Teraz jest 05 wrz 2025, 19:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
Prowizja w egzekucji 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2017, 11:11

POSTY        19
Post Prowizja w egzekucji
Witam,
chciałam rozpocząć wątek prowizji w egzekucji.
Jestem byłą celniczką, obecnie w US w dziale rachunkowości.
Wcześniej przez 10 lat pracowałam w dziale egzekucji w IC, dokonywałam zajęć w bankach, wynagrodzeń za pracę, orzecznictwo na rejonie, pobrania w terenie itp. i nigdy nie brałam z tego tytułu żadnej prowizji. Wszyscy w IC zarabialiśmy godnie (2,5-3), niezależnie od działu.
W US zauważyłam że działem promowanym jest egzekucja gdzie z samej prowizji pracownicy otrzymują miesięcznie 3-10 tys, zł netto. wykonując zwykłe czynności biurowe.
Szanowni skarbowcy, oznajmiam Wam że praca w dziale egzekucji to normalna praca biurowa, taka samo ciężka jak w innych działach (rachunkowość, wierzyciel, wymiar itd.). Nie wiecie tego?
Taka patologia jak z tymi prowizjami jest tylko u Was w US, mogłoby okazać się, że gdyby środki z tych prowizji trafiły do wszystkich pracowników to nie pracowalibyście za marne 1,61 tylko być może za 2,5.
Pracownik egzekucji wysyła zajęcie na 100.000 zł, rozlicza uzyskaną kwotę i dostaje z tego 3.800 zł prowizji a pracownik księgowości wysyła upomnienie na 100.000 zł, księguje wpłaconą kwotę i dostaje z tego 0 zł. Patologia?
Zamiast zazdrościć celnikom, może trzeba zrobić porządek z tym tematem a wtedy okaże się że są pieniądze na podwyżki dla wszystkich. Co na to ZZ?
Mam nadzieję na rzeczowe komentarze pracowników, głównie działów nie egzekucyjnych.
Dziwi mnie tylko, że nikt ze skarbowców wcześniej tej patologii nie dostrzegł :(
Sylwia

08 cze 2017, 22:56
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Post Re: Prowizja w egzekucji
Sylwio, taki układ wynagrodzeń w US to nie wynik widzimisię urzędników, ale efekt stosowania obowiązujących w tym zakresie rozporządzeń wydanych przez MF. A że potencjalny skutek jest (i był) mocno patologiczny to już inna para kaloszy. Zapewne każdy z pracujących w skarbówce chciałby zarabiać więcej, zarabiac godnie, ale praca w urzędzie na prowizji nie musi być dobrym rozwiązaniem. po prostu państwo powinno zapewnić swoim pracownikom dbającym o finanse dobre pensje. Tylko tyle i aż tyle. Ale lepiej miec w ręku karty (kij czy marchewka?), które odpowiednio rozdane zapewnią przychylność i wdzięczność pracowników...

08 cze 2017, 23:15
Amator
Własny awatar

POSTY        19
taxman                    

Sylwio, taki układ wynagrodzeń w US to nie wynik widzimisię urzędników, ale efekt stosowania obowiązujących w tym zakresie rozporządzeń wydanych przez MF. A że potencjalny skutek jest (i był) mocno patologiczny to już inna para kaloszy. Zapewne każdy z pracujących w skarbówce chciałby zarabiać więcej, zarabiac godnie, ale praca w urzędzie na prowizji nie musi być dobrym rozwiązaniem. po prostu państwo powinno zapewnić swoim pracownikom dbającym o finanse dobre pensje. Tylko tyle i aż tyle. Ale lepiej miec w ręku karty (kij czy marchewka?), które odpowiednio rozdane zapewnią przychylność i wdzięczność pracowników...

Zgadzam się, z Tobą, tylko boli mnie że wszyscy czują zazdrość teraz do celników o wyższe zarobki, a nikt czegoś takiego jak patologiczna prowizja w egzekucji w US przez lata nie zauważył. Przecież to duże pieniądze które odpowiednio rozdysponowane mogłyby podnieść morale całej skarbówki, a tak to nabijają tylko uposażenie pewnym osobom.
W urzędzie do którego trafiłam dział egzekucji nie jest lubiany i traktowany jest jak jakaś "inna planeta", dostać się tam nie sposób (podobno tylko po znajomości) i pracownicy tego działu też wszystkich innych  pracowników US z góry traktują, myślę że to przez te "prowizje" tak jest. W IC tego nie było i dziwi mnie to że w skarbowości z tym tematem nikt się nie uporał jeszcze.

08 cze 2017, 23:31
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 wrz 2010, 13:33

POSTY        5

LOKALIZACJARysiowo...
Pracuję w egzekucji i również uważam, że w prowizji powinny mieć udział inne działy, bo jesteśmy od nich zależni. Zarówno rachunkowość, SW, jak i kancelaria biorą udział w całym procesie, nawet dziewczyny, które wklepią deklarację są śrubką w machinie.
Natomiast uważam, że porównanie pracy egzekucji w IC i US jest niemożliwe. Przejmowaliśmy od Was akta. W moim województwie  w IC było 11 osób w egzekucji i mieli do obrobienia 3 tys. tytułów, u nas przypada 4 - 5 tys ale NA GŁOWĘ. Tu naprawdę trzeba się uwijać. Przejmowaliśmy akta IC w marcu i powiem Ci szczerze, że szału tam nie było na 200 spraw może 2 były "problematyczne" reszta to była akcyza za kradzież prądu, tytuły na 63 zł, które zawierały ze 2-3 zajęcia i po kilka relacji. To by można było porównać do naszych mandatów. Dlatego wydaje mi się, że nie możesz porównywać pracy naszych komórek.
Dodam jeszcze na koniec, że w moim dziale była na przestrzeni ostatnich lat dość duża rotacja pracowników i często były nabory. Pomimo prowizji (nie 10 tyś, nigdy nie słyszałam o takich pieniądzach) nie było chętnych w US, przeszła do nas JEDNA dziewczyna z urzędu.

BTW gdzie dostają te 3-10 tyś netto? Może trzeba się zakręcić...

09 cze 2017, 05:55
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 09:25

POSTY        9
Sylwiaegz                    

W US zauważyłam że działem promowanym jest egzekucja gdzie z samej prowizji pracownicy otrzymują miesięcznie 3-10 tys, zł netto. wykonując zwykłe czynności biurowe.
Pracownik egzekucji wysyła zajęcie na 100.000 zł, rozlicza uzyskaną kwotę i dostaje z tego 3.800 zł prowizji a pracownik księgowości wysyła upomnienie na 100.000 zł, księguje wpłaconą kwotę i dostaje z tego 0 zł. Patologia?

Pani Jadzia ma zupełną rację jeśli chodzi o porównanie egzekucji z US z tą z IC. Można by też wspomnieć jeszcze wiele o różnicach w pracy egzekucji w IC i US np. kto w ramach czynności egzekucyjnych odwiedza meneli, narkomanów itp itd, jaki jest (w sumie to jaki był) zakres podstaw egzekucji tu i tam, jakie zobowiązania były przedmiotem egzekucji tu i tam etc. Porównując też akta z obu organów można również znaleźć wiele kwiatków, które nie najlepiej świadczą o jednej z tych egzekucji, ale nie o tym tu mowa. Sylwia, piszesz coś o czymś o czym coś gdzieś usłyszałaś, ale ubierasz to już w swoje słowa, które z kolei mijają się z prawdą. Prowizja 10tys. netto? To na pewno patologia, gdyż takiej prowizji nie można osiągnąć stosując się do obowiązujących w tym zakresie przepisów. To samo można powiedzieć o 3.800 zł prowizji od ściągniętych 100.000 zł. Nie jest możliwe uzyskanie takiej kwoty prowizji w przedstawionej przez Ciebie sytuacji. Dlaczego więc o tym piszesz?

09 cze 2017, 06:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 gru 2007, 10:52

POSTY        34
Witam, nie mnie oceniać słuszność, czy też niesłuszność systemu prowizyjnego. Natomiast kilka uwag co do samego postu. To już taki tradycyjny post na tym forum, w którym jak przystało na "dobrego Polaka, katolika" staramy się dowalić innemu pracownikowi. Każdy kto choć trochę zarabia więcej, może więcej, ma wyższe stanowisko to komuch, zbój, obibok itp. Jesteśmy cudowni tej bezinteresownej nienawiści do współpracowników którzy w naszej opinii mają lepiej.
Teraz podniesiona przez autorkę kwestia, iż jak się zabierze środki z prowizji pracownikom EA to będzie można podnieść pensje innym. Jeżeli w to naprawdę wierzysz to musisz być osobą naiwną. Stawiam każde pieniądze, że prowizję kiedyś zabiorą, ale pieniędzy z tego na pewno nie ujrzą pracownicy KAS.
Na koniec, co do wspominanych przez ciebie kwot 10 000 zł to jest to jakiś kosmos o którym można było mówić kilka lat temu w odniesieniu do największych urzędów skarbowych w kraju. Obecnie prowizja w dużych US, w dobrych rejonach może wynieść gdzieś koło 4000 brutto i dotyczy to super rejonów, w urzędach skarbowych w dużych miastach. Myślę że w 80% US prowizja na pracownia nie przekracza kwoty 1500 zł miesięcznie brutto.
Pozdrawiam i życzę miłej pracy w komórce rachunkowości US z pensją byłego celnika, gdzie współpracownicy po wielu latach maja wskaźnik 1,61.

09 cze 2017, 07:11
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2009, 08:09

POSTY        145
Może 10000 prowizji jest mało realne, ale dla większości pracowników "dostać" dodatkowo 2000-4000zł to szczyt marzeń. Niech nawet w jednym miesiącu będzie 1000zł to i tak jest dużo. Zważywszy, że zwykli pracownicy mogą liczyć co najwyżej na 500zł kwartalnie w formie "nagrody".
Egzekucja zawsze miała dobrze i będzie miała. W moim US nikt nie odchodzi z SEE, a swoją pracę (inspektorki) wykonują przeważnie w zwykłych 8-iu godzinach pracy jak każdy inny ciężko pracujący pracownik. Ps. Nie słyszę także od nich zbytniego narzekania na pracę.

09 cze 2017, 07:31
Amator
Własny awatar

POSTY        19
No tak. Praca egzekucyjna w IC była lekka a w US jest ciężka. Nikt do tej egzekucji nie chce też przyjść?, Z moich obserwacji wynika coś przeciwnego, dostać się do tego działu to cud! Pracownicy egzekucji, zaklinacie rzeczywistość, przejdźcie do innej komórki i zobaczycie jaka tam lekka jest praca za 1,61 jest. Tylko w działach egzekucyjnych się ciężko pracuje.
Niezależnie od wszystkiego system prowizyjny w takiej formie to patologia, wszyscy pracownicy KAS powinni być godnie wynagradzani a nie tylko "wybrańcy".
Jak pisałam wcześniej prowizja wypłacana jest za zwykłe czynności biurowe które wykonują wszyscy pracownicy, co więcej w większości przypadków nakład pracy i zaangażowania przy wystawieniu tytuły wykonawczego przez innych jest znacznie większy aniżeli zrobienie zajęcia i rozliczeniu kwoty.
safelbrus - sprawdź prowizje w urzędach warszawskich i innych dużych miastach (7 tys. brutto to norma), 10 tys. faktycznie nie realne jest ale tak jak napisał przedmówca pracownicy innych komórek ze wskaźnikiem 1,61 dostają 500 zł na kwartał i dla nich kwota nawet 2000 brutto miesięcznie to byłby szczyt marzeń.
I nie chodzi aby komuś coś zabierać, tylko aby racjonalnie wydawać środki publiczne na wynagrodzenia KAS a w tej chwili ten system (prowizja) jest bezzensowny, niesprawiedliwy i patologiczny.

09 cze 2017, 08:30
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2009, 07:48

POSTY        253
Prowizja w egzekucji nie jest za zwykłe czynności tylko uzależniona jest od ściągniętych kwot. Zastanawiam sie tylko skąd masz takie dane - 7tys - 10 tys. Zazdrość w Tobie jest tak wielka, że zaczynasz wypisywać durnoty. Zastanów się co piszesz, swoją drogą "biedny" pracowniku z uc przeniesiony do US, dziwię się, że nie podnosiłaś kwestii wynagradzania pracowników egzekucji jak byłaś pracownikiem UC. Bieda do  :dupa: zajrzała i teraz sprawiedliwości szukasz?

09 cze 2017, 08:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2017, 10:41

POSTY        37
Sylwiaegz                    

No tak. Praca egzekucyjna w IC była lekka a w US jest ciężka. Nikt do tej egzekucji nie chce też przyjść?, Z moich obserwacji wynika coś przeciwnego, dostać się do tego działu to cud! Pracownicy egzekucji, zaklinacie rzeczywistość, przejdźcie do innej komórki i zobaczycie jaka tam lekka jest pr
przy wystawieniu tytuły wykonawczego przez innych jest znacznie większy aniżeli zrobienie zajęcia i rozliczeniu kwoty.
safelbrus - sprawdź prowizje w urzędach warszawskich i innych dużych miastach (7 tys. brutto to norma), 10 tys. faktycznie nie realne jest ale tak jak napisał przedmówca pracownicy innych komórek ze wskaźnikiem 1,61 dostają 500 zł na kwartał i dla nich kwota nawet 2000 brutto miesięcznie to byłby szczyt marzeń.
I nie chodzi aby komuś coś zabierać, tylko aby racjonalnie wydawać środki publiczne na wynagrodzenia KAS a w tej chwili ten system (prowizja) jest bezzensowny, niesprawiedliwy i patologiczny.

Pracujesz dwa miesiące, bo od takiego momentu mamy celników w US. Swoje obserwacje prowadzisz pewnie na swojej osobie, bo jaka była egzekucja w UC to chciałaś być w egzekucji w US. Się nie udało, to teraz dostanie się tam to cud. Jak niby ma się ktoś dostać, jeśli nie było naborów do działu? A nie było bo np. u nas w US wszelkie nabory były i są wstrzymane, chyba że jakieś zastępstwo itd.

09 cze 2017, 09:28
Amator

REJESTRACJA02 lut 2016, 07:49

POSTY        15
Zgadzam się z Sylwią, że z prowizją ktoś powinien zrobić porządek, nie chodzi mi o to aby ją całkowicie zabrać ale uważam, że pracownik nie może i nie powinien zarabiać więcej niż Naczelnik US, bo to jest paranoja. A propos prowizji w kwotach 3000-10.000: popytajcie w MUSach kolegów jaką mają prowizje :o POZDRAWIAM

09 cze 2017, 09:39
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2009, 07:48

POSTY        253
To może należało założyć wątek prowizja w Mazowieckich US zamiast pisać, że prowizja to patologia a osoby tam pracujące zarabiają więcej od naczelnika. Najwięcej do powiedzenia ma ten, kto nie ma pojęcia na temat pracy w egzekucji i prowizji, a w obecnych czasach to raczej braku prowizji z uwagi na miękką egzekucję. Widać, że zazdrość odbiera mózg  :mur:

09 cze 2017, 10:35
Amator
Własny awatar

POSTY        19
carla10                    

Prowizja w egzekucji nie jest za zwykłe czynności tylko uzależniona jest od ściągniętych kwot. Zastanawiam sie tylko skąd masz takie dane - 7tys - 10 tys. Zazdrość w Tobie jest tak wielka, że zaczynasz wypisywać durnoty. Zastanów się co piszesz, swoją drogą "biedny" pracowniku z uc przeniesiony do US, dziwię się, że nie podnosiłaś kwestii wynagradzania pracowników egzekucji jak byłaś pracownikiem UC. Bieda do  :dupa: zajrzała i teraz sprawiedliwości szukasz?

Szczerze, jak byłam w UC to nawet nie wiedziałam że w US-ach jest jakakolwiek prowizja, do głowy by mi nie przyszło coś takiego. Bieda nigdzie nie zajrzała bo warunki dostałam takie same, tylko widzę jakie morale mają w US-ach pracownicy nieegzekucyjni. Spostrzeżenia takie mają też inne osoby z byłych UC. Co prawda wszystkie są w mazowieckich US-ach.
Prowizja w egzekucji nie jest za zwykłe czynności tylko uzależniona jest od ściągniętych kwot? A te ściągnięte kwoty to skąd się biorą, pewnie głównie z ciężkiej egzekucji z nieruchomości, ruchomości i np papierów wartościowych? Nie oszukujmy się nawzajem, głównie prowizja uzyskiwana jest z rachunków bankowych, wynagrodzeń za pracę, świadczeń emerytalnych. Czyli wysyłasz zajęcie i rozliczasz uzyskaną kwotę. Czy te czynności są jakieś niezwykłe czy jednak zwykłe?
Czy w działach wierzycielskich pracownicy dostają prowizję za tzw. miękką egzekucję, a czy rachunkowość dostaje prowizję za zaksięgowanie zapłaconych upomnień? Nakład pracy taki sam a jednak gratyfikacja trochę inna  ^_^
W KAS też chyba zmieniło się szefostwo w egzekucji, więc może ktoś przeanalizuje i ruszy temat.

09 cze 2017, 12:25
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2009, 08:09

POSTY        145
Dokładnie, Dział Wierzycielski robi równie lub nawet ważniejszą robotę. To oni piszą pisma, sms-y, wykonują telefony. Dopiero, to co oni nie ściągną idzie do Egzekucji. Rachunkowość też się przy tym wszystkim narobi.

Ostatnio edytowano 09 cze 2017, 12:56 przez roxette, łącznie edytowano 1 raz

09 cze 2017, 12:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 208 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona