Teraz jest 05 wrz 2025, 19:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
DIAS w Opolu 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 gru 2017, 18:33

POSTY        5
Post DIAS w Opolu
Nie można już dłużej milczeć  :zly1:. To co się dzieje w Izbie Administracji Skarbowej w Opolu woła o pomstę do nieba. Na porządku dziennym jest pogarda do pracownika, zastraszanie, przenoszenie między urzędami i komórkami organizacyjnymi. Naczelnicy się boją i ślepo realizują absurdalne pomysły Pani Dyrektor boje--== .
Hitem ostatnich dni jest decyzja o przenoszeniu całych działów egzekucji z DUŻYCH do małych urzędów. Po kilkanaście osób z każdej lokalizacji. Program Pilotażowy. Wszystko kosztem ludzi. Czy ktoś się nad tym zastanowił? Zdanie nierealne do realizacji przy rozproszonych bazach POLTAX. To nie są komórki które mogą mieć samodzielny byt w dowolnej lokalizacji. Przepływ danych między SW, rachunkowością, kancelarią -  BA, może odbywać się tylko w ramach jednego urzędu. Takie mamy systemy i nic tego nie zmieni. Na co liczą decydenci. Cel jest jasny - ratowanie stołków NUS w małych urzędów. A co z ludźmi? To nikogo nie obchodzi. Najwyżej będą klepać wszystko ręcznie, bo jakby mało mieli do tej pory pracy. W urzędach rozgrywają się dramaty. Wiele osób będzie zmuszona zrezygnować z pracy  ze względu na trudny dojazd do często znacznie oddalonych małych miejscowości.
Najważniejsze, że Pani Dyrektor wypromuje się w MF. Gratulacje !!! Dobra zmiana.   pije-===[   <_<

09 gru 2017, 23:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2013, 19:40

POSTY        274
Post Re: DIAS w Opolu
Gdzie te strasznie ważne związki zawodowe?
Poza tym do większego miasta łatwiej dojechać niż do jakiejś Pipidówki.

10 gru 2017, 07:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Czary mary albo likwidacja Izby w Opolu. Wybrali czary mary, zobaczymy z jakim skutkiem.

10 gru 2017, 09:56
Znawca
Własny awatar

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
marus007                    

Marus007 nie masz racji. Prawda wygląda tak, że jedziesz do dużego miasta to 30-45 minut przeciskasz się w korkach w samym mieście plus dojazd czyli godzina czy półtora. Natomiast w mniejszym mieście korków praktycznie brak a jeśli są to nie takie jak w dużym. Z resztą na Opolszczyźnie nie ma wielkich miast. Opole nie jest wielkie ale za to strasznie zakorkowane i to jedyne miasto pow. 100 tys. później pow. 50 jest tylko Kędzierzyn i koniec.

10 gru 2017, 16:40
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2014, 12:53

POSTY        122
marus007 ale do tego dużego miasta trzeba pewnie dojechać z tego pipidówka z którego ciężko jest się wydostać, komunikacja działa w obie strony.

10 gru 2017, 17:51
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
b17                    

marus007                    

Marus007 nie masz racji. Prawda wygląda tak, że jedziesz do dużego miasta to 30-45 minut przeciskasz się w korkach w samym mieście plus dojazd czyli godzina czy półtora. Natomiast w mniejszym mieście korków praktycznie brak a jeśli są to nie takie jak w dużym. Z resztą na Opolszczyźnie nie ma wielkich miast. Opole nie jest wielkie ale za to strasznie zakorkowane i to jedyne miasto pow. 100 tys. później pow. 50 jest tylko Kędzierzyn i koniec.
Proszę o połączenie

Tu nie chodzi o to czy z małego do dużego, czy z dużego do małego. Tylko o ilość przerzucanych osób a to jest grupa prawie 100 osób, bo takie zasoby są w dużych urzędach. Wiele z tych osób ma małe dzieci i będzie musiała zrezygnować z pracy. Pracownicy egzekucji często zostają po godzinach, żeby przerobić ilości spraw jakie są w urzędach i jeszcze dojdzie czas na dojazd. Czyli z 8 godzin robi się 10 i więcej. Ludzie będą rezygnować. Bo nie samą pracą się żyje. A zarobki coraz mniej atrakcyjne.
Podatnicy chyba też nie będą za szczęśliwi, że muszą się targać do oddalonych lokalizacji. Jednak w dużych ośrodkach jest ich znacznie więcej.
Pomysł absurdalny. A przy braku centralnych systemów informatycznych nie możliwy do zrealizowania. Więc po co się wyrywać?

10 gru 2017, 19:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 18:35

POSTY        114
Sprawa dotyczy wszystkich Izb, w naszej też to ogłosili.

