Teraz jest 07 wrz 2025, 12:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1302 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 93  Następna strona
Podwyżki 2020 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 mar 2013, 09:00

POSTY        91
Post Re: Podwyżki 2020
A ja mam pytanie czy one będą z wyrównaniem od stycznia  :o  :brawa:

13 sie 2020, 10:57
Znawca

REJESTRACJA26 kwi 2019, 11:21

POSTY        140
arystoteles                    

Czy te jesienne 3,9% będzie przydzielane tak samo jak porozdzielane 3% czy będą od nowa ustalane zasady pomiędzy Izbami i Związkami Zawodowymi?

To już zależne od konkretnych DIAS, ale generalizując - tak, będą nowe ustalenia.
Np z tego co słyszałem w Opolu jest pomysł, żeby objąć wszystkich podobną kwotą podwyżki jesiennej (~200 brutto).
Skarbeczek2                    

A ja mam pytanie czy one będą z wyrównaniem od stycznia  :o  :brawa:

Tak, na tę chwilę ustalenia są takie, że mają być z wyrównaniem od stycznia 2020. Miejmy nadzieje, że nic się w tej kwestii nie zmieni.

13 sie 2020, 11:07
Zaawansowany

REJESTRACJA16 cze 2010, 15:28

POSTY        56
A rządzący nie próżnują. Wieczorem do sejmu trafił projekt ustawy przewidującej podwyżki dla parlamentarzystów, członków rządu itd. Podwyżki na poziomie ok. 40%. A my zamrożeni. Cwanie to wymyślili - wynagrodzenie ich będzie rosło wraz z wynagrodzeniem sędziego SN. A wynagrodzenia sędziów rosną też w zależności od pewnych wskaźników w gospodarce. Ja też chcę takiego powiązania. Kto jest za?

14 sie 2020, 08:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2009, 13:16

POSTY        57
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... c,79cfc278
"Poseł lub senator będzie mógł zarobić 0,63 pensji podstawowej sędziego Sądu Najwyższego, a więc prawie 12,6 tys. zł brutto plus diety. To wzrost w stosunku do obecnych zarobków parlamentarzystów o ponad 40 proc. Jak czytamy w uzasadnieniu projektu, jego celem jest „podjęcie próby urealnienia wynagrodzeń wypłacanych osobom pełniącym funkcje publiczne (…), które pozostały na niskim poziomie wynagradzania, nieadekwatnym do wzrostu przeciętnego, czy minimalnego wynagrodzenia w tym samym okresie”.

NIECH MNIE KTOŚ USZCZYPNIE - celowo dużymi literami, sorry.

14 sie 2020, 09:04
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2016, 08:13

POSTY        164
Politycznie bardzo dobry ruch: huk i szum będzie raz, a co roku pensja parlamentarzysty będzie się aktualizować.
Tego samego życzę Służbie Cywilnej: aby kwota bazowa była powiązana na sztywno z procentem minimalnego lub średniego wynagrodzenia. Wtedy nie będzie co roku dyskusji o sprawach waloryzacyjnych i rzekomych "prezentów" władzy.

14 sie 2020, 09:33
Znawca

POSTY        140
pare                    

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/zarobki-w-sejmie-najwazniejsi-politycy-dostana-podwyzki-w-nocy-pojawil-sie-projekt/lxqexcc,79cfc278
"Poseł lub senator będzie mógł zarobić 0,63 pensji podstawowej sędziego Sądu Najwyższego, a więc prawie 12,6 tys. zł brutto plus diety. To wzrost w stosunku do obecnych zarobków parlamentarzystów o ponad 40 proc. Jak czytamy w uzasadnieniu projektu, jego celem jest „podjęcie próby urealnienia wynagrodzeń wypłacanych osobom pełniącym funkcje publiczne (…), które pozostały na niskim poziomie wynagradzania, nieadekwatnym do wzrostu przeciętnego, czy minimalnego wynagrodzenia w tym samym okresie”.

NIECH MNIE KTOŚ USZCZYPNIE - celowo dużymi literami, sorry.

Może to niepopularna opinia i ktoś mnie za to zbeszta, ale od dawna uważałem, że najważniejsze osoby w państwie zarabiają za mało.
Problem jest tylko to, że skoro dla nich pieniądze się znajdują, to dlaczego nam mają być zamrażane?
Dlaczego nasza pensja tez nie jest z czymś systemowo powiązana np minimalnym wynagrodzeniem, lub przeciętnym wynagrodzeniem tak jak teraz parlamentarzyści?

