Teraz jest 05 wrz 2025, 22:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 117  Następna strona
Nowa KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:35

POSTY        74
Post Nowa KAS
Ostatnio wiele się dzieje na stronie i forum więc niełatwo śledzić wszystkie wpisy. Tym bardziej, że wiele z nich porusza kilka wątków. Dlatego proponuję, aby tutaj skupić się na planowanych zmianach konsolidacji służb podległych MF w jeden organizm - KAS.

Szefostwo MF w wielu wypowiedziach (i w planie działalności na 2016r.) lansuje pomysł. Sporo na ten temat dyskutują celnicy, którzy jednoznacznie są przeciw.  

W związku z wypowiedziami Ministra Finansów cytowanymi przez Gazetę Prawną w dniu 17.12. napiszę co myślę o tym wszystkim.

Po pierwsze w MF są zwolennicy KAS w osobach Min. Fin. i Wiceministrów, co notabene wiemy wszyscy od samego początku, bo Panowie z tym się nie kryją i Panowie Ministrowie będą forsować KAS wbrew wszystkiemu, bo trudno wyobrazić sobie aby się wycofali ze słowa KAS, skoro już publicznie je wypowiedzieli. Nie jest jednak znany kształt owego KAS. Nie wiemy jakiż to kształt KAS mają w głowie Panowie w MF na dzień dzisiejszy po I czytaniu, a zapewniam Was, ze dużo zadziało się w Sejmie w dniu I czytania w tzw. kuluarach. Może po I czytaniu jest mowa o KAS bardziej na wzór WKS z bodajże 2003r. Może w takim KAS pozostanie ustawa o SC i SC jako wyodrębniona formacja mundurowa w całości. Nic nie wiemy jak to miałoby wyglądać.

Po drugie w Parlamencie wg mojego rozeznania większość w PiS uważa KAS za nieporozumienie i zagrożenie, dlatego sądzę, że nic nie jest przesądzone. Podobnie te głosy ze świata nauki, z którymi rozmawiałem. Znam też zdanie co najmniej 3 obecnych Ministrów konstytucyjnych przeciwnych KAS.

Po trzecie jest projekt obywatelski i wyraźna i jednoznaczna deklaracja KP PiS, którą wszyscy słyszeliśmy przy I czytaniu

Po czwarte, przypomnę, że rozmawiałem z SSC i obiecał pomoc w sprawie projektu obywatelskiego - pisałem o tym na forum. Na razie wiemy, że powołał Zespół w tej sprawie.

Spokojnie zatem czekamy na 21 i 22 grudnia. 21 grudnia rusza ww. Zespół ds. projektu obywatelskiego, a 22 grudnia jest spotkanie z SSC.

Jeżeli dowiemy się na pocz. przyszłego tygodnia, że sprawy idą w złym kierunku podejmiemy stosowne działania.

A co o KAS myślicie wy?

18 gru 2015, 10:25
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2006, 10:11

POSTY        20
Post Re: Nowa KAS
Coś w temacie cicho, związkowcy już na urlopach czy co, a może nie chcą robić nam przykrości przed świętami  palka--==

18 gru 2015, 11:11
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2007, 14:02

POSTY        145
Z tego wywiadu pod ww. linkiem, na dzień dobry wynika jedna ciekawa rzecz a mianowicie

"Należałoby powrócić do modelu takiego zreformowanego KAS, a więc koncepcji, którą opracowaliśmy w 2007 r., przekuliśmy na ustawy i pakiet rozporządzeń wykonawczych, które były rozpatrywane na Komitecie Stałym Rady Ministrów, ale w zupełnie innej formie. To znaczy, docelowo istnieje potrzeba zbudowania jednej administracji danin publicznych, gdzie zadania nie będą rozproszone i dublowane, jak jest obecnie, a scentralizowane i poddane procesom analitycznym. Z pewnością należy rozważyć centralizację tytułów podatkowych w ramach danej administracji. Widzimy, że np.: rozdzielenie VAT-u na Służbę Celną w części dotyczącej towarów importowanych i administrację podatkową jest całkowicie nieefektywne

Zobaczcie, że oni już to planowali w latach 2006-2007 i gdyby nie utracili władzy już dawno by się to zmieniło.

