O stanie zdrowia funkcjonariuszy i pracowników. Celnicy sami czerwcu pokazali kto w pierwszej kolejności idzie do cywila. Uxiaków hipohondryków też nikt za uszy ciągnąć nie będzie - więc US. To chyba logiczne. Popytajcie ludzi ze Świętokrzyskiej. I nie ważne Supersaperze, co głuchy słyszał od ślepego
22 gru 2016, 08:16
Re: Nowa KAS
Ktoś się orientuje kim/co w praktyce będzie robił radca skarbowy? Ilu ma ich być w US? itp.?
22 gru 2016, 10:46
Niezależnie od KAS - życzę Wszystkim, którzy tu zaglądają - POGODNYCH ŚWIĄT
22 gru 2016, 18:23
dufus
Ktoś się orientuje kim/co w praktyce będzie robił radca skarbowy? Ilu ma ich być w US? itp.?
____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje
22 gru 2016, 18:53
Ludzik, dzięki. Dużo mi to wyjaśnia. Czy mam rozumieć, że wszyscy orzecznicy co teraz wydają decyzje będą radcami skarbowymi? Czy tylko niektórzy? Czy wszyscy radcy będą upoważnieni do wydawania decyzji w imieniu organu? Czy wszyscy dostaną dodatek orzeczniczy, czy tylko Ci mający upoważnienie do wydawania decyzji w imieniu organu? Jak Ty/ Wy sądzicie /wiecie?
23 gru 2016, 06:24
Moim zdaniem tylko niektórzy będą radcami skarbowymi. Zgodnie z doświadczeniem, umiejętnościami oraz przede wszystkim zapotrzebowaniem poszczególnych jednostek KAS.
Dodatek orzeczniczy dla każdego radcy do 50%, bo wynika to wprost z ustawy. A jak będzie, to się dopiero okaże, bo mam wrażenie, że ludzie z MF sami do końca nie wiedzą
____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje
23 gru 2016, 17:10
Czy w waszych urzędach mówi się coś na temat struktury w US po wejściu Kas. Co z osobami kontaktowymi ds. Vies? Czy powstaje odrębny Referat ds. Unijnych?
24 gru 2016, 12:49
pieknabrunetka
Czy w waszych urzędach mówi się coś na temat struktury w US po wejściu Kas. Co z osobami kontaktowymi ds. Vies? Czy powstaje odrębny Referat ds. Unijnych?
u mnie nic się nie mowi, ale to zapewne dlatego, że będzie raczej bez zmian. Były plany podpiąć VIES (wymianę międzynarodową) pod kontrolę (wraz z analizą i planowaniem). Nie jest to pomysł głupi. Osobiście widziałbym VIES w zakresie analizy danych w analizie (jako obowiązek osób kontaktowych). Jednak z uwagi na fakt, że traktuje się je jako osoby, które jako jedyne w urzędzie wiedzą co to jest WDT i WNT nie ma raczej szans na ich obecność w działach innych niż OB.
25 gru 2016, 09:36
Mnie doszly słuchy, że ma powstać odrębna komórka ds. Unijnych
25 gru 2016, 11:46
Słyszał ktoś może o przyjściu celników do us? Ja słyszałem, że tak nie będzie i celnicy będą funkcje w innych lub wybranych urzędach, a w związku z tym większość us nie będzie obsługiwać cła i akcyzy.
25 gru 2016, 13:38
pieknabrunetka
to również jest bardzo dobre wyjscie, o ile komórka będzie odpowiedzialna za szukanie oszustw i uszczupleń, a nie będzie tylko pieścić niezgodności.
26 gru 2016, 10:01
NewLunatiq
pieknabrunetka
to również jest bardzo dobre wyjscie, o ile komórka będzie odpowiedzialna za szukanie oszustw i uszczupleń, a nie będzie tylko pieścić niezgodności.
też tak uważam może nareszcie zostanie dostrzeżony problem karuzel itp. i nareszcie powstanie Referat, który zajmowałby się tym co trzeba
27 gru 2016, 13:22
Jak na koniec roku to strasznie mało informacji jakichkolwiek na temat wdrożenia KAS.
28 gru 2016, 17:49
Szabel nam nie zabraknie, szlachta na koń wsiędzie, Ja z synowcem na czele, i jakoś to będzie !”