Może związki powinny zacząć walczyć nie o coroczny wzrost kwoty bazowej, a o powiązanie jej systemowo z czymś, abyśmy nie musieli co rok się prosić.

14 sie 2020, 09:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2009, 13:16

POSTY        57
@othir, nikt Cię nie będzie beształ za wyrażanie własnych poglądów. Każdy ma prawo mieć własne zdanie i ja to w pełni szanuję. Uwiera mnie natomiast, jak kamyk w bucie, argumentacja za podwyżkami i to aż 40%. Przez analogię - pozwól, że zapytam: czy Ty nie masz ograniczonych możliwości dorabiania? A czy Twoje zarobki nie są relatywnie niskie w stosunku do najniższej krajowej, a parlamentarzyści to nie poszli do parlamentu z własnej nieprzymuszonej woli - jak Ty do KAS? A parlamentarzyści, to nie są tam na służbie Ojczyźnie - jak Ty w KAS? Ty dostajesz tak jak parlamentarzysta (oprócz wynagrodzenia) 30.000zł diet gratis za drzemanie (widać w telewizji) w pracy/w ławie poselskiej i to bez podatku, a Tobie to płacą dodatkowe 2.500zł miesięcznie na zakwaterowanie w Warszawie (mówię np. o Radomiu przesuniętym z dnia na dzień do pracy w Wa-wie, ale mogą być inne takie przypadki w kraju) - i nie ważne czy Ty w tej Wa-wie będziesz lokal wynajmował, czy kimniesz się kątem u kolegi czy krewnych, bądź w hotelu sejmowym. A może wrócisz do domu; nadto czy Ty dostajesz co miesiąc kupę kasy na prowadzenie swojego biura? Mówię tu o kosztach Twojej pracy zdalnej na własnym prądzie elektr. i telefonie vs biura poselskie? Czy wg Ciebie Twoje zarobki licują z powagą urzędnika skarbowego oraz czy w kontekście powyższego upokarzająca walka ZZ o jakąkolwiek podwyżkę rzędu 3,9% raz na 10 lat nie jest policzkiem w twarz wobec podwyżki 40% dla osób, które same ją sobie przyznają? Wybacz, mam kiepski dzień. Ale życzę Ci wszystkiego dobrego i pozdrawiam.

14 sie 2020, 10:28
Znawca

POSTY        140
pare                    

@othir, nikt Cię nie będzie beształ za wyrażanie własnych poglądów. Każdy ma prawo mieć własne zdanie i ja to w pełni szanuję. Uwiera mnie natomiast, jak kamyk w bucie, argumentacja za podwyżkami i to aż 40%. Przez analogię - pozwól, że zapytam: czy Ty nie masz ograniczonych możliwości dorabiania????, a czy Twoje zarobki nie są relatywnie niskie w stosunku do najniższej krajowej????, a parlamentarzyści to nie poszli do parlamentu z własnej nieprzymuszonej woli - jak Ty do KAS?????, a parlamentarzyści, to nie są tam na służbie Ojczyźnie - jak Ty w KAS????, a Ty dostajesz tak jak parlamentarzysta (oprócz wynagrodzenia) 30.000zł diet gratis za drzemanie (widać w telewizji) w pracy/w ławie poselskiej i to bez podatku?????, a Tobie to płacą dodatkowe 2.500zł miesięcznie na zakwaterowanie w Warszawie (mówię np. o Radomiu przesuniętym z dnia na dzień do pracy w Wa-wie, ale mogą być inne takie przypadki w kraju)?????- i nie ważne czy Ty w tej Wa-wie będziesz lokal wynajmował, czy kimniesz się kątem u kolegi czy krewnych, bądź w hotelu sejmowym, a może wrócisz do domu; nadto czy Ty dostajesz co miesiąc kupę kasy na prowadzenie swojego biura?????? - mówię tu o kosztach Twojej pracy zdalnej na własnym prądzie elektr. i telefonie vs biura poselskie?????? Czy wg Ciebie Twoje zarobki licują z powagą urzędnika skarbowego oraz czy w kontekście powyższego upokarzająca walka ZZ o jakąkolwiek podwyżkę rzędu 3,9% raz na 10 lat nie jest policzkiem w twarz wobec podwyżki 40% dla osób, które same ją sobie przyznają? Wybacz, mam kiepski dzień. Ale życzę Ci wszystkiego dobrego i pozdrawiam.

