W moim referacie z kierownikiem pełni służbę 33 funkcjonariuszy. System zmianowy 7 dni w tygodniu 24 h, 4 zmiany. Jeśli mamy jakiś problem to telefon do kierownika, niezależnie od pory dnia czy nocy. A problemów jest masę bo jesteśmy referatem zajmującym się SENT. Propozycji na razie brak. Mają być koło 24 lub 25 maja.
19 maja 2017, 17:21
Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
Czy wiadomo już jak z propozycjami dla radców prawnych ? Czy ktoś już dostał i czy modyfikowano obecne warunki zatrudnienia ?
19 maja 2017, 18:09
Zapewne ujednolicą w całej Polsce i równocześnie złożą.
19 maja 2017, 18:45
Elementar
Przeglądałem uważnie rozporządzenie zmieniające oraz zmieniane i nadal mam pewne wątpliwości. Czy jest na forum jakiś radca prawny bądź osoba dobrze interpretująca przepisy prawne, która mogłaby to trochę rozjaśnić. Na moje proste myślenie, nowe rozporządzenie zastępuje stare. Skoro nowe zmieniło zasadniczo pewne części starego, jak chociażby nazewnictwo, to jak to jest z tymi propozycjami na inspektorów, starszych referentów i referentów.
Ja to rozumiem w ten sposób (weźmy np. IS/IAS): - dotychczas inspektor był stanowiskiem wspomagającym wg Działu I Tabeli III (wszystkie urzędy) oraz stanowiskiem specjalistycznym wg Działu V Tabeli III (IS). Jako, że IS/IAS miała swój własny dział w tej tabeli, do izbowego inspektora należało stosować regulacje z Działu V; - po zmianie inspektora nie ma już w Dziale V ("KAS"). Pozostał jednak inspektor w Dziale I Tabeli III (wszystkie urzędy), wg której inspektor jest stanowiskiem wspomagającym w służbie cywilnej.
Moim zdaniem, obecnie DIAS może oferować stanowiska wynikające z Działu V oraz - uzupełniająco - z Działu I Tabeli III.
19 maja 2017, 19:08
Zed77
Tylko że kiedyś kierownik z uks miał ok 16-18 ludzi pod sobą a obecnie max 10.
W moim UKS kierownik miał ok. 16 ludzi pod sobą, a obecnie koordynator ma 22 osoby, a kierownik jest nad koordynatorami i ma wielokrotność tego co mają koordynatorzy.
A to już pytanie do wszystkich - czy gdziekolwiek byli iksowie otrzymali propozycje i czy dużo stracili na poborach czy przeciwnie, zachowali je? Mam na myśli osoby, które nie pełniły wcześniej kierowniczych funkcji, bo takie osoby z założenia miały stracić na wynagrodzeniach, jeśli nie zaproponowano im kierowniczych stanowisk. Czy gdziekolwiek pojawiły się propozycje dla radców i ilu osobom je złożono w UKS?
Ostatnio edytowano 19 maja 2017, 19:21 przez gyokuro, łącznie edytowano 1 raz
19 maja 2017, 19:18
anagram69
Elementar
Przeglądałem uważnie rozporządzenie zmieniające oraz zmieniane i nadal mam pewne wątpliwości. Czy jest na forum jakiś radca prawny bądź osoba dobrze interpretująca przepisy prawne, która mogłaby to trochę rozjaśnić. Na moje proste myślenie, nowe rozporządzenie zastępuje stare. Skoro nowe zmieniło zasadniczo pewne części starego, jak chociażby nazewnictwo, to jak to jest z tymi propozycjami na inspektorów, starszych referentów i referentów.
Ja to rozumiem w ten sposób (weźmy np. IS/IAS): - dotychczas inspektor był stanowiskiem wspomagającym wg Działu I Tabeli III (wszystkie urzędy) oraz stanowiskiem specjalistycznym wg Działu V Tabeli III (IS). Jako, że IS/IAS miała swój własny dział w tej tabeli, do izbowego inspektora należało stosować regulacje z Działu V; - po zmianie inspektora nie ma już w Dziale V ("KAS"). Pozostał jednak inspektor w Dziale I Tabeli III (wszystkie urzędy), wg której inspektor jest stanowiskiem wspomagającym w służbie cywilnej.
Moim zdaniem, obecnie DIAS może oferować stanowiska wynikające z Działu V oraz - uzupełniająco - z Działu I Tabeli III. :)
Jest bez wątpienia tak jak napisałeś. Właśnie to wynika z rozporządzenia.
19 maja 2017, 19:32
Elementar
Przeglądałem uważnie rozporządzenie zmieniające oraz zmieniane i nadal mam pewne wątpliwości. Czy jest na forum jakiś radca prawny bądź osoba dobrze interpretująca przepisy prawne, która mogłaby to trochę rozjaśnić. Na moje proste myślenie, nowe rozporządzenie zastępuje stare. Skoro nowe zmieniło zasadniczo pewne części starego, jak chociażby nazewnictwo, to jak to jest z tymi propozycjami na inspektorów, starszych referentów i referentów. Nie mogę doszukać się w tym logiki. Drugi pytanie czy gdzieś w Polsce poza IAS w Szczecinie osobą na zastępstwo zaproponowano niższy mnożnik niż 1,61? Jak to się ma do zapewnień Szefa KAS i Premier odnośnie minimalnego wynagrodzenia w strukturach KAS. Bo z tego co rozumiem mnożnik jest tak na słowo harcerza i ma być niby monitorowany przez Szefa KAS, a nowe nazewnictwo tj. eksperci skarbowi i kontrolerzy skarbowi starsi i zwykli to wynik rozporządzenia. Bardzo bym prosił osoby które posiadają jakąś wiedzę na ten temat, o próbę odpowiedzi na powyższe pytania. Pozdrawiam
To ja się podłączę, a skąd wzięło się stanowisko samodzielnego referenta? Właśnie takie stanowisko dostali w moim US niektórzy inspektorzy, przecież w rozporządzeniach nie ma o tym mowy...
