Teraz jest 08 wrz 2025, 18:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 99  Następna strona
Propozycje zatrudnienia w KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2016, 15:09

POSTY        45
Post Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
spokoluz                    

Świetnie!
Ewentualny protest odbyłby się nie przeciwko władzy a za tym, że lwiej części z nas "nie starcza do pierwszego".
Po przyjęciu propozycji (dla mnie warunki pracy i płacy będą bez zmian) zamierzam poprosić o jej ponowną weryfikację.

Jak wyjdziesz na ulicę protestować, że za ~3500 brutto nie starcza do pierwszego, to ludzie to wykpią.

A co do ponownej weryfikacji, to to jest sadze dobra myśl. Zapewne władze KASji zdziwiłyby się, gdyby im wpłynęło 10 tys. odwołań. Ciekawe tylko czy np.:
a) mają do rozpatrzenia tego "zaplecze kadrowe" przygotowane,
b) jeśli oddelegują ludzi do roboty, to czy za dodatkowa dla nich kasę i kto ich będzie zastępował (hmm ciekawe),
c) czy ew. procedurka nie będzie się rok cały ciągnęła - obecna "weryfikacja" zdaje się długo nie trwała, ale jak już będzie trzeba przysiąść i się prawdopodobnie do czegoś odnieść, to może być trochę roboty (chyba, że opracują jakiś genialny ogólny wzór odmowy  ^_^ )

13 maja 2017, 13:22
Zaawansowany

REJESTRACJA06 maja 2016, 13:40

POSTY        70

LOKALIZACJAMazowsze
kasarbeit                    

Nie wiem dlaczego kolega w tak ciemnym świetle stawia kwestię pincet plus. :czytaj:

Ale ja o 500+ nie napisałem nic co by stawiało ten program w ciemnym świetle.
Nie czytasz ze zrozumieniem.

Laszlo                    

Jak wyjdziesz na ulicę protestować, że za ~3500 brutto nie starcza do pierwszego, to ludzie to wykpią.

Jeżeli dla Ciebie kwota ok. 2.500 netto miesięcznie to wysoka kwota to rzeczywiście podobni Tobie wykpią protest.
Skoro dajemy się bić po łbach to nas biją.
Pamiętajcie, że konsekwencją sprzeciwu jest postęp.

13 maja 2017, 15:02
Zaawansowany

REJESTRACJA11 maja 2017, 18:57

POSTY        33
lubieplacki                    

Marjolka                    

Czy propozycję dostała jakakolwiek osoba na zastępstwo? Jaką? Jaki mnożnik?

IAS Szczecin mnożnik dla osób na zastępstwo "ustalono" we wtorek. 1,45... Serdeczne pozdrowienia dla związków zawodowych, bo to była ich propozycja.  :brawa:   :mur:
2 lata na umowie na zastępstwo, wczoraj otrzymałem propozycje dalej na zastępstwo.Podobno na zebraniu zaproponowali, mnożnik między 1,4 a 1,5. Także związki zawodowe uważają, że osoby na zastępstwo to nie "wszyscy pracownicy" i im się 1,61 nie należy. Od dwóch lat mam takie same obowiązki jak inspektor w moim dziale. Ludzie bujają się po 4-5 lat na takich umowach, a związki zawodowe przedstawiły takie mnożniki dla nas. Brawo kurrr brawo :brawa:

Hej lubieplacki, a gdzie dokładnie dostałeś tą propozycję, urząd/izba? Tak w ogóle to tylko Szczecin ma być znowu dyskryminowany?... U nas w urzędzie każdego pracownika posiadającego Starszego Komisarza Skarbowego lub Komisarza Skarbowego, który nie posiadał wyższego wykształcenia zdegradowano w propozycji do Kontrolera... To jakaś masakra w innych IAS'ach w Polsce tego się nie robi, czyżby obecny Dyrektor IAS w Szczecinie chciał do reszty zdenerwować ludzi :/ Btw nie ma jakiś przepisów obecnych z tym minimalnym mnożnikiem 1,61 by móc się odwołać w przypadku zastępstwa o nie wywiązanie się z pisma premier Szydło?

13 maja 2017, 15:12
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA22 sie 2010, 07:30

POSTY        8
agatam2                    

Dajcie już spokój emerytom. Osobiście, gdybym miała uprawnienia emerytalne, jednego dnia bym nie pracowała dłużej w KAS. Zawsze można dorobić na 1/4-1/2 etatu. Możliwości jest wiele.

