Teraz jest 06 wrz 2025, 17:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Tytuł egzekucyjny bez pieczęci urzędowej 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA21 paź 2011, 06:55

POSTY        12
Post Tytuł egzekucyjny bez pieczęci urzędowej
Witam,
mam taki oto problem, może ktoś spróbuje mi pomóc...
otóż dostałam tytuł egzekucyjny na zobowiązanie wynikające z wyroku sądowego bez pieczęci urzędowej (tzw. orzełka).
Tytuł wystawił inny US przesyłając go nam do realizacji zgodnie z właściwością miejscową. Do tytułu załączono uwierzytelnioną kserokopię wyroku sądu. Patrzę na tytuł, widzę że nie ma pieczęci, pisze pismo do  wierzyciela ze wskazaniem iż brak pieczęci urzędowej , dlatego też tytuł zwracam (na szczęście jeszcze nie wysłałam :P)
Coś mnie tknęło i tak oto wpadłam na to:
"Art. 26. § 1. Organ egzekucyjny wszczyna egzekucję administracyjną na wniosek wierzyciela i na podstawie wystawionego przez niego tytułu wykonawczego, sporządzonego według ustalonego wzoru.
§ 2. Wzór, o którym mowa w § 1, określa w drodze rozporządzenia minister właściwy do spraw finansów publicznych. Wzór ten zawiera treść określoną w art. 27, a ponadto umożliwia elektroniczne przetwarzanie danych zawartych w tytule wykonawczym.
§ 3. Obowiązek wystawienia tytułu wykonawczego według wzoru, o którym mowa w § 1, spoczywa również na wierzycielu, którego należność pieniężna wynika z orzeczenia sądu zaopatrzonego w klauzulę wykonalności, z tym że w tym przypadku nie wymaga się opatrzenia tytułu wykonawczego pieczęcią urzędową
Pytanie: co to wyrok zaopatrzony w klauzulę wykonalności? jak mam stwierdzić ze ten wyrok ją posiada czy też nie? help!

20 cze 2012, 21:32
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 08:54

POSTY        41

LOKALIZACJApółnoc, północny zachód
Post Re: Tytuł egzekucyjny bez pieczęci urzędowej
Skoro masz kopię wyroku, sprawdź czy znajduje się na nim klauzula wykonalności. Dalej już z Wikipedii.
Klauzula wykonalności przybiera postać wzmianki umieszczonej na tytule egzekucyjnym poprzez odciśnięcie pieczęci lub nadruk. Treść tej wzmianki jest określona rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości z 21 stycznia 2005 roku w sprawie określenia brzmienia klauzuli wykonalności (Dz. U. z 2005 r. Nr 17, poz. 154). Brzmi ona obecnie:
W imieniu Rzeczypospolitej Polskiej, dnia ... 20 ... r. Sąd ... w ... stwierdza,
że niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w całości/w zakresie ...
oraz poleca wszystkim urzędom oraz osobom, których to może dotyczyć,
aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały, a gdy o to prawnie będą wezwane, udzieliły pomocy.
Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne/natychmiast wykonalne.

20 cze 2012, 21:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]