Tymczasem, PO-PSL, do rozwiązań proponowanych przez PIS już 9 lat temu dochodziło aż 8 lat, a i tak ani nie doprowadzili tego całkiem do końca (bo ustawa nie weszła w życie) a jeszcze Kapica musiał ściągać "ekspertów" z MFW, którzy w wielkim raporcie mu wytknęli jakich to standardów nie spełnia polska administracja podatkowa (skarbowa). A głównym zarzutem tegoż raportu było właśnie to, że system poboru danin publicznych jest w naszym kraju za bardzo rozproszony. A PIS już to wiedział 9 lat temu, ciekawe!

Ja myślę, że tu nie ma co dyskutować na temat tego czy KAS wejdzie, tylko kiedy wejdzie i w jakim kształcie? Przecież po co by przesuwali wejście w życie ustawy o AP na 01.07.2016. A no po to, żeby przez te pół roku wnieść projekt do Sejmu, przepchnąć przez komisje, Senat i przegłosować. Uchwalą ustawę o KAS do połowy roku, uchylą ustawę o AP, a KAS pewnie wejdzie w życie z początkiem 2017 r.
Ja jestem mimo wszystko za. Z dwóch koncepcji AP - KAS, wybieram KAS!

pozdrawiam!

18 gru 2015, 23:20
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
Z komentarzy celników wynika, że bardzo boją się stracić swoje przywileje, których nie posiada administracja podatkowa. Wiemy, że mają również lepszy oręż do ściągania podatku akcyzowego, korzystają z programów do obliczania akcyzy przy sprowadzaniu samochodów używanych, których sprzedaż była zadeklarowana przez kontrahentów unijnych jako WDT, zadeklarowanych przez polskich podatników jako pojazdy specjalne lub ciężarowe, a taki np. UKS korzysta przy tym z archaicznych książek do wyceny. Celnicy korzystają również z innych źródeł informacji, do których nie ma dostępu ani AP ani KS. Za to potrafią wydawać decyzje dotyczące samochodów sprowadzanych przez słupy skierowane do słupów, które go nigdy nie zapłacą,  więc są to ustalenia papierowe.
Wyłudzacze VAT-u akcyzę płacą, ale już VAT-u nie, bo Państwo nie ma do tego narzędzi, wszak celnicy nie zajmują się VAT-em. Może gdyby VAT od WNT naliczony-należny był PŁACONY na granicy tak jak akcyza (a nie tylko naliczany i odliczany), to nie byłoby jego wyłudzeń.Jeśli w wyniku połączenia obu służb AP zyskałaby dostęp do narzędzi, które posiadają celnicy, i zyskałaby również ich przywileje, to byłoby to połączenie korzystne. Może wyeliminowałoby to ucieczkę VAT-u przy sprowadzaniu np. paliw na terytorium kraju. Jednak co do korzyści dla pracowników AP można mieć pewność tylko przy zapewnieniu, że nie straci ona przy tym zatrudnienia. Wszak AP nie zajmuje się jedynie VATem, są również inne podatki, które są skutecznie ściągane przez AP, o czym każdy tu wie.

Ostatnio edytowano 19 gru 2015, 00:18 przez gyokuro, łącznie edytowano 6 razy

19 gru 2015, 00:05
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
jest niepowtarzalna szansa aby to co jest roz...walić i walczyć o nowy kształt administracji skarbowej i podatkowej. Nie trzeba się bać zmian  tylko ukształtować je na dobrą zmianę. #dobrazmiana hehehe ;-) (tak jakoś mi się przypomniało) ;)

19 gru 2015, 07:58

REJESTRACJA13 maja 2015, 23:29

POSTY        34
To nie jest tak, że celnicy "boją się utraty swoich przywilejów". Im te "przywileje" się należą jak psu buda. Problem polega na tym, że w ciągu ostatnich kilku lat z administracji skarbowej zrobiono wielki syf. Zamrożenie płac, mierniki tworzone przez upośledzonych ludzi, brak sprzętu, brak samochodów, brak dostępu do niezbędnych informacji... Kto by chciał pracować w takim wielkim syfie? Gdybym kilka lat temu wiedział, jak bardzo zostanie upodlona administracja skarbowa, to bez wahania bym z niej odszedł. Celnicy po prostu boją się, że zostaną wciągnięci do naszego syfu. Ja im się wcale nie dziwię.

