Teraz jest 05 wrz 2025, 22:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Czas by zawalczyć o nasze 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA05 paź 2016, 18:29

POSTY        130
Post Re: Czas by zawalczyć o nasze
ZUS coś wywalczył, czas na nas.
https://www.money.pl/gospodarka/wiadomo ... 77956.html

18 paź 2017, 09:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 gru 2007, 00:20

POSTY        55
cob                    

Najważniejsze słowo w tym zdaniu :WYWALCZYŁ.
Ale nie narzekaniem, nawet ZUS potrafił, narzekajmy dalej, ale zacznijmy się też wstydzić.

18 paź 2017, 15:14
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2016, 08:13

POSTY        164
W kontekście planowanego protestu w KAS:
- Marszałek Senatu powiedział do rezydentów: naprawdę warto pracować dla jakiejś idei, a nie tylko myśleć o pieniądzach - brzmi bardzo znajomo;
- Magdalena Ogórek zarzuciła dwójce protestujących rezydentów, że wypili latte w kawiarni.

;)

23 paź 2017, 17:30

REJESTRACJA16 wrz 2016, 21:17

POSTY        34
W niebie będzie nam dane być nagrodzonymi, chociaż nie ma nieba, po niebie to samoloty latają a piekło to mamy na ziemi  <_<

23 paź 2017, 17:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 paź 2016, 12:33

POSTY        29
pierdek                    

cob                    

Najważniejsze słowo w tym zdaniu :WYWALCZYŁ.
Ale nie narzekaniem, nawet ZUS potrafił, narzekajmy dalej, ale zacznijmy się też wstydzić.

Ale większość z nas potrafi się odezwać tu na forum, czy  na papierosie... a jak przychodzi co do czego, to słówkiem nie piśnie i w rączkę ucałuje za to, że przełożony przyznał im 75% premii.
Już tu kiedyś, gdzieś pisałem, że my potrafimy tylko narzekać. A jak trzeba wziąć sprawy we własne ręce, to siedzimy cicho - bo tak wygodniej.

27 paź 2017, 21:06
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Zastanawiam się gdzie jeszcze w administracji tli się żal i gorycz.
Państwo jest fatalnym pracodawcą. Pracownicy ZUS żalą się na płace i słusznie. Pracownicy sądów, prokuratur też.
Cywilni pracownicy w wojsku czy policji narzekają.
To gdzie jest dobrze? Może w urzędach centralnych, ministerstwach, KPRM?

Tu proszę dobry przykład nędzy.
Oto pracownik prokuratury prosi o możliwość podjęcia dodatkowej pracy przy wykładaniu towaru... Okazuje się jednak że jest to sprzeczne z obowiązkami i może podważać zaufanie do prokuratury.  :rotfl:
https://www.facebook.com/zwiazekzawodow ... =3&theater

No i co? Okazuje się że tak ludzi upodlono że szukają dodatkowej pracy fizycznej. Jednak ta rzekomo uwłacza ich godności.
A nędzna wypłata nie godzi w wizerunek?

Drobny cytat. Oto wypowiedź byłej szefowej Służby Cywilnej. Claudia Torres-Bartyzel(na posiedzeniu Komisji Administracji i Cyfryzacji nr 117- 11 czerwca 2015 )

"Tak jak państwo widzicie, ponad 8 tys. członków KSC zarabia poniżej 2 tys. zł brutto – to kwota z uwzględnieniem wszystkich składników, czyli „trzynastki”. Jeżeli zechcą państwo rozszerzyć swoje pole widzenia to widzimy, że prawie 30 tys. osób pracujących w służbie cywilnej zarabia poniżej 2 400 zł – ze wszystkimi składnikami wynagrodzenia. Oznacza to de facto płacę zasadniczą poniżej płacy minimalnej. Zatem mamy przed sobą jeden z powodów, dla których praca w służbie cywilnej jest mało atrakcyjna dla młodych ludzi…

…Chcę państwu powiedzieć, że spośród prawie 9 tys. osób, które zarabiają najniższe stawki w służbie cywilnej, wielu to klienci opieki społecznej, którzy zwracają uwagę, że trudno jest odczuwać dumę z bycia urzędnikiem, gdy nie da się zamknąć budżetu domowego…"