____________________________________ „Głowa do góry, najgorsze jeszcze przed nami” Filanther Johnson
19 maja 2017, 20:06
gyokuro
Zed77
Tylko że kiedyś kierownik z uks miał ok 16-18 ludzi pod sobą a obecnie max 10.
W moim UKS kierownik miał ok. 16 ludzi pod sobą, a obecnie koordynator ma 22 osoby, a kierownik jest nad koordynatorami i ma wielokrotność tego co mają koordynatorzy.
A to już pytanie do wszystkich - czy gdziekolwiek byli iksowie otrzymali propozycje i czy dużo stracili na poborach czy przeciwnie, zachowali je? Mam na myśli osoby, które nie pełniły wcześniej kierowniczych funkcji, bo takie osoby z założenia miały stracić na wynagrodzeniach, jeśli nie zaproponowano im kierowniczych stanowisk. Czy gdziekolwiek pojawiły się propozycje dla radców i ilu osobom je złożono w UKS?
W moim ex-UKS-ie byli naczelnicy wydziałów mieli średnio 24-29 osób. Teraz wydziały zamieniły się w działy, byli naczelnicy zostali koordynatorami (nad koordynatorami są bezpośrednio zastępcy naczelnika UCS a kierowników jeszcze nie ma) a stany osobowe jakie były takie są czyli nadal zespół 24-29 ludzi.
Propozycję dostały ponoć pojedyncze osoby ale z komórek wsparcia (kadry, księgowość, informatycy) i to głównie ci co będą pracować w IAS - chodzą plotki, że nic nie stracili. Co do propozycji dla osób z kontroli to jeszcze nikt nic nie otrzymał - w urzędzie generalnie panuje atmosfera przygnębienia, demotywacji i wyczekiwania - i znów w ramach plotek mogę powiedzieć, że ponoć iks-y z najniższym wynagrodzeniem na tym stanowisku albo będą mieć taką samą pensję albo trochę niższą - gorzej z tymi, którzy za czasów UKS mieli wyraźnie więcej od innych - im może ubyć w portfelu.
19 maja 2017, 20:53
Stanowisko służbowe - Starszy Inspektor, zaliczane do grupy stanowisk specjalistycznych w służbie cywilnej. Tak mam na kwicie.
____________________________________ Wielka Polska !
19 maja 2017, 20:54
Kieleckie- brak propozycji w większości urzędów. Z tego co nieoficjalnie się dowiedziałem w IAS to ponad 100 osób chcą się pozbyć. Propozycje są różne - co niektórych przenoszą a Kto ma " chody " u szefa w us to został - reszta czeka. Czy odwołanie trzeba złożyć przed 31 maja czy po tym terminie dopiero można?
19 maja 2017, 22:46
elwis18
Kieleckie- brak propozycji w większości urzędów. Z tego co nieoficjalnie się dowiedziałem w IAS to ponad 100 osób chcą się pozbyć. Propozycje są różne - co niektórych przenoszą a Kto ma " chody " u szefa w us to został - reszta czeka. Czy odwołanie trzeba złożyć przed 31 maja czy po tym terminie dopiero można?
Funkcjonariusz może w terminie 14 dni od przyjęcia a cywil? Chyba, że nie doczytałem.
19 maja 2017, 22:52
herenatics
Stanowisko służbowe - Starszy Inspektor, zaliczane do grupy stanowisk specjalistycznych w służbie cywilnej. Tak mam na kwicie.
Uzasadnieniem nowego rozporządzenia (przewidującego stanowiska eksperta i specjalisty) był fakt, że u celników są stopnie inspektor i komisarz. Dlatego - żeby to się nie myliło - u nas wprowadzili stanowiska eksperta i specjalisty.
A teraz znowu dają ludziom stanowisko inspektora. Czyli wprowadzono tyle zmian, żeby nic nie zmienić
20 maja 2017, 07:20
pop
Czy to prawda jest, że kierownicy komórek dostali wraz z nowymi propozycjami pracy podwyżki ? Bo tak mi się o uszy obiło, moja kierownicza przypadkiem w rozmowie się wygadała. :angry2:
Coś jest na rzeczy, w moim US (podkarpackie) kierownicy przynajmniej niektórzy dostali podwyżki, szeregowi pracownicy jak zwykle w czarnej d...
20 maja 2017, 08:22
A wracając do stanowisk to u nas w Małopolsce w komórkach SKA NIP SW, podobno nie może być wyżej niż ekspert skarbowy, to też ten co miał starszego komisarza dostał tylko eksperta. Dotyczy to jednak tylko tych urodzonych po 1972r, bo młodsi dostali na wymianę starszy na starszego, to już chyba jest ewidentna dyskryminacja ze względu na wieku.