Mazowieckie, osoby w wieku emerytalnym oraz te, które osiągną odpowiedni wiek w ciągu kilku, a nawet kilkunastu miesięcy nie otrzymały propozycji...
Pewna informacja ?
15 maja 2017, 14:38
Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
A ja mam pytanie techniczne. Może są osoby na forum z kadr lub będą wiedziały czy po otrzymaniu i przyjęciu propozycji pracy będą dawane jeszcz nowe umowy o pracę czy też ta propozycja będzie traktowana jako aneks do umowy?
15 maja 2017, 14:52
Takie małe info dla osób, które planują się zwolnić, czy ktoś już badał ten temat?
Zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, firmy zwalniające przynajmniej 50 pracowników, w ciągu 3 miesięcy są zobligowane do uzgodnienia z powiatowym urzędem pracy zakresu i formy pomocy dla zwalnianych pracowników. Uzgodnienia te dotyczą przede wszystkim: pośrednictwa pracy, poradnictwa zawodowego oraz szkoleń. Wsparcie powinno być kierowane do pracowników przewidzianych do zwolnienia lub będących w trakcie wypowiedzenia, bądź w okresie 6 miesięcy po rozwiązaniu stosunku pracy lub stosunku służbowego...
15 maja 2017, 15:11
@Rychu84
A to znaczy "dawane" umowy o pracę. Umowa jest ZAWIERANA przez co najmniej dwie strony. Może się zdziwisz - jak pewien bohater Moliera, który dowiedział się że całe życie mówił prozą - ale jeśli pracodawca złożył Ci PISEMNĄ propozycję, a ty ją przyjąłeś, to z chwilą dotarcia do pracodawcy Twojego pisemnego oświadczenia o jej przyjęciu, ZOSTAŁA ZAWARTA PISEMNA UMOWA O PRACĘ.
Ostatnio edytowano 15 maja 2017, 15:31 przez tommy, łącznie edytowano 1 raz
15 maja 2017, 15:13
Adamdworcow
Takie małe info dla osób, które planują się zwolnić, czy ktoś już badał ten temat?
Zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, firmy zwalniające przynajmniej 50 pracowników, w ciągu 3 miesięcy są zobligowane do uzgodnienia z powiatowym urzędem pracy zakresu i formy pomocy dla zwalnianych pracowników. Uzgodnienia te dotyczą przede wszystkim: pośrednictwa pracy, poradnictwa zawodowego oraz szkoleń. Wsparcie powinno być kierowane do pracowników przewidzianych do zwolnienia lub będących w trakcie wypowiedzenia, bądź w okresie 6 miesięcy po rozwiązaniu stosunku pracy lub stosunku służbowego...
Ale w przypadku KAS nie ma wypowiedzenia, ani rozwiązania umowy o pracę, ale wygaśniecie stosunku pracy.
15 maja 2017, 15:20
pawcio86
Miragold
Mazowieckie, osoby w wieku emerytalnym oraz te, które osiągną odpowiedni wiek w ciągu kilku, a nawet kilkunastu miesięcy nie otrzymały propozycji...
Pewna informacja ?
Pewna informacja to jest taka, że dwie panie w Łódzkim UCS, które w 2017 roku nabywają prawa emerytalne (a może już je nabyły) zostały powołane przez Dyrektora Łódzkiej IAS na zastępców naczelnika ŁUCS oraz, że w tym samym urzędzie - jedna pani została koordynatorem w wieku 62 lat, a drugą na koordynatora powołano w wieku podobnym do wieku pań zastępczyń. A gdzie jest pan minister Banaś? Może jest i więcej takich przypadków w Łódzkiej IAS. Związki zawodowe milczą w tej sprawi, bo to jedno ciało.
Osoby w podobnej sytuacji faktycznej i prawej powinny składać pozwy sądowe, gdy nie dostaną propozycji zatrudnienia. Jakieś zasady powinny obowiązywać dyrektora ŁIAS. z taką dobrą zmianą.
15 maja 2017, 15:34
Czy wie ktoś coś na temat propozycji zatrudnienia dla pracowników w woj. Kujawsko-Pomorskim? Strasznie długo to trwa. Czyżby miało być aż takie tasowanie w talii? Trzeci miesiąc mija, a tylu ludzi nie wie jeszcze na czym stoi czy może siedzi. Jest po prostu super
15 maja 2017, 16:27
psotek2015
Czy osoby, którym nie zamierzają dać propozycji pracy dostaną jaką informację z kadr, że jej nie otrzymają. Czy może mają tak czekać do końca maja, bądź dłużej jeżeli wysyłają propozycje pocztą.
