Zapytam jeszcze raz: Szanowni Państwo. Czy po wprowadzeniu ustaw o KAS, będzie istniał "organ kontroli skarbowej" czy tylko "celno-skarbowej"?
nie będzie. tylko celno-skarbowej
15 gru 2016, 12:41
Re: Nowa KAS
Maoista
Grisza00
Zapytam jeszcze raz: Szanowni Państwo. Czy po wprowadzeniu ustaw o KAS, będzie istniał "organ kontroli skarbowej" czy tylko "celno-skarbowej"?
nie będzie. tylko celno-skarbowej
Dzięki. Lecz w takim razie cieniutko to widzę, chyba, że jest coś w ustawie wprowadzającej, lecz nie znalazłem. Od 01.01.2017 r. wchodzą w życie przepisy umożliwiające ustalanie sankcji w VAT, ale może je ustalić tylko naczelnik urzędu skarbowego, lub organ kontroli skarbowej. Zatem organ kontroli celno skarbowej, takich uprawnień mieć nie będzie.
15 gru 2016, 13:22
Na pewno będzie miał. Znowelizują VAT, bo na razie inni pracowali nad KAS, inni nad VAT - i ci z VAT się pogubili
15 gru 2016, 13:40
@Grisza00 Oczywiście że będzie miał, prosze przeczytać ustawę o KAS.
15 gru 2016, 14:26
Maoista
Nie będę się absolutnie kłócił, lecz nie wydaje mi się, aby ustawa o KAS była podstawą do ustalania zobowiązań. Podstawą jest Ordynacja podatkowa i ustawa o VAT, a w tej ostatniej jest mowa tylko o organie kontroli skarbowej i naczelniku urzędu skarbowego. Powoduje to, iż śmiem jednak twierdzić, że nie będzie miał.
15 gru 2016, 14:43
Grisza00
Maoista
Nie będę się absolutnie kłócił, lecz nie wydaje mi się, aby ustawa o KAS była podstawą do ustalania zobowiązań. Podstawą jest Ordynacja podatkowa i ustawa o VAT, a w tej ostatniej jest mowa tylko o organie kontroli skarbowej i naczelniku urzędu skarbowego. Powoduje to, iż śmiem jednak twierdzić, że nie będzie miał.
art. 33 ust. 1 pkt 2 i 6 ustawy o KAS - będą także zmiany dostosowujące
15 gru 2016, 15:08
proszę się nie martwić, wszystkie ewentualności zostaną przewidziane i z dniem 1 marca Krajowa Administracja Skarbowa ruszy jak szwajcarski zegarek.
15 gru 2016, 18:15
Chyba jak szwajcarski ser - pełna dziur.
15 gru 2016, 21:31
Kruljuliandrugi
proszę się nie martwić, wszystkie ewentualności zostaną przewidziane i z dniem 1 marca Krajowa Administracja Skarbowa ruszy jak szwajcarski zegarek.
Ustawy już weszły w życie, więc nie powinno być w ogóle mowy o czasie przyszłym, że coś w przyszłości zostanie przewidziane. Wszystko powinno zostać przewidziane wcześniej.
16 gru 2016, 08:12
Czyżby pod nickiem kruljuliandrugi krył się sam szef? Bo jak nie, to optymizm niepojęty !
16 gru 2016, 09:23
Re: KAS - pracownicy tylko o wysokich kwalifikacjach?
Czy to jest pewne że prace mają dostać tylko osoby z wyższym wykształceniem? A co jeśli ktoś od przyszłego roku zacznie studia licencjackie? Czy ta osoba tez ma się czuć zagrożona?
18 gru 2016, 12:02
Witam mam pytanie czy od 1 marca 2017 roku nowe warunki pracy dostaną tylko osoby z wyższym wykształceniem czy osoby ze średnim również? Proszę o odp
18 gru 2016, 12:12
Nie wiem na jakiej podstawie ktokolwiek z tego forum miałby udzielić Ci prawidłowej odpowiedzi. Na podstawie ustawy o KAS i ustawy wprowadzającej gwarancja złożenia propozycji zatrudnienia jest żadna. Mimo to, moim zdaniem szansa na pracę dla osób ze średnim wykształceniem jest i to całkiem spora, skoro nawet funkcjonariusz może być bez studiów
Zgodnie ze słowami przełożonych: ,,Pisemna propozycja pracy złożona przez kierownika jednostki KAS będzie uwzględniała posiadane kwalifikacje, przebieg pracy i dotychczasowe miejsce zamieszkania."
____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje
18 gru 2016, 12:36
Dziękuję za odp. Dokładnie chodzi mi o to ze na studia chce iść od października a nowe zmiany będą niebawem. Czyli mogę a nie musze dostać nowych warunków pracy dobrze zrozumiałam? Gdzieś słyszałam że do końca grudnia mają dać pisma tym których chcą przenieść do innego Us.