Teraz jest 06 wrz 2025, 17:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Zakaz prowadzenia działalności gospodarczej 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Mam pytanie, być moze głupie, ale sie zastanawiam, czy organ egzekucyjny moze wystąpic o zakaz prowadzenia działalności przez zobowiązanego? Zobowiązany nie ma szans na spłatę zobowiązań przez co działa de facto na szkode skarbu państwa. Jeśli odpowiedź jest pozytywna, to w jaki sposób można to zrobić i na jakie przepisy zwrócić uwagę?? Prawo upadłościowe??

Nie ma głupich pytań. Mogą być tylko głupie odpowiedzi :)
Mniej więcej 2 lata temu miałem taką sprawę.
Zerknę jutro do swojego "archiwum urzędowego" i dam znać co wiem w tej sprawie.

Póki co znalazłem coś tutaj:
<a href="http://www.pakpoland.pl/news.html" target="_blank">http://www.pakpoland.pl/news.html</a>
"...Zakaz prowadzenia działalności gospodarczej orzekany jest jako środek karny, czyli swoisty rodzaj kary dodatkowej w przypadku skazania dłużnika za przestępstwo związane z prowadzeniem działalności gospodarczej..."

"...Zakaz taki może orzec sąd w przypadku niedopełnienia przez przedsiębiorcę obowiązku zgłoszenia w sądzie wniosku o ogłoszenie upadłości. Przedsiębiorca jest zobowiązany do wniesienia takiego wniosku do sądu w terminie dwóch tygodni od momentu zaprzestania płacenia długów lub od chwili, gdy majątek przedsiębiorcy, będącego osoba prawną nie wystarcza na zaspokojenie wszystkich długów.... "

"....Sąd Najwyższy wyraził pogląd, że orzeczenie zakazu z art. 172 może nastąpić także wtedy, gdy sąd nie ogłosi upadłości...."

W tym miejscu przyznam się bez bicia, że byłem święcie przekonany, iż zakaz prowadzenia działalności gospodarczej orzekany jest w przypadku przestępstwa związanego z prowadzeniem działalności gospodarczej..."
lub "rażącego naruszenia prawa".
Najprostszy przykład (z jakim się spotkałem): ktoś wystawia faktury, a nie rozlicza się z urzędem skarbowym z podatków. Czy np. handluje paliwem bez koncesji itp.
Sąd może też wydać orzeczenie o "tymczasowym powstrzymaniu się od działalności gospodarczej w danym zakresie np. handlu paliwami" - spotkalem się też z takim przypadkiem.
P.S.
Mam nadzieję, że moja odpowiedź nie jest głupia! :D

Ostatnio edytowano 24 sty 2008, 18:46 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

24 sty 2008, 18:28

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=408&view=findpost&p=7003" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...findpost&p=7003</a>

24 sty 2008, 19:19
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Upadłość, czy zakaz prowadzenia działalności?
Przesłanki, postepowanie, skutki.
/Agnieszka Pietrzykowska i Magdalena Kowalska-Jędrzejowska/

Zakaz sprawowania funkcji członka organów osoby prawnej lub prowadzenia działalności gospodarczej na własny rachunek jest sankcją, która może spotkać osobę, dopuszczającą się niezgodnych z prawem działań mających na celu uniemożliwienie wszczęcia albo utrudnianie przeprowadzenia postępowania upadłościowego.

Instytucję tę regulują przepisy art. 373-377 ustawy z dnia 28 lutego 2003r. Prawo upadłościowe i naprawcze.
Zakaz ten może zostać orzeczony wobec przedsiębiorcy, członka zarządu osoby prawnej, prokurenta spółki handlowej, na okres od 3 do 10 lat.
Osoba w stosunku do której został orzeczony zakaz zostaje praktycznie wyłączona z życia gospodarczego, co przejawia się w tym, iż nie może ona w okresie trwania zakazu prowadzić działalności zarobkowej na własny rachunek, pełnić funkcji członka rady nadzorczej, reprezentanta (członka zarządu) lub pełnomocnika w spółce handlowej, przedsiębiorstwie państwowym, spółdzielni, fundacji, stowarzyszeniu.

Przesłanki orzekania zakazu prowadzenia działalności
Przesłanki orzekania zakazu opisane są w art. 373 Prawa upadłościowego. Występują one w sytuacji gdy osoba z własnej winy dopuści się następujących działań:
a) będąc do tego zobowiązana z mocy ustawy (dotyczy głównie członków zarządu i prokurentów) nie złoży w terminie 2 tygodni od dnia powstania podstawy do ogłoszenia upadłości wniosku o ogłoszenie upadłości,
albo
b) po ogłoszeniu upadłości:
- nie wydała lub nie wskazała majątku, ksiąg handlowych, korespondencji lub innych dokumentów upadłego, do czego to była zobowiązana z mocy ustawy, albo
- ukrywała, niszczyła lub obciążała majątek wchodzący w skład masy upadłości, albo
- jako upadły w toku postępowania upadłościowego nie wykonywała innych obowiązków ciążących na nim z mocy ustawy lub orzeczenia sądu lub sędziego komisarza, albo w inny sposób utrudniała postępowanie.

Więcej:
<a href="http://kadry.nf.pl/Artykul/5825/Upadlosc-czy-zakaz-prowadzenia-dzialalnosci?/" target="_blank">http://kadry.nf.pl/Artykul/5825/Upadlosc-c...-dzialalnosci?/</a>

Ostatnio edytowano 24 sty 2008, 20:16 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

24 sty 2008, 20:13
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 lis 2006, 16:38

POSTY        16

LOKALIZACJAUS
Post Re: Zakaz prowadzenia działalności gospodarczej
Witam serdecznie,
W związku z koniecznością sporządzenia pierwszego (przez mój US) wniosku o orzeczenie zakazu prowadzenia działalności gospodarczej (na podstawie art. 373 i nast. ustawy -  Prawo upadłościowe i naprawcze) chciałabym się zorientować jak wygląda procedura wewnętrzna w tym zakresie w innych US, w tym m.in.:

1)Jaka komórka organizacyjna Waszych US ma przypisane zadanie z zakresu występowania do Sądu z wnioskiem o orzeczenie zakazu prowadzenia działalności gospodarczej ? ( w moim US sprawy te przydzielono komórce PP , a radca prawny jedynie akceptuje sporządzony wniosek);

2)Chciałabym dokonać wymiany informacji (praktyki) w zakresie sposobu ustalania momentu niewypłacalności dłużnika (osoby fizycznej – przedsiębiorcy) dla potrzeb przesłanki z art. 373 ust. 1 pkt 1 ustawy.
W związku z powyższym uprzejmie proszę wszystkie obeznane w ww. temacie osoby o przesłanie mi (na priva)  swoich danych kontaktowych a ja jutro oddzwonię.

27 lis 2012, 17:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2009, 23:13

POSTY        92
Post Re: Zakaz prowadzenia działalności gospodarczej
Na to pytanie powinna odpowiedzieć co najmniej Izba Skarbowa.

28 lis 2012, 13:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]