Też mnie to zastanawia ja kto będzie wyglądało. Czy te osoby "zwyczajnie" otrzymają świadectwo pracy 31 sierpnia i... i to wszystko?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
15 maja 2017, 16:45
Pracuję w US ponad 30 lat. Nie posiadam wyższego wykształcenia, więc niestety zaproponowano mi stanowisko kontrolera rozliczeń, pomimo wcześniejszego, starszego komisarza skarbowego. Czuję się rozżalona, bo ciężko pracowałam przez te wszystkie lata, przez ostatnie 20 w orzecznictwie. Nie mogę pogodzić się z tym, że większe znaczenie ma posiadanie wyższego wykształcenia w jakimkolwiek kierunku, niż zdobyte w pracy doświadczenie i wiedza. Zamierzam zwrócić się do ,,swojego" dyrektora o weryfikację propozycji. Gdy to nie poskutkuje, mam zamiar dochodzić swego w sądzie. W związku z tym mam prośbę do Was - napiszcie o znanych przypadkach, albo swoich, gdy pomimo braku wyższego wykształcenia, degradacja nie nastąpiła. A jeśli nastąpiła, to do jakiego stanowiska. Nie znajduję też uzasadnienia dla argumentacji, że § 2 rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia stanowisk... nie może mieć zastosowania w takich przypadkach.
15 maja 2017, 16:54
Nadir
psotek2015
Czy osoby, którym nie zamierzają dać propozycji pracy dostaną jaką informację z kadr, że jej nie otrzymają. Czy może mają tak czekać do końca maja, bądź dłużej jeżeli wysyłają propozycje pocztą. :blink:
Też mnie to zastanawia ja kto będzie wyglądało. Czy te osoby "zwyczajnie" otrzymają świadectwo pracy 31 sierpnia i... i to wszystko?
Może ktoś z kadr (jeśli jest na forum), zdradziłby jak to będzie ?
15 maja 2017, 17:22
Kolejna ściema, żeby uciszyć rozgniewany ludzi. Ile jeszcze będzie obiecanek bez pokrycia? Strach zajrzał w czyjeś oczy? A może ktoś z władzy wreszczcie puknął się w głowę?
15 maja 2017, 18:19
Nadir
psotek2015
Czy osoby, którym nie zamierzają dać propozycji pracy dostaną jaką informację z kadr, że jej nie otrzymają. Czy może mają tak czekać do końca maja, bądź dłużej jeżeli wysyłają propozycje pocztą. :blink:
Tylko zgodnie z ustawą wprowadzającą KAS, pracowników MF należy poinformować, że nie otrzymają propozycji pracy. Natomiast dla pozostałych pracowników KAS (IAS, US...) nie przewidziano tego typu informacji. A każdy pracownik, który nie otrzyma propozycji pracy lub odmówi przyjęcia przedstawionej propozycji, w ostatnim dniu pracy powinien otrzymać świadectwo pracy.
15 maja 2017, 18:27
Poradka1
Pracuję w US ponad 30 lat. Nie posiadam wyższego wykształcenia, więc niestety zaproponowano mi stanowisko kontrolera rozliczeń, pomimo wcześniejszego, starszego komisarza skarbowego. Czuję się rozżalona, bo ciężko pracowałam przez te wszystkie lata, przez ostatnie 20 w orzecznictwie. Nie mogę pogodzić się z tym, że większe znaczenie ma posiadanie wyższego wykształcenia w jakimkolwiek kierunku, niż zdobyte w pracy doświadczenie i wiedza. Zamierzam zwrócić się do ,,swojego" dyrektora o weryfikację propozycji. Gdy to nie poskutkuje, mam zamiar dochodzić swego w sądzie. W związku z tym mam prośbę do Was - napiszcie o znanych przypadkach, albo swoich, gdy pomimo braku wyższego wykształcenia, degradacja nie nastąpiła. A jeśli nastąpiła, to do jakiego stanowiska. Nie znajduję też uzasadnienia dla argumentacji, że § 2 rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia stanowisk... nie może mieć zastosowania w takich przypadkach.
Niestety, ale Twoje rozżalenie jest nieuzasadnione. Obecnie nie ma stanowiska starszego komisarza skarbowego i przedstawiono Ci inne, dlatego § 2 rozporządzenia nie ma do Ciebie zastosowania. A przedstawiając inne stanowisko należało wziąć pod uwagę wymogi podstawowe, w tym wykształcenie. Doświadczenie i wiedza są bezcenne, ale na pewno inni pracownicy, oprócz doświadczenia i wiedzy, spełniają również kryterium wykształcenia. W Twoim przypadku nie nastąpiła degradacja, zlikwidowano Twoje stanowisko i zaproponowano adekwatne do wykształcenia stanowisko. Nie ma przelicznika stanowisk, proponowane są nowe. W sądzie nic nie ugrasz, pomyśl może o uzupełnieniu wykształcenia.
15 maja 2017, 18:39
W IAS w Łodzi pracownicy wystąpili do DIAS o informacje o zaproponowanych mnożnikach pensji zasadniczej na poszczególnych stanowiskach w poszczególnych komórkach - pismo powyżej, mając na uwadze m.in. posiadane informacje o ogromnych różnicach występujących pomiędzy mnożnikami oferowanymi byłym pracownikom IC a IAS wykonującymi te same zadania i o informację kiedy nasze płace staną się motywacyjne i adekwatne do wykonywanych zadań - czekamy na odpowiedź. Jest to jedno z wielu pism jakie zostały wystosowane do DIAS z woj. łódzkiego przez pracowników urzędów skarbowych i IAS. Może warto pokusić się o takie informacje we wszystkich izbach. Kliknij w obrazek by go powiększyć.