobić z zawartością. Papierologia stosowana, ale co zrobić jeżeli ma się wątpliwości??
06 kwi 2012, 16:02
"Kuleczka", jeżeli sąd zarządził przepadek, to go wykonać.Sąd nie musi określać co mamy zrobić.Ma to się odbyć w ramach przepisów. Art. 188 § 3. Przejęte rzeczy ruchome, wierzytelności i inne prawa majątkowe urząd skarbowy spienięża według przepisów o egzekucji świadczeń pieniężnych w postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Jeżeli czegość nie można spieniężyć, to trzeba zniszczyć. § 7 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 kwietnia 2002 r. w sprawie rozciągnięcia stosowania przepisów ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. Nr 50, poz. 449) - Do sprzedaży ruchomości stosuje się przepisy art. 104 i 105, oraz art. 105a § 1 - 3, 5 i 6, a także art. 105b - 108 ustawy oraz przepisy aktów wykonawczych wydanych na podstawie art. 109 § 1 i 2 ustawy, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3.Art. 108. § 2. i § 3. - Zajęte ruchomości, niesprzedane w trybie § 1, organ egzekucyjny sprzedaje po cenie stosowanej przy skupie przedmiotów używanych lub skupie surowców wtórnych jednostkom organizacyjnym ochrony zdrowia i pomocy społecznej, placówkom oświatowym, instytucjom kultury oraz organizacjom charytatywnym, jeżeli mogą być przez te podmioty wykorzystane przy realizacji ich zadań statutowych. Zajęte ruchomości, niesprzedane w trybie § 2, organ egzekucyjny sprzedaje jednostkom prowadzącym skup przedmiotów używanych lub surowców wtórnych.
06 kwi 2012, 19:00
1) W kwesti alkoholu- dotarłam do pisma MF z dnia 12.07.2010r. nr AP3/033/1474/08/FAR/10410 w którym MF informuje o sposobie likwidacji wyrobów akcyzowych, głównie spirytusu. Kluczowe zdanie- likwidacja przez jego sprzedaż jest wykluczona- odnosi się do wszystkich alkoholi akcyzowych ze względu na brak stosownych zezwoleń ( powołanie na ustawę o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi), dopuszczalne jest nieodpłatne przekazanie wyrobów wiadomego pochodzenia, które posiadają badania jakościowe. Jak takich badań nie ma niemożliwe jest zastosowanie również tego sposobu likwidacji. I tyle w tym temacie. 2) Odnośnie papierosów- papierosy z akcyzą spoza UE niszczy Urząd Celny- podstawa art.867 rozporzadzenia Komisji EWG nr 2454/93 z dnia 2.07.1993r. (Dz.U.UE.L.93.253.1) ustanawiającego przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady EWG nr 2913/92 ustanawiającego Wspólny Kodeks Celny . Przepadek towarów nie wspólnotowych, nie ma wpływu na status celny towarów a towary objęte przepadkiem winny być przekazane do dyspozycji Izb Celnych i Urzędów Celnych. Podsumowanie: Jak mam jakiekolwiek wątpliwości zawsze piszę wnioski do Sądu- takie moje prawo Gorzej jak odmawiają rozstrzygnięcia
24 kwi 2012, 13:49
Wiem, że odgrzebuję starego posta, ale mam prośbę do Azjatki, gdyż potrzebuję zapoznać się z tym pismem Ministra Finansów dotyczącym wytycznych w sprawie likwidacji wyrobów akcyzowych z dnia 12.07.2010r. Uprzedzam, że nie jestem pracownikiem skarbówki, a właśnie wymiaru sprawiedliwości i akurat mam problem do rozwiązania w opisywanej przez was sprawie. Azjatka, gdzie można zdobyć treść tego pisma? Czy mogłabyś mi przysłać je na priva ew. adres mailowy? Pozdrawiam.