Konstancjo, przecież u Was w USach nic się praktycznienie zmieni. Dojdzie paru celników, kilku uksiaków, w najgorszym razie zmieni Ci się pokój Co do oświadczeń - to będzie krótka piłka. Dane w IPNie są komputerowo skatalogowane. Proste porównanie dwóch ilst po numerach pesel - kilka dni i większość oświadczeń będzie zweryfikiwana - a co wyrzuci bęben będą sprawdzać ręcznie - trzeba będzie wyciągać teczki z archiwum
Reforma jest nieunikniona - osobiście wolę niech zrobi ją PIS - niż te luzaki z Nowoczesnej.
Co do celników... Fakt opozycja namawia ich do akcji protestacyjnych. Ale zobaczycie i wspomnicie moje słowa - jeżeli KAS nie wejdzie w życie, a PIS nie wygra kolejnych wyborów - dzisiejsza opozycja zrobi swoją reformę i połowa celników znajdzie sie na zielonej trawce. Wtedy nikt ich nie będzie upychał po USach - ale formacja zostanie - w niezmienionej formie. Trudno mi uwierzyć że o tym nie wiedzą... Miętowa puszka pandory została już otwarta...
Strach ma wielkie oczy i nikt nie lubi zmian, ale przed niektórymi sprawami nie da sie uciec...
07 paź 2016, 07:27
Re: Nowa KAS
makoma
Konstancjo, przecież u Was w USach nic się praktycznienie zmieni. Dojdzie paru celników, kilku uksiaków, w najgorszym razie zmieni Ci się pokój B))) Co do oświadczeń - to będzie krótka piłka. Dane w IPNie są komputerowo skatalogowane. Proste porównanie dwóch ilst po numerach pesel - kilka dni i większość oświadczeń będzie zweryfikiwana - a co wyrzuci bęben będą sprawdzać ręcznie - trzeba będzie wyciągać teczki z archiwum :czytaj:
Reforma jest nieunikniona - osobiście wolę niech zrobi ją PIS - niż te luzaki z Nowoczesnej.
Co do celników... Fakt opozycja namawia ich do akcji protestacyjnych. Ale zobaczycie i wspomnicie moje słowa - jeżeli KAS nie wejdzie w życie, a PIS nie wygra kolejnych wyborów - dzisiejsza opozycja zrobi swoją reformę i połowa celników znajdzie sie na zielonej trawce. Wtedy nikt ich nie będzie upychał po USach - ale formacja zostanie - w niezmienionej formie. Trudno mi uwierzyć że o tym nie wiedzą... Miętowa puszka pandory została już otwarta...
Strach ma wielkie oczy i nikt nie lubi zmian, ale przed niektórymi sprawami nie da sie uciec...
Przepisy ustawy wprowadzającej KAS zostały przygotowane na kolanie. Są niedopracowane, co wytyka się temu projektowi. Zresztą PIS miał przygotowany poprzedni projekt ustawy o KAS, który odesłał do kosza. Nawiasem mówiąc, poprzedni projekt też rodził się w bólach. Mogli się nim posłużyć. Zgadzam się z opiniami, że zamiast wprowadzać KAS, należałoby zacząć np. od połączenia systemów informatycznych uks, celników i us, usprawnić przepływ informacji pomiędzy uks, us, is oraz uc i ic. Niech lepiej dadzą nam w spokoju pracować zamiast wprowadzać KAS.
07 paź 2016, 08:52
Samo połączenie systemów nic nie da. USy, UXy i Służba Celna to władza wykonawcza, która jest słaba! Pytanie: czy opozycji zależy dziś na silnej władzy wykonawczej? NIE! To dzisiejsza opozycja likwidowała Inspekcje Celną - jedyną firmę kontrolną, która na siebie zarabiała! IC zaczęła walczyć z mafią węglową - dlatego ją odstrzelili. W tym samym czasie UXy zaczęły brać się za mafię paliwową. I znów dziwnym trafem ktoś pozbawił UXy akcyzy - minęły lata nim miętowi ogarnęli temat... A wydziały kontroli celnej z UXów kiedy zniknęły? W 2008 r. Zaraz po dojściu do władzy PO, ciekawe dlaczego? Może za dużo ustalały? A kto kazał biegać dwukropkom po bazarach, gdy z budżetu znikały dziesiątki miliardów i rozliczać ich za brak mandatów? "Mamy kryzys - biznes musi odsapnąć!" padało z ust włodarzy - zwalczajcie szarą strefę na rynkach!" Mogłaś Fiufiureczko spokojnie pracować patrząc na to wszystko?
To głównie dzisiejsza opozycja krytykuje KAS - ciekawe dlaczego? Zależy im na Polsce? Naprawde??? To dlaczego przez. 8 lat rządów PO nie wzmocniono Skarbówki? Zapomnieliście jak zwracał się do WAS Jaśniewielmożny Książe? Zawsze możecie jechać do Wawy z Miętowymi skoro nie chcecie zaufać obecnej władzy. W zasadzie nie macie wyboru - tego wymaga od was moralność... Ja jestem za KAS!
07 paź 2016, 09:16
makoma
Samo połączenie systemów nic nie da. USy, UXy i Służba Celna to władza wykonawcza, która jest słaba! Pytanie: czy opozycji zależy dziś na silnej władzy wykonawczej? NIE! To dzisiejsza opozycja likwidowała Inspekcje Celną - jedyną firmę kontrolną, która na siebie zarabiała! IC zaczęła walczyć z mafią węglową - dlatego ją odstrzelili. W tym samym czasie UXy zaczęły brać się za mafię paliwową. I znów dziwnym trafem ktoś pozbawił UXy akcyzy - minęły lata nim miętowi ogarnęli temat... A wydziały kontroli celnej z UXów kiedy zniknęły? W 2008 r. Zaraz po dojściu do władzy PO, ciekawe dlaczego? Może za dużo ustalały? A kto kazał biegać dwukropkom po bazarach, gdy z budżetu znikały dziesiątki miliardów i rozliczać ich za brak mandatów? "Mamy kryzys - biznes musi odsapnąć!" padało z ust włodarzy - zwalczajcie szarą strefę na rynkach!" Mogłaś Fiufiureczko spokojnie pracować patrząc na to wszystko?
To głównie dzisiejsza opozycja krytykuje KAS - ciekawe dlaczego? Zależy im na Polsce? Naprawde??? To dlaczego przez. 8 lat rządów PO nie wzmocniono Skarbówki? Zapomnieliście jak zwracał się do WAS Jaśniewielmożny Książe? Zawsze możecie jechać do Wawy z Miętowymi skoro nie chcecie zaufać obecnej władzy. W zasadzie nie macie wyboru - tego wymaga od was moralność... Ja jestem za KAS!
Nie, nie mogłam spać spokojnie widząc, co się wyprawiało z uks i inspekcją celną, kiedy te dobrały się do mafii paliwowej i węglowej. To jednak nie zmienia mojej oceny, że obecny projekt ustawy o KAS jest źle przygotowany, na chybcika i w tym kształcie zrobi więcej szkody niż pożytku. Nie robi się ważnej reformy na kolanach, byle szybciej. Pośpiech jest dobry przy łapaniu pcheł, nie zaś przy reformie służ celnych i skarbowych.
07 paź 2016, 09:40
Fiufiureczko! Nie ma czasu! Ta reforma jest spóźniona o 10 lat. Jeżeli nie wejdzie w życie - nasze państwo nie wytrzyma takiej skali wyłudzeń. Pcheł w to nie mieszajmy. Ani Ty ani ja nie powstrzymamy wypływu forsy z budżetu - nawet jak połączą systemy komputerowe. Jeżeli kas nie wejdzie i nie zacznie śmigać to najdalej za rok PIS abdykuje. Będą nowe wybory, które wygra nowoczesna i Kukiz. Nowoczesna odchudzi administrację - zarówno nas jak cło (ich o 50%) a my wyjedziemy sprzątać kible na zachodzie, bo zmywaki już dawno zajęte.
07 paź 2016, 10:07
Fiufiureczka ma rację - KAS w obecnym kształcie i wprowadzany w taki sposób z pewnością nie stanowi remedium na wypływ kasy z budżetu, a wręcz odwrotnie A jeśli skutki KAS rozłożą przy okazji PIS - to czy to jakakolwiek pociecha?
troszkę się komisja obijała i drugie czytanie jeszcze nie oficjalne. Miało byś szybko I, II, III czytanie i nowy twór, a tu prawie miesięczna przerwa. Szkoda tylko że szarzy pracownicy nie mają żadnych informacji, m.in jak ma wyglądać struktura organizacyjna itp. ciekawe czy 01.01.2017 jest realny, aby to już na początku nie pier..o
07 paź 2016, 11:44
Protest celników z zaproszeniem skierowanym do skarbowców.
07 paź 2016, 12:05
Reforma tak, jest potrzebna, ale nie w taki sposób jak nam chcą zaserwować. Chaos (zwłaszcza organizacyjny i personalny), niepewność, nowe zadania i brak kompetencji, oto jak prawdopodobnie będzie wyglądało wprowadzenie KAS. Bo przy źle napisanych przepisach ustawy wprowadzającej KAS, niczego pozytywnego raczej nie należy się spodziewać. Reforma nie może być wprowadzona na siłę, na zasadzie "bo ja tak chcę i już!" To normalne, że ludzie się boją o swoją pracę i spokojnie należy im to tłumaczyć oraz zabezpieczyć tych, którzy pracują. Czyli, kto, kiedy dostanie propozycję pracy w KAS, na jakich warunkach, wynagrodzenie itd., co będzie wzięte pod uwagę przy składaniu konkretnej propozycji (wykształcenie, staż, warunki psychofizyczne...etc). Kto, co, gdzie i jakie obowiązki będzie wykonywać. To powinno być bardzo szczegółowo opisane w ustawie, a takich rozwiązań w ustawie wprowadzającej KAS nie ma Dlaczego odwołania od urzędów celno-skarbowych rozpatruje ten sam organ, skoro pozostałe odwołania rozpatruje dyrektor izby administracji skarbowej , który jest organem nadzorującym urząd celno-skarbowy i jak to się ma to do zasady dwuinstancyjnego postępowania?
Ostatnio edytowano 07 paź 2016, 12:24 przez Fiufiureczka, łącznie edytowano 2 razy
07 paź 2016, 12:15
Wow! Celnicy nas zapraszają No proszę Czyli już nie jesteśmy "lamusy", "miękkie faje" i "patafiany" co "harują za miskę ryżu" i z którymi "nie ma co gadać" i do których w UCSie "nikt się nie odezwie" - teraz jesteśmy koleżanki i koledzy skarbowcy Czyżby lekki lęk, że granica nie podłoży głowy za wewnętrznych?
07 paź 2016, 12:25
w obliczu KAS skarbowcy i celnicy łączcie się
07 paź 2016, 12:40
Fiufiureczka
Reforma tak, jest potrzebna, ale nie w taki sposób jak nam chcą zaserwować. Chaos (zwłaszcza organizacyjny i personalny), niepewność, nowe zadania i brak kompetencji, oto jak prawdopodobnie będzie wyglądało wprowadzenie KAS. Bo przy źle napisanych przepisach ustawy wprowadzającej KAS, niczego pozytywnego raczej nie należy się spodziewać. Reforma nie może być wprowadzona na siłę, na zasadzie "bo ja tak chcę i już!" To normalne, że ludzie się boją o swoją pracę i spokojnie należy im to tłumaczyć oraz zabezpieczyć tych, którzy pracują. Czyli, kto, kiedy dostanie propozycję pracy w KAS, na jakich warunkach, wynagrodzenie itd., co będzie wzięte pod uwagę przy składaniu konkretnej propozycji (wykształcenie, staż, warunki psychofizyczne...etc). Kto, co, gdzie i jakie obowiązki będzie wykonywać. To powinno być bardzo szczegółowo opisane w ustawie, a takich rozwiązań w ustawie wprowadzającej KAS nie ma Dlaczego odwołania od urzędów celno-skarbowych rozpatruje ten sam organ, skoro pozostałe odwołania rozpatruje dyrektor izby administracji skarbowej , który jest organem nadzorującym urząd celno-skarbowy i jak to się ma to do zasady dwuinstancyjnego postępowania?
Moje wcześniejsze posty wyraźnie odpowiadają na Twoje pytania... Powtórzę jeszcze raz - to co jest teraz nie przetrwa. Jeżeli KAS nie wejdzie będą wcześniejsze wybory i alternatywna wersja reformy w wykonaniu opozycji - szybka, oszczędna i odchudzająca - bez gwarancji. Fakt - wszystko będzie jasne. Co 3 wyleci na zbity pysk... Możesz nie wierzyć - możesz stwierdzić, że sieję demagogię - to Twoja sprawa szczerze mówiąc niewiele mnie teraz obchodzi, podobnie jak i odwołanie od ddecyzji UCS-u. A teraz na poważnie! Wyluzuj kapkę -
07 paź 2016, 12:44
Zgadzam się z Makomą (oczywiście jesli chodzi o konieczność reformy szeroko pojętych służb skarbowych). Uważam nawet, że reforma ta powinna iść dalej, tzn. UCS powinien być instytucją typu ściśle policyjnego. Powinien też się zmienić sposób walki przestępczością podatkową - postępowanie typu karnego powinno być nadrzędne w stosunku do postępowania kontrolne lub podatkowego. I właśnie w tej reformie widać zalążki tego sposobu myślenia.