Linki do tego posiedzenia komisji sejmowej.
http://www.skarbowcy.pl/blaster/print.p ... e_id=23445

http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=pl

http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/biulet ... 6C002D1615

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

27 paź 2017, 23:09
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2017, 17:04

POSTY        6
Jestem wygaszonym skarbowcem pracującym w  us prawie 7 lat... czytam i czytam te Wasze wpisy o braku honoru, o tchórzostwo, o traktowaniu w taki czy inny sposób przez us i się zastanawiam po co walczycie dalej się poniżając. Weźcie się w garść i poszukajcie innej pracy, która godnie wynagrodzi i będzie traktować jak ludzi, a nie jak tanią siłę roboczą. Mi 31.08 wygasła umowa a 1.09 (cale moje szukanie pracy to jedna rozmowa kwalifikacyjna) już dostałam informację, że mam nową pracę i dziękowałam, że w końcu KAS podjął za mnie decyzje nie dając mi propozycji pracy,  którą ja dawno powinnam  podjąć i rzucić ten obóz pracy. Pracę mam nadal państwową z tym, że wynagrodzenie razy 2, teraz jestem na urlopie po miesiącu pracy bo kierowniczka namówiła mnie żebym go wzięła że względu na możliwość wzięcia gruszy jeszcze w tym roku (1000 zł netto - brak dzieci) w pracy woda butelkowana, ekspres do kawy, konkursy co drugi dzień gdzie pracownicy mogą wygrać bilety do kina, teatru itd. Zupełnie inny świat - polecam poszukać innej pracy, a nie dawać się dalej tak traktować. Wiem o czym mówię bo 7 lat w us odebrało mi poczucie własnej godności, wiarę w siebie i swoje możliwości. Na szczęście szybko udało mi się ją odzyskać i jestem szczęśliwa. Powodzenia  :)

Ostatnio edytowano 31 paź 2017, 13:16 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

Poprawiłem literówki

31 paź 2017, 09:09
Zaawansowany

REJESTRACJA19 mar 2016, 20:42

POSTY        42
Anwawa - uwierzyłabym, gdyby nie to, że opisałas tę pracę jako państwową. Czy możesz zdradzić, jaki to urząd albo branża?

31 paź 2017, 12:18
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
Może odeszła do ministerstwa... A tam to wszystko jest możliwe.

31 paź 2017, 17:44
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2017, 08:17

POSTY        5
Także jestem ciekawa co to za praca. Oczywiście gratulacje, tak czy inaczej pewnie chodzi tu o duże miasto, w małych nie ma takich możliwości.

31 paź 2017, 21:03
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
kimchi                    

Anwawa - uwierzyłabym, gdyby nie to, że opisałas tę pracę jako państwową. Czy możesz zdradzić, jaki to urząd albo branża?

W urzędach dużych miast, a nawet średnich, ludzie na zwykłych stołkach, ale z długim stażem zarabiają dwa razy więcej niż w urzędzie skarbowym i o wiele więcej niż byli inspektorzy w uc-s-ach.
Jeśli macie kogoś takiego w rodzinie to popytajcie.

01 lis 2017, 10:11
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Niestety w urzędach miast nie zarabiają więcej, widzę ich PIT-11.

01 lis 2017, 15:56
Specjalista

REJESTRACJA11 maja 2007, 07:46

POSTY        440

LOKALIZACJAKujawsko-Pomorskie
Oj nieładnie tak zaglądać w czyjeś PITy-11 :)

01 lis 2017, 19:14
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
anwawa                    

Jestem wygaszonym skarbowcem pracującym w  us prawie 7 lat... czytam i czytam te Wasze wpisy o braku honoru, o tchórzostwo, o traktowaniu w taki czy inny sposób przez us i się zastanawiam po co walczycie dalej się poniżając. Weźcie się w garść i poszukajcie innej pracy, która godnie wynagrodzi i będzie traktować jak ludzi, a nie jak tanią siłę roboczą. Mi 31.08 wygasła umowa a 1.09 (cale moje szukanie pracy to jedna rozmowa kwalifikacyjna) już dostałam informację, że mam nową pracę i dziękowałam, że w końcu KAS podjął za mnie decyzje nie dając mi propozycji pracy,  którą ja dawno powinnam  podjąć i rzucić ten obóz pracy. Pracę mam nadal państwową z tym, że wynagrodzenie razy 2, teraz jestem na urlopie po miesiącu pracy bo kierowniczka namówiła mnie żebym go wzięła że względu na możliwość wzięcia gruszy jeszcze w tym roku (1000 zł netto - brak dzieci) w pracy woda butelkowana, ekspres do kawy, konkursy co drugi dzień gdzie pracownicy mogą wygrać bilety do kina, teatru itd. Zupełnie inny świat - polecam poszukać innej pracy, a nie dawać się dalej tak traktować. Wiem o czym mówię bo 7 lat w us odebrało mi poczucie własnej godności, wiarę w siebie i swoje możliwości. Na szczęście szybko udało mi się ją odzyskać i jestem szczęśliwa. Powodzenia  :)

Na początku - GRATULACJE.
Każdemu życzę odwagi by odejść i poszukać innej pracy. Warto.
Oczywiście inaczej sytuacja wygląda w dużych ośrodkach a inaczej w małych, kilkunastotysięczny miastach.

Dobrze to obrazuje fakt że 512 osób nie zdecydowało się przyjąć propozycji pracy w KAS.

To dane z interpelacji poselskiej.  Większość takich osób które same zdecydowany że odchodzą jest z dużych miast (Warszawa, Poznań, Kraków). Wiadomo tam jest łatwiej o pracę. Więc ludzie nie dają się gnoić za 2 tysiące.

http://orka2.sejm.gov.pl/INT8.nsf/klucz/658C47F0/%24FILE/i15529-o1.pdf

Co do urzędów centralnych, ministerstw to uważam że tam też wielu ludzi zarabia słabo. Jest trochę mitów jak to się zarabia. Oczywiście są tacy których się dopieszcza ze względów np. politycznych itd.
Jednak pamiętajmy że wielu ludzi nie zarabia tam kokosów. By nie być gołosłownym zamieszczam odpowiedzi uzyskane w ramach  informacji publicznej.
Dane z ministerstwa cyfryzacji, rozwoju, zdrowia, energii.

Generalnie administracja ma duży problem z pozyskaniem specjalistów. Swego czasu na komisji sejmowej szefowie urzędów żalili się na to że wielu ludzi przychodzi, zdobywa doświadczenie i odchodzi.

Znowu by nie być gołosłownym. Cytat z wypowiedzi szefów urzędów centralnych w Sejmie na Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka(05-01-2016)
Link do tego stenogramu http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/biuletyn.xsp?documentId=D290734131E08C41C1257F45004D7040

Oto wypowiedź zastępcy prezesa Instytutu Pamięci Narodowej

Jeżeli chodzi o naszych informatyków, to niestety borykamy się tutaj z wielką fluktuacją kadr. Nasze uposażenia i nasz poziom płac nie pozwalają w tej chwili zatrudnić osób o wyższych kwalifikacjach. Zatrudniamy młodzież, która bardzo szybko po osiągnięciu jakiegoś poziomu wiedzy i przeszkoleniu się u nas, odchodzi do firm komercyjnych. To jest ogromny problem,

Rzecznik Praw Obywatelskich narzekał, że trudno znaleźć pracowników. Nabory często kończyły się rezygnacją kandydatów.

Postulujemy podwyżkę o 10%, ale i tak nawet jeżeli podwyższymy, to będzie nam daleko do średniej płacy chociażby w Sądzie Najwyższym. Dlaczego to jest dla nas ważne? Dlatego że obserwujemy stałą tendencję, że nawet jak przeprowadzamy procedury naboru do niektórych zespołów i osoby jak dowiadują się, jakie są wynagrodzenia, to na koniec nie decydują się na zatrudnienie

Zastępca GIODO Andrzej Lewiński:

Już ostatnie zdanie. Od nas też ludzie odchodzą i to najgorzej, że odchodzą na bardzo dobre stanowiska administratora bezpieczeństwa informacji,

Poniżej kilka informacji o zarobkach w ministerstwach. Wyjątkowo słabo płaci Zakład Emerytalno-Rentowy MSW.
Wszędzie dobrze gdzie nas...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

02 lis 2017, 00:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 113 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona