Makoma: "Mówią coś ciekawego, czy dalej jak mantrę powtarzają swoje, że przecież ściągają 1/3 budżetu? Czym tu się chwalić - oni 1/3 my 2/3, a dziura jak była tak jest..."No właśnie, od jakiegoś czasu zaczęło intrygować mnie na co składa się owe 1/3 wpływów budżetowych realizowanych przez Służbę Celną, no i dziś mając chwilkę znalazłam (zresztą m.in. w opinii prof. Modzelewskiego na temat KAS) takie oto dane (dot. 2014r.):
- cło: 2,4 mld zł
- podatek akcyzowy: 61,6 mld zł
- VAT w imporcie: 20,2 mld zł
- podatek od gier: 1,2 mld zł
- podatek od miedzi i srebra: 1,4 mld zł
Razem: 86,8 mld zł
Gołym okiem widać, że gro wpływów (bo aż 20,2 miliardów zł) pochodzi z VAT-u w imporcie i jak domniemuję statystka ta pokazuje pobór VAT-u należnego od importu towarów (art. 33 ustawy o VAT). Skrótowo pisząc podatnikami tego podatku są wszyscy, na których ciąży obowiązek uiszczenia cła (a więc oprócz przedsiębiorstw również np. osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej), przy czym cała rzesza podatników (firmy) może sobie pobrany przez cło VAT należny potraktować jako naliczony i odliczyć w deklaracji VAT składanej w urzędzie skarbowy.
W uproszczeniu wygląda to tak: urząd celny ten VAT należny od importu pobiera, urząd skarbowy poprzez odliczenie oddaje, per saldo z całej operacji podatnik z prawem odliczenia wpłacił do budżetu 0,00 zł a Służba Celna wykazuje pobór na poziomie 20,2 mld zł rocznie.

No i w związku z tym mam trzy pytań (może ktoś z Was wie i mnie jaśnie oświeci):
1. Czy owe 20,2 mld wykazywane przez cło to sam VAT należny przez nich pobrany (bez uwzględnienia tego co później z tej kwoty niektórzy podatnicy odliczają w us) ?
2. Czy urzędy skarbowe w sprawozdawczości również wykazują jako wpływ budżetowy sam VAT należny od WNT, importu usług i importu towarów (bo też niekiedy go pobierają) ?
3. Czy też raczej wpływem budżetowym w us jest całe rozliczenie deklaracji, czyli nadwyżka VAT-u należnego nad naliczonym (pozycja „kwota podatku podlegający wpłacie do us”) ?
Jeżeli odpowiedź na pytanie nr:
- 1 jest tak,
- 2 jest nie,
- 3 jest tak,
to owe 1/3 wpływów Służby Celnej to majstersztyk księgowości, której nie powstydziłby się mistrz w tej dziedzinie J.V. Rostowski. Nie ma to jak wykazać 20,2 mld wpłat a faktycznie budżet z tej całej kwoty po wszystkich odliczeniach dostaje … no właśnie ile ?
No ale cóż: statystyka matką kłamstwa jest, a jak widzę miętuski przedmiot ten zaliczyli na 5+