Nie dziwię się też pozytywnej opinii o KAS w pracy i na skarbowcach.pl. KAS to, co prawda, nowe i nieznane, ale to też zapowiedź likwidacji  obecnego syfu tj. obecnej administracji skarbowej. Niewiele osób ma coś do stracenia, za to wszyscy mamy dużo do zyskania i to zwłaszcza jako podatnicy. Nawet pracownicy UKS, którym grozi przejście na głębszy poziom szamba czyli do US, patrzą z nadzieją w przyszłość.

19 gru 2015, 09:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA17 cze 2015, 20:57

POSTY        35
Ja akurat mam co stracić! Dodatek USC. Nie po to poświęcałem czas i pieniądze, żeby teraz jakiś k.. przyszedł i jednym pociągnięciem pióra to zabierał. Może zamiast rozwalać wszystko i wszędzie zabiorą się za 500+, które obiecali, a tu jakoś cicho sza, ale wiadomo gdzie oni mają poważanie dla obywateli i pracowników, to już pokazali w czwartek w Sejmie i pokazują. Służba cywilna ma gwarantować stabilizację zatrudnienia i po to ludzie to robią więc jak się to ma do rzeczywistości. Widzę też że Pan Inspektor nie ma zamiaru bronić USC, co dał wyraz swoją wypowiedzią z czwartku na forum "może będzie rekompensata a może nie", podobnie Pan Karabasz który niedawno posumował USC i poparł chęć odebrania im dodatków. Ale cóż takie mamy związki więc nic dziwnego, że nikt się z nami nie liczy. Celnicy przynajmniej umieją bronić swojego i chwała im za to. Ja jestem z nimi bo walcząc o swoje może obronią moje...

19 gru 2015, 10:48
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
messier                    

Ja akurat mam co stracić! Dodatek USC. Nie po to poświęcałem czas i pieniądze, żeby teraz jakiś k.. przyszedł i jednym pociągnięciem pióra to zabierał. Może zamiast rozwalać wszystko i wszędzie zabiorą się za 500+, które obiecali, a tu jakoś cicho sza, ale wiadomo gdzie oni mają poważanie dla obywateli i pracowników, to już pokazali w czwartek w Sejmie i pokazują. Służba cywilna ma gwarantować stabilizację zatrudnienia i po to ludzie to robią więc jak się to ma do rzeczywistości. Widzę też że Pan Inspektor nie ma zamiaru bronić USC, co dał wyraz swoją wypowiedzią z czwartku na forum "może będzie rekompensata a może nie", podobnie Pan Karabasz który niedawno posumował USC i poparł chęć odebrania im dodatków. Ale cóż takie mamy związki więc nic dziwnego, że nikt się z nami nie liczy. Celnicy przynajmniej umieją bronić swojego i chwała im za to. Ja jestem z nimi bo walcząc o swoje może obronią moje...

nie wyobrażam sobie sytuacji zabierania komukolwiek czegokolwiek. Może i będą coś zmieniać w dodatkach, ale dla mnie nie do pojęcia jest, aby ten składnik wynagrodzenia zabrać. Poczekajmy na zaproponowanie rozwiązań. Ja wiem, że każdy boi się o swoje, ale panika nic tutaj nie da.

19 gru 2015, 11:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA17 cze 2015, 20:57

POSTY        35
knablop                    

To nie jest tak, że celnicy "boją się utraty swoich przywilejów". Im te "przywileje" się należą jak psu buda. Problem polega na tym, że w ciągu ostatnich kilku lat z administracji skarbowej zrobiono wielki syf. Zamrożenie płac, mierniki tworzone przez upośledzonych ludzi, brak sprzętu, brak samochodów, brak dostępu do niezbędnych informacji... Kto by chciał pracować w takim wielkim syfie? Gdybym kilka lat temu wiedział, jak bardzo zostanie upodlona administracja skarbowa, to bez wahania bym z niej odszedł. Celnicy po prostu boją się, że zostaną wciągnięci do naszego syfu. Ja im się wcale nie dziwię.

Nie dziwię się też pozytywnej opinii o KAS w pracy i na skarbowcach.pl. KAS to, co prawda, nowe i nieznane, ale to też zapowiedź likwidacji  obecnego syfu tj. obecnej administracji skarbowej. Niewiele osób ma coś do stracenia, za to wszyscy mamy dużo do zyskania i to zwłaszcza jako podatnicy. Nawet pracownicy UKS, którym grozi przejście na głębszy poziom szamba czyli do US, patrzą z nadzieją w przyszłość.

PS. A na co tak liczysz? Ze w 30 dni Cię zwolnią i nie wiadomo czy zaproponują Ci nowe warunki? Pozdrawiam i życzę miłego samopoczucia na Boże Narodzenie.

19 gru 2015, 11:18

REJESTRACJA26 lis 2015, 11:00

POSTY        28
Na portalu celników znalazłem taki wpis:
Argument za pozostawieniem SC jest już w wypowiedzi prof. Raczkowskiego :
"W wyniku tego mamy Służbę Celną, która dostarcza mniej więcej 40% wpływów do budżetu i zatrudnia ponad 15 tysięcy pracowników. Dodatkowo mamy administrację podatkową z drugiej strony, która zatrudnia około 45 tysięcy pracowników i … całkowicie rozmytą odpowiedzialność w zakresie dwóch głównych tytułów podatkowych."

Przykro mi, że koledzy celnicy powtarzają takie bzdury.

Po pierwsze jestem ciekaw skąd takie wyliczenia, moim zdaniem nie są prawdziwe (łatwo to sprawdzić w ustawie budżetowej)?
Po drugie niech sobie celnicy policzą ilu mają podatników do obsłużenia i porównają z ilością podatników we właściwości AP.
Po trzecie celnicy nie widzą różnicy w zakresie przedmiotowym (tytuły podatkowe) działalności AP i SC i związanej z tym ilości obsłużonych dokumentów.

Na zakończenie warto zauważyć, że jeśli wiceminister w MF ma taki obraz AP to biada nam...

W tym miejscu apel i prośba do Pana Inspektora. Proszę prof. Raczkowskiemu uświadomić czym zajmuje się AP, a czym SC i skąd taka różnica w ilości pracowników.

19 gru 2015, 11:59
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2007, 14:02

POSTY        145
NewLunatiq                    

nie wyobrażam sobie sytuacji zabierania komukolwiek czegokolwiek. Może i będą coś zmieniać w dodatkach, ale dla mnie nie do pojęcia jest, aby ten składnik wynagrodzenia zabrać. Poczekajmy na zaproponowanie rozwiązań. Ja wiem, że każdy boi się o swoje, ale panika nic tutaj nie da.

Nie ma innej opcji. Pracownicy KAS będą stanowić odrębną grupę pracowników, niepodlegającą przepisom ustawy o służbie cywilnej. Na jakiej zatem podstawie pracownik KAS miałby dostawać dodatek wynikający z innych przepisów? Jak komuś bardzo zależy na tym dodatku, to niech lepiej już się rozgląda za pracą w branży podlegającej ustawie o SC. To jedyna szansa zachowania dodatku.

19 gru 2015, 18:04
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 sty 2012, 19:41

POSTY        3
balek                    

Nie ma innej opcji. Pracownicy KAS będą stanowić odrębną grupę pracowników, niepodlegającą przepisom ustawy o służbie cywilnej. Na jakiej zatem podstawie pracownik KAS miałby dostawać dodatek wynikający z innych przepisów? Jak komuś bardzo zależy na tym dodatku, to niech lepiej już się rozgląda za pracą w branży podlegającej ustawie o SC. To jedyna szansa zachowania dodatku.

Nawet gdyby tak miało być, że będą stanowić odrębną grupę pracowników (wcale nie jest powiedziane, że KAS nie będzie np jakimś "podzbiorem" funkcjonującym w obrębie SC), to w tym wypadku zastosowanie zdaje się będzie miał art 66 (likwidacja urzędu) ustawy o służbie cywilnej (póki co nie widać w projekcie zmian ustawy propozycji jego zmiany bądź wykreślenia). W końcu przy ewentualnym tworzeniu KAS likwidowane będą US w obecnym kształcie, w każdym razie mi przynajmniej ciężko sobie wyobrazić utworzenie takiego tworu bez likwidacji, przynajmniej formalnej, dotychczasowych urzędów. W obecnym stanie prawnym nie ma możliwości, żeby bez całkowitej likwidacji USC w ramach całej Służby Cywilnej odebrać status urzędnika "tak po prostu". Na podstawie informacji, które znamy w tej chwili, wszelkie spekulacje na temat utworzenia i kształtu KAS pozostają na poziomie naprawde wysoce abstrakcyjnym, trzeba więc zadać sobie pytanie czy takie gdybanie, póki co, w ogóle ma sens.

19 gru 2015, 18:27
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA22 sie 2012, 08:36

POSTY        5
knablop                    

Nawet pracownicy UKS, którym grozi przejście na głębszy poziom szamba czyli do US, patrzą z nadzieją w przyszłość.

Kiepski dowcip :mellow:  W ostatnich latach zaobserwowałem raczej ucieczki z US do UKS. A obecne zapowiedzi KAS wzbudzają delikatnie mówiąc zaniepokojenie w UKS-ach, bo w KAS-ach będą  przepychanki miedzy SC a AP. Mniejszość jaką będą pracownicy UKS  zmarginalizują tak jak w dużych US po ich powstaniu albo szczególny nadzór w IC.

19 gru 2015, 22:21

REJESTRACJA08 paź 2014, 17:19

POSTY        123
Poczytałem kilka projektów o KAS z 2007 r. Pomysły PIS mocno się zmieniały.

Ale co do ostatniego projektu. Zaskoczył mnie, raczej negatywnie, już art. 3, w którym stwierdzono, że:
W KAS, w zakresie określonym w odrębnych przepisach, może być prowadzona działalność duszpasterska na podstawie porozumień ministra właściwego do spraw finansów publicznych z przedstawicielami właściwego kościoła lub związku wyznaniowego. Komunikaty o podpisaniu porozumienia publikuje się w dzienniku urzędowym Ministra Finansów.
Widzę, że Szczęść Boże naszego pryncypała zajmie najwyraźniej istotne miejsce w ustawie.  :unsure:

W ostatnim projekcie o KAS jaki znalazłem, tj. z dnia 10.08.2007 r. UKS wtłoczono do KAS i nadano im nazwę "wojewódzkich inspektoratów skarbowych" (WIS). Zadania WISów jednak dość znacznie okrojono, m.in. wymiar podatków w całości przeniesiono do odpowiednika NUS+NUC. Za to WISom pozostawiono "inspektorów skarbowych", którzy pozostają w 16-stopniowej skali urzędników skarbowych, ale dostają dodatek zadaniowy.
Na urzędników skarbowych nałożono obowiązek dyspozycyjności czasowej znany raczej urzędnikom mianowanym. Przepisy o przeniesieniach są raczej akceptowalne, ale m.in. odmowa wykonania decyzji o przeniesieniu oraz nabycie prawa do emerytury w pełnym zakresie stanowi podstawę do rozwiązania stosunku służby.

Zalążki schizofrenii widoczne tutaj, bo nie wiem jak połączyć ust. 1 i 2:
1. Urzędnik skarbowy nie może publicznie manifestować poglądów
politycznych, być członkiem partii politycznej ani uczestniczyć w działalności tej partii
lub na jej rzecz.
2. Urzędnikowi skarbowemu, ubiegającemu się o mandat radnego, posła, senatora
udziela się urlopu bezpłatnego na czas trwania kampanii wyborczej.

Plusy:
- wynagrodzenie w wysokości przynajmniej trzykrotności kwoty bazowej, choć z drugiej strony nie wskazano jednoznacznie czy jest to ta sama kwota, co dla służby cywilnej;
- DWR + stażowe + jubileuszowe;
- do 10 dni dodatkowego urlopu narastającego po 15 latach pracy;
- możliwość udzielenia urzędnikowi skarbowemu płatnego urlopu zdrowotnego w ilości 30 dni/rok.

Podkreślam, to tylko z wnioski z projektu z 2007 r.  ;)

20 gru 2015, 20:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 117  Następna strona