Ja jak najbardziej twoją argumentację rozumiem i owszem, też mnie to boli.
Jednakże patrząc na to obiektywnie to jest to syndrom bogatego sąsiada.
W gruncie rzeczy moim celem nie jest to, żeby mieć jak najlepiej, a sąsiad żeby miał jak najgorzej, a żeby każdy z nas miał dobrze.

Uważam, że każda osoba pracująca "na państwo" powinna być godnie opłacana. I dobrze, że Prezydent czy tam Premier dostaną podwyżkę, bo to nieco ujmujące, że osoby odpowiedzialne za cały kraj mają mniejszą pensje niż niektórzy właściciele jakiegoś małego sklepiku, czy mikro firmy.
Niech im się wiedzie, bo nie uważam, że na to nie zasługują (mimo, że zaliczam się do merytorycznego antyPIS).
Nie uważam jednak, że narracja w stylu "my mamy źle, to inni tez powinni mieć źle" jest poprawna i podyktowana czym innym niż właśnie kamieniem w bucie.

Należy więc po prostu dążyć, żebyśmy my RÓWNIEŻ mieli dobrze niż narzekać, że inni mają lepiej.

14 sie 2020, 10:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 sie 2020, 19:48

POSTY        46
pare                    

@othir, nikt Cię nie będzie beształ za wyrażanie własnych poglądów. Każdy ma prawo mieć własne zdanie i ja to w pełni szanuję. Uwiera mnie natomiast, jak kamyk w bucie, argumentacja za podwyżkami i to aż 40%. Przez analogię - pozwól, że zapytam: czy Ty nie masz ograniczonych możliwości dorabiania????, a czy Twoje zarobki nie są relatywnie niskie w stosunku do najniższej krajowej????, a parlamentarzyści to nie poszli do parlamentu z własnej nieprzymuszonej woli - jak Ty do KAS?????, a parlamentarzyści, to nie są tam na służbie Ojczyźnie - jak Ty w KAS????, a Ty dostajesz tak jak parlamentarzysta (oprócz wynagrodzenia) 30.000zł diet gratis za drzemanie (widać w telewizji) w pracy/w ławie poselskiej i to bez podatku?????, a Tobie to płacą dodatkowe 2.500zł miesięcznie na zakwaterowanie w Warszawie (mówię np. o Radomiu przesuniętym z dnia na dzień do pracy w Wa-wie, ale mogą być inne takie przypadki w kraju)?????- i nie ważne czy Ty w tej Wa-wie będziesz lokal wynajmował, czy kimniesz się kątem u kolegi czy krewnych, bądź w hotelu sejmowym, a może wrócisz do domu; nadto czy Ty dostajesz co miesiąc kupę kasy na prowadzenie swojego biura?????? - mówię tu o kosztach Twojej pracy zdalnej na własnym prądzie elektr. i telefonie vs biura poselskie?????? Czy wg Ciebie Twoje zarobki licują z powagą urzędnika skarbowego oraz czy w kontekście powyższego upokarzająca walka ZZ o jakąkolwiek podwyżkę rzędu 3,9% raz na 10 lat nie jest policzkiem w twarz wobec podwyżki 40% dla osób, które same ją sobie przyznają? Wybacz, mam kiepski dzień. Ale życzę Ci wszystkiego dobrego i pozdrawiam.

Doskonale ujęte! Sama prawda! Jak się pogodzić w tej sytuacji z naszymi z takim trudem zdobytymi 100-200 zł podwyżkami? My jesteśmy po prostu gorsi? Czy z założenia należy wyjść, że na miskę ryżu wystarczy. Tu nie chodzi uważam o zazdrość że " oni mają więcej", chodzi o odrobinę sprawiedliwości i samokrytyki. Jeszcze niedawno Skarbówka wytykana była palcami , że śmiemy jakieś podwyżki chcieć, a to wszystko wskazane wyżej jest w porządku? Jak można patrzeć spokojnie?

14 sie 2020, 11:42
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
Zycie jest za krótkie, by po 8h pracy chodzić jeszcze gdzieś dorabiać. Trochę już na tym świecie żyję, za dużo dobrych osób pracowało 30 lat na 2 etaty kosztem relacji z rodziną i kosztem zdrowia - wielu nie dożyło emerytury. Liczyłem, że w US - pracując dla Ojczyzny będę zarabiał godnie, że mi na nic w życiu nie zabraknie. Myliłem się. Rosnące ceny żywności, prądu czy głupiego wywozu śmieci oganiają to co w tym roku dostałem. Wizja pracy tutaj kiedy mówi się o zamrożeniu podwyżek na przyszłe lata w budżetówce mnie przeraża.

https://www.money.pl/gospodarka/zarobki ... 6304a.html

Ale fajnie, że prezydent podwyżkę o 6tysiecy brutto dostanie, a Pani Agatka za stanie obok 18 tysięcy. Polska kraj dobrobytu nietknięty koronawirusem.

14 sie 2020, 11:52
Znawca

POSTY        140
Psioczenie na to, że inni mają dobrze NIC nam nie da, poza zepsuciem sobie nastroju, a po co to robić, tym bardziej w piątek :)

Powinniśmy zająć się sobą.
Aktualnie najważniejszy cel to doprowadzenie pełni obiecanych na jesień podwyżek do skutku (+230zł).
Kolejna kwestia to walczenie o podniesienie kwoty bazowej w 2021 (wnioskowane jest chyba koło 7%), oraz realizację uchwały modernizacji KAS w roku 2021 (+200zł + zabrany 1%).

Warto byłoby, jak już wyżej było pisane, aby ZZ zebrały się w kupę i zaczęły walkę o podłączenie nas pod jakąś systemową waloryzacje, lub powiązanie z wynagrodzeniem minimalnym lub średnim.
Warto mieć również na uwadze, że zbliża się projekt ujednolicenia stanowisk w całej służbie cywilnej, co jest odpowiednim momentem dla takich systemowych zmian.

Jeśli rząd będzie próbował nas zamrozić, to warto stworzyć kolejny komitet protestacyjny (tym razem z wszystkimi związkami) i gryźć tak mocno, aż poczują i ulegną.

Na tym powinniśmy się moim zdaniem skupić.

14 sie 2020, 12:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 maja 2020, 12:24

POSTY        153
Othir                    

Psioczenie na to, że inni mają dobrze NIC nam nie da, poza zepsuciem sobie nastroju, a po co to robić, tym bardziej w piątek :)

Powinniśmy zająć się sobą.
Aktualnie najważniejszy cel to doprowadzenie pełni obiecanych na jesień podwyżek do skutku (+230zł).
Kolejna kwestia to walczenie o podniesienie kwoty bazowej w 2021 (wnioskowane jest chyba koło 7%), oraz realizację uchwały modernizacji KAS w roku 2021 (+200zł + zabrany 1%).

Warto byłoby, jak już wyżej było pisane, aby ZZ zebrały się w kupę i zaczęły walkę o podłączenie nas pod jakąś systemową waloryzacje, lub powiązanie z wynagrodzeniem minimalnym lub średnim.
Warto mieć również na uwadze, że zbliża się projekt ujednolicenia stanowisk w całej służbie cywilnej, co jest odpowiednim momentem dla takich systemowych zmian.

Jeśli rząd będzie próbował nas zamrozić, to warto stworzyć kolejny komitet protestacyjny (tym razem z wszystkimi związkami) i gryźć tak mocno, aż poczują i ulegną.

Na tym powinniśmy się moim zdaniem skupić.

NIESTETY z tym gryzieniem to będzie ciężko, na ten moment to gryzą się miedzy sobą ZZ, szkoda.
A my no cóż, zgodnie z obowiązującymi przepisami to mamy prawo do PRACY, z zapłatą to już trochę gorzej...

14 sie 2020, 13:45
Znawca

REJESTRACJA20 lut 2020, 18:34

POSTY        146
Sobie załatwili podwyżki w 7 godzin a nam znów chcą zamrażać... Oni mają inne żołądki czy co???   :zly1:  :mur: :zygi:  :zygi:  :zygi:
https://wiadomosci.wp.pl/sejm-uchwalil- ... 633060993a

14 sie 2020, 17:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 maja 2020, 12:40

POSTY        13
My mamy pensje znowu zamrożone a elyta bawi się świetnie. Czas wyjść na ulice. Kto ze mną?

14 sie 2020, 17:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1302 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 93  Następna strona