10 gru 2017, 19:27
Znawca
Własny awatar

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
zgredzio                    

Tu nie chodzi o to czy z małego do dużego, czy z dużego do małego. Tylko o ilość przerzucanych osób a to jest grupa prawie 100 osób, bo takie zasoby są w dużych urzędach. Wiele z tych osób ma małe dzieci i będzie musiała zrezygnować z pracy. Pracownicy egzekucji często zostają po godzinach, żeby przerobić ilości spraw jakie są w urzędach i jeszcze dojdzie czas na dojazd. Czyli z 8 godzin robi się 10 i więcej. Ludzie będą rezygnować. Bo nie samą pracą się żyje. A zarobki coraz mniej atrakcyjne.
Podatnicy chyba też nie będą za szczęśliwi, że muszą się targać do oddalonych lokalizacji. Jednak w dużych ośrodkach jest ich znacznie więcej.
Pomysł absurdalny. A przy braku centralnych systemów informatycznych nie możliwy do zrealizowania. Więc po co się wyrywać?

Wydaje mi się, że na egzekucji się nie skończy bo z tego co słyszałem w Polsce są urzędy w których pracuje nieco ponad 30 osób. Założenie chyba ma być takie żeby małych nie było (średnie są najbardziej efektywne) a sama egzekucja to ile 10-15 osób. To będzie i tak mniej niż 50 osób. Pytanie, która komórka będzie następna ?
Ludzie będą się zwalniać to prawda, bo nie ukrywam dojazd to fatalna sprawa i każdego dnia człowiek w dużo większym stopniu naraża swoje życie. Dlatego samemu zastanawiam się co dalej zrobić z uwagi na bardzo niebezpieczną trasę do US.

10 gru 2017, 21:00
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2016, 08:13

POSTY        164
zgredzio                    

Cel jest jasny - ratowanie stołków NUS w małych urzędów.

DIAS w Opolu liczy na to, że przy likwidacji USów Centrala tego nie zauważy?  :unsure:

10 gru 2017, 21:20
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 maja 2016, 06:49

POSTY        28
gryzli                    

Sprawa dotyczy wszystkich Izb, w naszej też to ogłosili.

Co ogłoszono?

11 gru 2017, 10:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2013, 19:40

POSTY        274
Ciekawe czy dyrektor może sobie tak przenosić całe działy? Według własnego widzimisię. Wbrew interesom tych okrojonych urzędów. A może w interesie urzędów na Opolszczyźnie jest likwidacja izby? Może lepiej by było na Śląsku lub Dolnym Śląsku ?

13 gru 2017, 17:25
Znawca
Własny awatar

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Przypuszczam, że jest to uzgodnione z górą inaczej pewnie każda izba zrobiłaby to samo, żeby nie zlikwidować żadnego US.

13 gru 2017, 18:40
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 lis 2006, 07:34

POSTY        24
b17                    

Ludzie będą się zwalniać to prawda, bo nie ukrywam dojazd to fatalna sprawa i każdego dnia człowiek w dużo większym stopniu naraża swoje życie. Dlatego samemu zastanawiam się co dalej zrobić z uwagi na bardzo niebezpieczną trasę do US.

Trochę mnie to ubawiło. Co takiego masz na tej trasie ?! Może nie wychodź z domu ?

Aż zacząłem się martwić o koleżanki i kolegów z I US w Opolu jak oni zniosą tą trasę do OUS ?!   (dla niewtajemniczonych jest to budynek obok) :wysmiewacz:

Dwadzieścia lat dojeżdżam do pracy ponad 40 km i dalej żyję i mam się dobrze. Znam takich, którzy dojeżdżają jeszcze dalej. Zapytaj może koleżanki czy kolegów z Twojego US, którzy dojeżdżają do pracy z pipidówek, jak to jest. A jak nie chcesz pytać to uwierz mi - nic strasznego i nic niebezpiecznego !!! Przynajmniej na mojej trasie nie zauważyłem szczególnych niebezpieczeństw :D

zgredzio                    

... Tylko o ilość przerzucanych osób a to jest grupa prawie 100 osób, bo takie zasoby są w dużych urzędach. Wiele z tych osób ma małe dzieci i będzie musiała zrezygnować z pracy. Pracownicy egzekucji często zostają po godzinach, żeby przerobić ilości spraw jakie są w urzędach i jeszcze dojdzie czas na dojazd. Czyli z 8 godzin robi się 10 i więcej. Ludzie będą rezygnować. Bo nie samą pracą się żyje. A zarobki coraz mniej atrakcyjne.

Myślę że grupa osób mocno przesadzona bo sprawa dotyczy 5 DUS-ów, z których i tak nie wszyscy pracownicy przejdą bo część z nich dostanie bilet do innych zadań np JPK. W mojej ocenie max 60 osób w całym województwie ale nie o tym chciałem a o bilansie jaki mi wychodzi gdyby miał się spełnić czarny scenariusz likwidacji małych US-ów, czyli 5 urzędów w województwie liczących zakładam średnio 40 etatów czyli 200 osób. Nie bym stał po "ciemnej stronie mocy" DIAS ale dla mnie bilans jest prosty: lepiej "poświęcić" 50-60 osób by dojeżdżały a pracowały, niż 200 lub więcej. które mogłyby pracę stracić lub w konsekwencji likwidacji musiałby siłą rzeczy dojeżdżać gdzie indziej (do średniego lub dużego US).

Co do systemów myślę że problemu nie ma a jak jest to po wirtualizacji da się go rozwiązać konfigurując stację roboczą w małym US pod bazę dużego US. To tylko taka moja teoria nie poparta niczym bo informatykiem nie jestem a poza tym nie znam się i zarobiony jestem.

Z jednym mogę się zgodzić, że na pewno Ci, którzy będą mieli potrzebę załatwienia czegoś osobiście w egzekucji, nie będą z faktu konieczności pokonania znacznej odległości - zadowoleni ale nie będą to podatnicy jak koleżanka/kolega zaznaczył a zobowiązani. Taka tam różnica - dla niektórych nie istotna a dla innych wręcz znaczna.  :rolleyes:

13 gru 2017, 21:51
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
Dr Syber                    

b17                    

Trochę mnie to ubawiło. Co takiego masz na tej trasie ?! Może nie wychodź z domu ?

Aż zacząłem się martwić o koleżanki i kolegów z I US w Opolu jak oni zniosą tą trasę do OUS ?!   (dla niewtajemniczonych jest to budynek obok) :wysmiewacz:

Dwadzieścia lat dojeżdżam do pracy ponad 40 km i dalej żyję i mam się dobrze. Znam takich, którzy dojeżdżają jeszcze dalej. Zapytaj może koleżanki czy kolegów z Twojego US, którzy dojeżdżają do pracy z pipidówek, jak to jest. A jak nie chcesz pytać to uwierz mi - nic strasznego i nic niebezpiecznego !!! przynajmniej na mojej trasie nie zauważyłem szczególnych niebezpieczeństw :D

Oj nie ładnie się tak wyśmiewać jak się nie zna sytuacji, nie wszędzie drogi są idealne. W okresie zimowym każda trasa jest niebezpieczna. Znam wiele osób, które dojeżdżają i nie jest to miód. A przede wszystkim stracony czas.

Dr Syber                    

Co do systemów myślę że problemu nie ma a jak jest to po wirtualizacji da się go rozwiązać konfigurując stację roboczą w małym US pod bazę dużego US. To tylko taka moja teoria nie poparta niczym bo informatykiem nie jestem a poza tym nie znam się i zarobiony jestem.

Tu się zgodzę nie poparte niczym. Wirtualizacja nic nie rozwiązuje oprócz spowolnienia pracy (połączenie nie jest z serwerem w us a z serwerem w Radomiu). Systemy dalej są rozproszone (dane dla każdego urzędu osobno) i na ten moment nie ma możliwości ich połączenia. Jedyne "słuszne" rozwiązanie to przenosić dane ręcznie. Więc cofamy się o lata świetlne. Egapoltax  migruje dane do BA, z  P2B  automatem ściągane są tytuły do Ega.  Wszystkie te aplikacje zostają w urzędzie z którego przenosi się egzekucję. Idzie masę danych do Hurtowni WHTAX. Bez dostosowania tych systemów cały projekt zakończy się katastrofą. Wszystko będzie trzeba wprowadzać ręcznie. I to ma niby coś usprawnić, poprawić efektywność  :wysmiewacz: . Najpierw trzeba myśleć potem działać. Takie decyzje tylko szkodzą i są poważnym zagrożeniem dla prawidłowego funkcjonowania organów egzekucji. A może komuś o to chodzi by rozpierdolić całą tą skarbowość.

Dr Syber                    

Z jednym mogę się zgodzić, że na pewno Ci, którzy będą mieli potrzebę załatwienia czegoś osobiście w egzekucji, nie będą z faktu konieczności pokonania znacznej odległości - zadowoleni ale nie będą to podatnicy jak koleżanka/kolega zaznaczył a zobowiązani. Taka tam różnica - dla niektórych nie istotna a dla innych wręcz znaczna.  :rolleyes:

Zobowiązani to też ludzie, często emeryci których się ściga za nie płacenie abonamentu.

13 gru 2017, 23:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona