Warszawa przedstawiła warunki i zasady porozumienia, ale trudno z niego wywnioskować dokładnie kwoty
Też jestem ciekawa, jakoś nie mogę się doliczyć.
10 lip 2020, 18:47
Re: Podwyżki 2020
CZy ktoś mógłby podzielić się wiedzą w sprawie ustaleń odnośnie podwyżek dla tych co są na urlopach lub zwolnieniach i nie mają dostępu do informacji u źródła
10 lip 2020, 19:14
A czy wiadomo czy zapadły już jakieś ustalenia w Rzeszowie?
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
10 lip 2020, 19:20
Czy ma ktoś info z, intranetu IAS Poznań?
10 lip 2020, 19:55
IAS Małopolska starszy kontroler skarbowy mnożnik przyznany 1,88 od czerwca 2020 a jestem ciekawy jakie wy macie?
10 lip 2020, 20:38
Karnica
Donatella
Warszawa przedstawiła warunki i zasady porozumienia, ale trudno z niego wywnioskować dokładnie kwoty
Też jestem ciekawa, jakoś nie mogę się doliczyć.
Gdzie jest informacja na ten temat?
11 lip 2020, 08:48
Opole - porozumienie już podpisane ze związkami z pominięciem ZZ Celnicy (nic im nie pasowało), sprawa zamknięta. Oczekiwanie na wypłatę wyrównania.
11 lip 2020, 10:13
Szwejkski
kurkarol
Jak rozumieć dzisiejszy komunikat izby w Szczecinie odnośnie podziału podwyżek?
Tak jak to jest ujęte w ostatnim zdaniu komunikatu: Jeżeli ZZ się nie dogadają do 15 lipca to - "środki przeznaczone na podwyżki nie mogą zostać wypłacone"
Skumbrie w tomacie brzdęk
Jeden ZZ nie zgadza się w ogóle na piramidkę. Drugi natomiast chce zamienić komórki z poziomu trzeciego piramidy z komórkami z poziomu drugiego - to tak jakby w US ludzie wpisujący deklaracje (przy całym szacunku do ich nakładu pracy) mieli dostać wyższe mnożniki niż ci z postępowań, na co nie chcą się zgodzić pozostałe ZZ. Ponoć sami celnicy już się wściekli na swoje ZZ.
Krąży plotka, że pan przedstawiciel ZZ jest zatrudniony w komórce zaszeregowanej do poziomu trzeciego.
Stanowisko IAS jest takie, że musi być pełne porozumienie. Jak ZZ się nie dogadają to pieniądze będą wypłacone z drugą ratą modernizacyjną (chyba w październiku jak dobrze kojarzę), jak wtedy też się nie dogadają to gotówka wróci do budżetu.
Niestety nie wypłaci Dyrektor z drugą transzą, bo ją też trzeba uzgodnić aa pierwsza jest nie uzgodniona. A niestety oba Celników związki są na NIE i nie ustąpią o ile nie dziwi mnie związek sekta. któremu nie chodzi o 7 zł netto tylko o ZASADY, jak określił w swoim piśmie to drugi związek mnie dziwi. Ponadto oba związki mają wśród swoich członków również członków korpusu służby cywilnej czyli pracowników US (nie byłych celników) którzy teraz mogą się przekonać jak to Celnicy walczą o nich. Może być tak że w woj. zachodniopomorskim ludzie nie dostaną podwyżek.
11 lip 2020, 15:56
@Sabrina I po chcesz skłócić Środowisko?! I Skarbowcom i Celnikom nie jest ze sobą po drodze. Nie przepadamy za sobą, ale się szanujmy. Nie plujmy na związki, tyko starajmy się ograniczyć ich ilość w Naszej Organizacji. Ich ich mniej tym lepiej dla Wszystkich i mniej niedorozumień. Wrzucili Wszystkich Nas do jednego wora i teraz kopiemy się z koniem. A "Rząd zrobił jak chciał, a co z tego będzie - zobaczymy" (Kariera Nikodema Dyzmy)
11 lip 2020, 19:08
W Rzeszowie wypłata podwyżek też niepewna. 15.07 jest już terminem nierealnym. Brak porozumienia spowodowany jest tym, że jeden związek, sam w pismach określający się jako "jedyny reprezentatywny" porozumienie to blokuje na zasadzie, że albo będzie tak jak chce on, albo wcale. Nie znam się tak dobrze na prawie związkowym i stąd moje pytania. Czy tego nie da się jakoś przerwać? Ile takie negocjacje mogą jeszcze trwać - końcowa data to 31.07? Czy podwyżki wcale mogą nie zostać wypłacone skoro ten związek się na nic nie zgadza?
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
12 lip 2020, 07:00
nowa
W Rzeszowie wypłata podwyżek też niepewna. 15.07 jest już terminem nierealnym. Brak porozumienia spowodowany jest tym, że jeden związek, sam w pismach określający się jako "jedyny reprezentatywny" porozumienie to blokuje na zasadzie, że albo będzie tak jak chce on, albo wcale. Nie znam się tak dobrze na prawie związkowym i stąd moje pytania. Czy tego nie da się jakoś przerwać? Ile takie negocjacje mogą jeszcze trwać - końcowa data to 31.07? Czy podwyżki wcale mogą nie zostać wypłacone skoro ten związek się na nic nie zgadza?
Jak wyżej pisałem, podobna sytuacja była w Opolu. W konsekwencji zostało podpisane wiążące porozumienie między DIAS i każdym związkiem, a ten który był przeciwny został po prostu zignorowany.
Jakie są jednak warunki, aby takie coś zrobić, nie wiem. Być może wystarczy wola DIAS, lub większość członków innych ZZ nad tymi sprzeciwiającymi się. Być może ktoś znający prawo związkowe się wypowie w tej materii.
12 lip 2020, 08:04
Othir
nowa
Jak wyżej pisałem, podobna sytuacja była w Opolu. W konsekwencji zostało podpisane wiążące porozumienie między DIAS i każdym związkiem, a ten który był przeciwny został po prostu zignorowany.
Jakie są jednak warunki, aby takie coś zrobić, nie wiem. Być może wystarczy wola DIAS, lub większość członków innych ZZ nad tymi sprzeciwiającymi się. Być może ktoś znający prawo związkowe się wypowie w tej materii.
Aktualnie, zgodnie z zapisami TARCZY, związki mają rolę doradczą, decyduje DIAS, wybiera to co jest po jego myśli... ZZ,wiadomo, każdy ma inne priorytety...
12 lip 2020, 08:43
@EVEREST :\"starszy kontroler skarbowy mnożnik przyznany 1,88 od czerwca 2020" Serio? W moim US (IAS Katowice) najniższy mnożnik to 1,875 i dotyczy ludzi z niewielkim stażem, często przyznawany "na start" i to niezależnie od działu. Stach pytać jaki miałeś/miałaś wcześniej?
12 lip 2020, 09:02
PIRACIO
Niestety musi być podpisane porozumienie przez wszystkie organizacje związkowe. Jest pismo PIP że w tym przypadku musi być uzgodnione porozumienie z organizacjami związkowymi. DIAS nie może sam podjąć decyzji.[/color]