Ja jestem osobą która nabyła prawa emerytalne i którą zmuszono do złożenia wypowiedzenia. Pracuję od momentu powstania US i dlatego potraktowanie mnie i pewnie wiele innych osób za wieloletnią służbę jest bardzo bolesne. Nie jestem na stanowisku kierowniczy, a mój przelicznik to 1,63.   Wysokość wynagrodzenia to bardzo ważne, ale dla mojego pokolenia są jeszcze inne wartości. Postępowanie z ludźmi oddanymi pracy bez grama empatii to paskudne lekceważenie człowieka. Post skierowany był do ludzi w podobnej sytuacji. Interesuje mnie czy wszystkie IAS potraktowały tak starszych pracowników, czy może gdzieś zachowano odrobinę człowieczeństwa. Nie można tylko na tym forum skupiać się na sprawach młodych, my też jeszcze jesteśmy. Czas tak szybko płynie, że sami nie długo będziecie w podobnej sytuacji odczuwając żal i rozgoryczenie, chyba, że podejmiecie odpowiednio  wcześnie mądrą decyzję. Życzę  młodszym Koleżankom i Kolegom wszystkiego dobrego w nowej KAS.

13 maja 2017, 15:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2016, 15:09

POSTY        45
spokoluz                    

13 maja 2017, 10:42:
(...)Ewentualny protest odbyłby się nie przeciwko władzy a za tym, że lwiej części z nas "nie starcza do pierwszego"(...)

-------
13 maja 2017, 16:09:
(...)Jeżeli dla Ciebie kwota ok. 2.500 netto miesięcznie to wysoka kwota to rzeczywiście podobni Tobie wykpią protest

To zdecyduj się, czy chodzi Ci o to, że nie da się za tyle przeżyć, czy o to, że to jest niewysoka kwota. Ciężko rozmawiać z kimś, kto co chwilę pisze coś innego, uważa przy tym, że wcale nie, a jeszcze ma uwagi do drugiej osoby :rolleyes:

Chyba, że Ty jak ci z PSL-u "tylko tak ogólnie".

13 maja 2017, 15:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2017, 10:41

POSTY        37
Elementar                    

Hej lubieplacki, a gdzie dokładnie dostałeś tą propozycję? urząd/izba? Tak w ogóle to tylko Szczecin ma być znowu dyskryminowany?... U nas w urzędzie każdego pracownika posiadającego Starszego Komisarza Skarbowego lub Komisarza Skarbowego, który nie posiadał wyższego wykształcenia zdegradowano w propozycji do Kontrolera... To jakaś masakra w innych IAS'ach w Polsce tego się nie robi, czyżby obecny Dyrektor IAS w Szczecinie chciał do reszty zdenerwować ludzi :/ Btw nie ma jakiś przepisów obecnych z tym minimalnym mnożnikiem 1,61 by móc się odwołać w przypadku zastępstwa o nie wywiązanie się z pisma premier Szydło?

Propozycja z Urzędu, kilka osób na zastępstwo u nas też dostało. Czas otrzymania zależny od tego czy osoba którą się zastępuje przyjęła propozycję. To związki w zachodniopomorskim takie cudowne. Jednen w jeden były za tym, żeby takie osoby zarabiały mniej. Chyba chciały sobie poprawić humor.
No trzeba się zorganizować i pisać tu i tam.

13 maja 2017, 16:04
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2017, 00:50

POSTY        86
lubieplacki                    

Propozycja z Urzędu, kilka osób na zastępstwo u nas też dostało. Czas otrzymania zależny od tego czy osoba którą się zastępuje przyjęła propozycję.

Co jeśli nie przyjęła?

13 maja 2017, 17:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 18:17

POSTY        80
katryna                    

Co jeśli nie przyjęła?

Nie ma kogo zastępować.

13 maja 2017, 17:23
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2017, 00:50

POSTY        86
Marta25                    

katryna                    

Co jeśli nie przyjęła?

Nie ma kogo zastępować.

Czy wtedy takie osoby zastępujące otrzymują propozycję zatrudnienia?

13 maja 2017, 17:29
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA11 maja 2017, 16:32

POSTY        7
tusia                    

agatam2                    

Dajcie już spokój emerytom. Osobiście, gdybym miała uprawnienia emerytalne, jednego dnia bym nie pracowała dłużej w KAS. Zawsze można dorobić na 1/4-1/2 etatu. Możliwości jest wiele.

Ja jestem osobą która nabyła prawa emerytalne i którą zmuszono do złożenia wypowiedzenia. Pracuję od momentu powstania US i dlatego potraktowanie mnie i pewnie wiele innych osób za wieloletnią służbę jest bardzo bolesne. Nie jestem na stanowisku kierowniczy, a mój przelicznik to 1,63.   Wysokość wynagrodzenia to bardzo ważne, ale dla mojego pokolenia są jeszcze inne wartości. Postępowanie z ludźmi oddanymi pracy bez grama empatii to paskudne lekceważenie człowieka. Post skierowany był do ludzi w podobnej sytuacji. Interesuje mnie czy wszystkie IAS potraktowały tak starszych pracowników, czy może gdzieś zachowano odrobinę człowieczeństwa. Nie można tylko na tym forum skupiać się na sprawach młodych, my też jeszcze jesteśmy. Czas tak szybko płynie, że sami nie długo będziecie w podobnej sytuacji odczuwając żal i rozgoryczenie, chyba, że podejmiecie odpowiednio  wcześnie mądrą decyzję. Życzę  młodszym Koleżankom i Kolegom wszystkiego dobrego w nowej KAS.

Nawet nie chcę myśleć, jaka byłaby moja emerytura za x lat, gdybym przechodził na nią z przelicznikiem 1,63. Jakieś kilkaset zł?
Ja m.in. dlatego żeby kiedyś takiego postu nie pisać z okrętu KAS właśnie się wypisałem. Korzystam z okazji, bo odejście od jakiegoś czasu i tak miałem w planach, biorę te marne 3mies odprawy i adios. Kasa tragiczna jak na budżetówkę nie była (byłem iksem), ale czego by tam teraz nie dali, to i tak nie przyjmuję.
Dla osób, które nie czują się na siłach odejść z budżetówki mam radę - próbujcie się przenieść do ucsów - kokosów nie będzie, bo nawet chcą pociąć iksom pensje (swoją drogą w większości przypadków bardzo słusznie, bo ci ludzie jak coś kiedyś wiedzieli, to było to wieki temu), ale na pewno nie będą to takie głodowe wynagrodzenia jak w Usach. Myślę, że miejsc trochę powinno być, bo zwolnią je emeryci i ci, którzy jak ja odchodzą. Najgorsze dla budżetu jest to, że ci którzy odchodzą to nie byle przeciętniacy, no ale cóż - pracodawca sam sobie na taką sytuację mocno zapracował.

13 maja 2017, 18:07
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
@nixon 13 maja 2017, 19:07
Piszesz, że, cyt.:
"kokosów nie będzie, bo nawet chcą pociąć iksom pensje (swoją drogą w większości przypadków bardzo słusznie, bo ci ludzie jak coś kiedyś wiedzieli, to było to wieki temu)".

Nie oceniaj wszystkich swoją miarą.
Jeśli wolisz odejść, to nikt nie broni, ale nie deprecjonuj wiedzy innych, jeśli sam masz niedostatki.

13 maja 2017, 18:28
Zaawansowany

REJESTRACJA10 gru 2012, 22:13

POSTY        46
nixon                    

Dla osób, które nie czują się na siłach odejść z budżetówki mam radę - próbujcie się przenieść do ucsów - kokosów nie będzie, bo nawet chcą pociąć iksom pensje (swoją drogą w większości przypadków bardzo słusznie, bo ci ludzie jak coś kiedyś wiedzieli, to było to wieki temu), ale na pewno nie będą to takie głodowe wynagrodzenia jak w Usach. Myślę, że miejsc trochę powinno być, bo zwolnią je emeryci i ci, którzy jak ja odchodzą. Najgorsze dla budżetu jest to, że ci którzy odchodzą to nie byle przeciętniacy, no ale cóż - pracodawca sam sobie na taką sytuację mocno zapracował.

Życzę Ci sukcesów i większej kasy na nowej drodze życia. Nie mogę się jednak zgodzić z Tobą, że IKSy coś kiedyś wiedzieli, to było to wieki temu (...). Inspektor Kontroli Skarbowej musiał mieć wyższe wykształcenie ekonomiczne, prawnicze i szeroką wiedzę. Egzamin na IKSa był trudny lub w ostatnim czasie nie do zdania (zdawało kilka osób w PL). Wszystkie najtrudniejsze kontrole US "zlecały" do UKS-ów. Z drugiej strony, ostatnie 2-3 lata to głównie rozpracowywanie karuzeli, do czego potrzebna jest innego rodzaju wiedza i doświadczenie - zupełnie nieprzydatna w biznesie.

13 maja 2017, 18:37
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA11 maja 2017, 16:32

POSTY        7
Mam trochę inne doświadczenia, ale jeśli mój post był zbyt ofensywny, to pardon. Ogólnie kasa dla byłych iksów i tak już podzielona,więc nie ma o co kruszyć kopii. Niektórzy już dostali propozycje, inni niedługo dostaną. Również życzę powodzenia.

13 maja 2017, 18:59
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2009, 08:09

POSTY        145
Witam,
wiele osób piszę o obcięciu pensji do IKS-ów i Celników.
Czy ktoś może podać jakieś konkrety? Np. z jakich pułapów obcinają i ile?

13 maja 2017, 19:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 99  Następna strona