Teraz jest 09 wrz 2025, 21:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2158 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 155  Następna strona
Znamy zasady wyboru nowych NUSów, znamy wyniki 
Autor Treść postu

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Jak wieść gminna niesie, ma zdać 120 osób, a ustne mają być rozłożone na kilka dni. Nie we wszystko wierzę, ale w każdej plotce jest odrobinka prawdy.

Te 120 osób to po pisemnym, czy po ustnym ?  :D

19 lut 2009, 20:22
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Przynajmniej nie będzie problemu , że zdali a miejsc kwalifikowanych zabrakło jak dla urzędników SC.

19 lut 2009, 21:58

REJESTRACJA14 lut 2009, 17:56

POSTY        49

Jak wieść gminna niesie, ma zdać 120 osób

<!--sizeo:3--><span style="font-size:12pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->Vae Victis !!!<!--sizec--></span><!--/sizec--> (Biada pokonanym !!!)

ps. hmm 120 to prawdopodobne... i gdyby było prawdą trochę smutne... bo co to by znaczyło  :glare:
skoro jest 201 wakatów... że na WIOSNĘ będzie DOGRYWKA ?!  :rotfl:

Ostatnio edytowano 19 lut 2009, 23:23 przez Prawdziwygosc, łącznie edytowano 1 raz

19 lut 2009, 23:20

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...ps. hmm 120 to prawdopodobne... i gdyby było prawdą trochę smutne... bo co to by znaczyło  :glare:
skoro jest 201 wakatów... że na WIOSNĘ będzie DOGRYWKA ?!  :rotfl:

W dobie kryzysu i oszczędności zasadne byłoby przepuścić przez sito konkursowe pełny skład na wakujące miejsca, a do faktycznej obsady skorzystać z art. 5f, w związku z 5e ustawy.
W przeciwnym razie faktycznie kłania się dogrywka i oczywiście konsekwentnie 5f z 5e w zanadrzu w zależności od wyników.  :D
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 5 ustawy o us i is:
...
5e. Minister właściwy do spraw finansów publicznych może nie powołać na stanowisko dyrektora izby skarbowej lub naczelnika urzędu skarbowego kandydata wyłonionego w drodze konkursu w przypadku, jeżeli żaden z kandydatów nie gwarantuje obiektywnego wypełniania obowiązków dyrektora izby skarbowej lub naczelnika urzędu skarbowego.
5f. W przypadku gdy dwa kolejne konkursy nie wyłonią kandydata oraz w przypadku, o którym mowa w ust. 5e, minister właściwy do spraw finansów publicznych może powołać osobę na stanowiska wymienione w ust. 4 bez konkursu.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

20 lut 2009, 00:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2006, 06:21

POSTY        201

Jak wieść gminna niesie, ma zdać 120 osób, a ustne mają być rozłożone na kilka dni. Nie we wszystko wierzę, ale w każdej plotce jest odrobinka prawdy.

Moim zdaniem, jeżeli konkurs na pierwszym stopniu wyłoni ok. 100 szczęśliwców, to będzie albo dogrywka przed drugim stopniem przeprowadzą konkurs na drugim szczeblu z udziałem tej 100 - tki i powtórzą konkurs dla pozostałych. Ta druga wersja jest lepsza dla ludzi z wiedzą, pierwsza jest lepsza dla Komisji Konkursowej - bo łatwiejsza

20 lut 2009, 11:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2006, 20:13

POSTY        35
....bo to trudne pytania były. Szczególnie te problemowe. Przecież to jest konkurs na naczelnika US a nie kartkówka w gimnazjum z przedmiotu "skąd mamy te wydatki..." . Sądzę, że te zadania rozwiąże każdy stażysta.

Ostatnio edytowano 20 lut 2009, 13:44 przez Pawel1ek, łącznie edytowano 1 raz

20 lut 2009, 13:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 sie 2007, 15:35

POSTY        114

<!--quoteo(post=42820:date=19. 02. 2009 g. 19:37:name=marchewka)--><div class='quotetop'>(marchewka @ 19. 02. 2009 g. 19:37) [snapback]42820[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Moim zdaniem, jeżeli konkurs na pierwszym stopniu wyłoni ok. 100 szczęśliwców, to będzie albo dogrywka przed drugim stopniem przeprowadzą konkurs na drugim szczeblu z udziałem tej 100 - tki i powtórzą konkurs dla pozostałych. Ta druga wersja jest lepsza dla ludzi z wiedzą, pierwsza jest lepsza dla Komisji Konkursowej - bo łatwiejsza
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Jakoś z tekstu nie nie mogę doszukać się ani pierwszej ani drugiej wersji. Coś nie "tego"- jak mawia moja latorośl, w stylistyce. Przepraszam, ale jestem urodzonym polonistą i nie rozumiem tekstów dzisiejszych. Dogrywka , w mojej ocenie, powinna dotyczyć nie tylko przegranych ale także innych chętnych, którym zabrakło odwagi, chęci, motywacji itp. przy pierwszym starciu.

Ostatnio edytowano 20 lut 2009, 18:19 przez Segregator, łącznie edytowano 1 raz

20 lut 2009, 18:19

POSTY        49

Sądzę, że te zadania rozwiąże każdy stażysta.

A dlaczego stażysta ? Te zadania rozwiąże każdy kto rozliczał kiedykolwiek PIT i ma jakiekolwiek pojęcie o przepisach o VAT... nie musi koniecznie być to "stażysta".
Z testem jednak mógłby mieć mały problem NAWET stażysta.  :blush:

20 lut 2009, 20:38
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465

....bo to trudne pytania były. Szczególnie te problemowe. Przecież to jest konkurs na naczelnika US a nie kartkówka w gimnazjum z przedmiotu "skąd mamy te wydatki..." . Sądzę, że te zadania rozwiąże każdy stażysta.

Aleś Ty mondry!
Pytania nigdy nie są trudne. Co najwyżej odpowiedzi.
Nawet najbardziej szczegółowe pytanie nie jest trudne dla kogoś "kto w tym siedzi".
A nie ma człowieka, który we wszystkich podatkach wiedziałby wszystko.
NIE MA!

Ostatnio edytowano 21 lut 2009, 10:00 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz

21 lut 2009, 09:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 cze 2007, 22:04

POSTY        63
Kominiarz nie przesadzaj!!! Prawo podatkowe to nie jest koniec świata!! Co mieli by powiedzieć radcy prawni, adwokaci, doradcy podatkowi....????
Pytania przedstawią poziom załóżmy 3 roku prawa administracyjnego i nic więcej!!!!
Nie był to poziom górnych lotów..... (Fakt można było mieć gorszy dzień) Ale ... ale nie daj Boże aby przez sito egzaminów przeszły miernoty z nadania PIS!!!!!!! Mam tak i robię wielkie Oczy jeżeli ona wygra!!!!! Dla mnie będzie to SZOK!!!! Ale wyroki PANA są nie znane!!!!! Jeżeli jednak nastąpi to .. niestety z wielką żałością przechodzę na drugą stronę barykady .

21 lut 2009, 22:01
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034

Kominiarz nie przesadzaj!!! Prawo podatkowe to nie jest koniec świata!! Co mieli by powiedzieć radcy prawni, adwokaci, doradcy podatkowi....????
Pytania przedstawią poziom załóżmy 3 roku prawa administracyjnego i nic więcej!!!!
Nie był to poziom górnych lotów..... (Fakt można było mieć gorszy dzień) Ale ... ale nie daj Boże aby przez sito egzaminów przeszły miernoty z nadania PIS!!!!!!! Mam tak i robię wielkie Oczy jeżeli ona wygra!!!!! Dla mnie będzie to SZOK!!!! Ale wyroki PANA są nie znane!!!!! Jeżeli jednak nastąpi to .. niestety z wielką żałością przechodzę na drugą stronę barykady .

Jedyne to co mnie smuci to odniesienie obecnej kadry kierowniczej do POziomu " miernot z nadania PIS". Życzę aby wszyscy P.O. przeszli I etap konkursu. A docelowo odnaleźli "Nesti" i POkazali miejsce w szeregu.

21 lut 2009, 22:28
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

<!--quoteo(post=42955:date=21. 02. 2009 g. 22:01:name=nesti)--><div class='quotetop'>(nesti @ 21. 02. 2009 g. 22:01) [snapback]42955[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Jedyne to co mnie smuci to odniesienie obecnej kadry kierowniczej do POziomu " miernot z nadania PIS". Życzę aby wszyscy P.O. przeszli I etap konkursu. A docelowo odnaleźli "Nesti" i POkazali miejsce w szeregu.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Słusznie. Mnie też to smuci.
Bo jeśli  wygrają "miernoty" z nadania PO, to niby będzie OK? :unsure:

Ostatnio edytowano 21 lut 2009, 22:41 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

21 lut 2009, 22:40

POSTY        49
Z całym szacunkiem dla prelegentów, ale uzyskanie 40 pkt. z tego testu wcale nie było rzeczą łatwą. Pytania faktycznie były w większości  łatwe, ale obejmowały szeroką tematyką. Przykładowo ja mam jedynie blade pojęcie o kks i postępowaniu egzekucyjnym... z których to zagadnień podobno pytania były łatwe, ale nie dla mnie. A wiele osób miało też problemy np. z pytaniami z CIT czy VAT które z kolei mi się wydały w większości łatwe.
Zupełnie nie rozumię natomiast wagi pytań w stylu "kto ma inicjatywę ustawową w sprawie prowizorium budżetowego".
Moim skromnym zdaniem, ktoś kto uczciwie zdobędzie te min. 40 pkt. nie może być "miernotą", przynajmniej nie w znaczeniu jakie nadali temu słowu po. NUS i ich zastępcy z ostatniego rozdania stanowisk.  
Ale zło ;) ma głębsze korzenie, moim US rządzi obecnie osoba, która była zastępcą NUS wiele lat... i do dziś nie mogę pojąć jak taka osoba o której wszyscy wiedzą, że ona nie ma w ogóle pojęcia o prawie a o podatkowym to już w szczególności mogła zostać  zastępcą Naczelnika (a były to czasy zamierzchłe przed PiSowskie, których nawet ja z ponad 10 letnim stażem nie pamiętam).  :wsciekly:

Reasumując, uzyskanie z tego testu min. 40 pkt nie gwarantuje oczywiście, że osoba która go zaliczyła będzie dobrym naczelnikiem, to jednak rodzi się w ten sposób szansa, że Osoba ta nie będzie przynajmniej  intelektualną miernotą  :lol:

Ostatnio edytowano 21 lut 2009, 23:53 przez Prawdziwygosc, łącznie edytowano 1 raz

21 lut 2009, 23:24
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Obojętnie kto wygra konkurs, zawsze może zostać określony mianem "miernoty" przez swoich przeciwników. Bo ma większa wiedzę, układy albo "dobrego wujka".
Ciekawe, jakie byłyby wyniki, gdyby naczelników wybierali pracownicy?

22 lut 2009, 09:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2158 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 155  Następna strona