Teraz jest 06 wrz 2025, 00:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Orzeczenia sądów w sprawach KAS 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 mar 2018, 20:18

POSTY        4
Post Re: Orzeczenia sądów w sprawach KAS
Wielkie dzięki za informację! Śledzę ten temat od jakiegoś czasu i powiem tak , jestem bardzo wdzięczna za to, że temat jest kontynuowany, dzieki za informacje na temat wyroków Sądu, mój pozew w sprawie odprawy to tylko kwestia bardzo niedługiego czasu.

19 cze 2018, 11:19
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 cze 2010, 17:11

POSTY        12
W sumie to warto wziąć tą 3 - miesięczną odprawę.
Ale żeby zaraz tak się spieszyć, to się trzeba trochę zastanowić.
Kasa jest opodatkowana na 7% (odsetki ustawowe) i PIT tego nie widzi.
Trochę mogłem zaczekać (3 lata na przedawnienie ). Teraz to żaden bank nie chce słyszeć o lokacie na 7%.
Wszystko co można wziąć to ok. 1.5% prze opodatkowaniem.
Poddaję pod rozwagę czy trzeba się tak bardzo śpieszyć ?

19 cze 2018, 11:49
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 sty 2018, 12:08

POSTY        12
Mam pytanie z jakiej puli idą te odszkodowania?
Czy mam się już przygotowywać psychicznie że do końca roku nie będzie premii.
Jeżeli w danej izbie 100 osób wygra to Dias musi wypłacić około 1 miliona. Skąd będzie miał kasę?

20 cze 2018, 06:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 cze 2009, 21:23

POSTY        21
Tak. Właśnie z tej puli - z funduszu płac. Ustawodawca uchwalił takie, a nie inne przepisy, MF tak, a nie inaczej nakazało je stosować, a my odczujemy to w naszych PIT-11. A to Polska właśnie...

20 cze 2018, 22:42
Nowicjusz

REJESTRACJA24 cze 2018, 11:38

POSTY        1
Witam ex-kolegów skarbowców.

Proszę o pomoc w sprawach związanych z pozwem o wypłatę 6-miesięcznej odprawy. Czy pozew należy poprzedzić wezwaniem DIAS do zapłaty?

27 cze 2018, 13:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 paź 2009, 13:47

POSTY        23
Witam.

Ponieważ spotkałem się już z zarzutem IAS, że w zasadzie orzeczenia sądów zasądzające odprawę dotyczą głównie właściwości Sądu Okręgowego w Kielcach informuję, że dzisiaj zapadł np. korzystny wyrok  Sądu Rejonowego w Koszalinie przeciwko IAS w Szczecinie.

27 cze 2018, 14:17
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA13 maja 2017, 06:50

POSTY        3
Riksza                    

Witam ex-kolegów skarbowców.

Proszę o pomoc w sprawach związanych z pozwem o wypłatę 6-miesięcznej odprawy. Czy pozew należy poprzedzić wezwaniem DIAS do zapłaty?

Z tego co tutaj czytam to wszystkim wygaszonym należy się odprawa 6 miesieczna czy tak? Ja dostalam 3 miesięczną. Proszę o info jak wystąpić o wypłatę pozostałej części, na jakiej podstawie do kogo itp. Proszę podać procedurę jak należy to zrobić a może ktoś ma wzor?

27 cze 2018, 19:26
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 08:16

POSTY        2
Witam, proszę o informację czy były wyroki w sprawie odpraw 6 miesięcznych, ale dla pracowników US który nie przyjęli propozycji zatrudnienia.  Czy były inne wyroki dotyczące IS Szczecin.

28 cze 2018, 10:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2007, 23:50

POSTY        11
Do "klanpak": We Wrocławiu były 2 pozwy  o odprawę  osób, które nie przyjęły propozycji. Obie osoby z były z korpusu służby cywilnej. Jedna z tych spraw zakończyła się w I instancji zasądzeniem świadczenia i odsetek za opoźnienie. Druga nadal jest w toku.

29 cze 2018, 11:03
Amator
Własny awatar

POSTY        23
Z jednej strony faktycznie odsetki od odprawy kształtują się na znacznie lepszym poziomie niż odsetki oferowane w bankach. Więc można w istocie zaczekać z ew. pozwem (oczywiście w granicach przedawnienia).
Z drugiej jednak strony jedno nawet kontrowersyjne orzeczenie Sądu Najwyższego może radykalnie odwrócić korzystną, w zasadzie powszechną - na dziś - linię orzeczniczą w sprawach, które - w momencie jego wydania - nie bedą zakończone prawomocnie.
Oczywiście jest to tylko rozważanie hipotetyczne. Ciąglę jestem w 100% przekonany o słuszności i zasadności roszczeń pracowniów skarbówki.

30 cze 2018, 14:35
Zaawansowany

REJESTRACJA13 lip 2017, 17:11

POSTY        36
:piwo:
Witam Was. Chcę się podzielić z Wami informacją ważną. 27.06.2018 r. Sąd Rejonowy Sąd Pracy w Koszalinie, wydał wyrok w mojej sprawie w zakresie roszczenia o pozostałą część odprawy. Dzięki pomocy i zaangażowaniu mojego kolegi, którego sprawa będzie rozpatrzona w lipcu oraz pełnomocnika z Kielc, Sąd wydał korzystny dla mnie wyrok. Oczywiście przed wydaniem wyroku mój pełnomocnik przesłał do Sądu w Koszalinie wszystkie dostępne wyroki wydane w tej sprawie, poza tym VIII P 923/17 z 23.03.2018 r. Sądu Rejonowego dla Warszawy Śródmieścia. I usłyszeliśmy, że podobne stanowisko prezentują też inni sędziowie. Oczywiste jest, że będzie apelacja, ale trzeba walczyć i wierzyć w sukces.
Klanpak. Ja pracowałem w IAS Szczecin i o ile wiem, moja sprawa jest w Koszalinie pierwsza rozstrzygnięta. Jest w sądzie pozew innego kolegi, a kolejny też wkrótce złoży.
Hannah- jeżeli prześlesz swoje namiary, to prześlę ci swój pozew.
Pozdrawiam

03 lip 2018, 15:24
Amator
Własny awatar

POSTY        23
24 lipca 2018r. zapadł kolejny - drugi - w Sądzie Rejonowym w Koszalinie wyrok zasądzający wyrównanie odprawy do poziomu szęściokrotności przeciwko IAS w Szczecinie.

26 lip 2018, 18:28
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2009, 11:35

POSTY        6
Czy może ktoś z Was już wie, czy jakiś DIS w Polsce wypłacił komukolwiek zasądzone wyrównanie. Moja sprawa leży w sądzie w Gdańsku i oczekuję na pierwszą rozprawę w październiku.

01 sie 2018, 16:04
Zaawansowany

REJESTRACJA16 cze 2010, 15:28

POSTY        56
Czy ktoś posiada wiedzę na temat toczących się spraw sądowych byłych iks-ów w kwestii zmniejszenia wynagrodzenia i zamiany na dodatek kontrolerski?

15 sie 2018, 11:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 106 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona