Odnoszę wrażenie, że temat dodatków kontrolerskich w komórkach SKK nabrał rozpędu dopiero w zeszłym tygodniu, ale też chętnie się dowiem, czy komuś został już przydzielony.
03 lip 2017, 11:17
Re: Dodatki kontrolerskie
Gerwaz
Odnoszę wrażenie, że temat dodatków kontrolerskich w komórkach SKK nabrał rozpędu dopiero w zeszłym tygodniu, ale też chętnie się dowiem, czy komuś został już przydzielony.
Wiem o co najmniej kilku przypadkach, gdzie oskarżyciele z US wystąpili do DIAS o przyznanie dodatków i obecnie czekają na reakcję DIAS.
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
04 lip 2017, 05:44
w Lubuskiem wiem o jednej osobie co złożyła taki wniosek, w kilku urzędach temat został przedstawiony naczelnikom i myślą ...
04 lip 2017, 13:04
Czy ktoś już wie co ustaliło MF ws. terminu wypłat do 10-go następnego miesiąca, czyli zgodnie z kodeksem pracy. Kiedy będą płacić/
07 lip 2017, 16:09
Jak ktoś chorował w czerwcu mniej niż 30 dni, to wypłacają mocno okrojony dodatek kontrolerski, proporcjonalnie, wbrew zapisowi w rozporządzeniu, w którym nie ma mowy o proporcjonalnym liczeniu dodatku w przypadku choroby.
10 lip 2017, 15:46
Ograniczy to przynajmniej trochę patologię, w której więcej się zarabiało siedząc sobie w domciu na l4 niż normalnie pracując.
10 lip 2017, 17:04
No właśnie nie ograniczy bo do 30 dnia zwolnienia dostajesz 100% dodatku.
10 lip 2017, 17:56
Dziubas
No właśnie nie ograniczy bo do 30 dnia zwolnienia dostajesz 100% dodatku.
Niestety, nie 100% dodatku. Jest wypłacany proporcjonalnie do okresu nie na zwolnieniu chorobowym, za okres chorobowego nie jest wypłacany. Zapis w rozporządzeniu sobie, a księgowość ma swoje wytyczne.
10 lip 2017, 18:27
Widocznie nie w każdym IAS tak samo. U nas tak było do 28 lutego br. Wczoraj oddawali na konto kasę z tytułu dodatku potrąconego za zwolnienia w okresie od 01 marca do 31 maja.
10 lip 2017, 20:21
Z tego by wynikało, że Dyrektorzy IAS świadomie łamią prawo licząc na to, że nikt nie odwoła się do Sądu. Sama księgowość takiej decyzji nie podejmie. W Kuj-Pom. do teraz dodatku nie wypłacili. Niektórzy twierdzą, że to składnik zmienny i powinien być wypłacony do 10 następnego miesiąca. A pewnie będzie przy pensji za lipiec. Zatem, czy to zgodne z prawem czy nie. W tym wszystkim zbyt dużo jest nieścisłości. Jedni tak drudzy tak. Jak komu wygodnie. A nawet jak sprawa trafi do Sądu i Dyrektor przegra, to nic się nie stało. Patrz Dyrektor Kuj-Pom. I nikt konsekwencji nie poniesie.
10 lip 2017, 20:40
Z własnego doświadczenia wiem, że w sprawie zasiłku chorobowego, to jednak księgowość. Z braku szczegółowych wytycznych wolą naliczyć mniej, wtedy ZUS się nie przyczepi, a jak ktoś się upomni i jeszcze przyniesie pismo z ZUS-u, że źle policzyli, to wtedy się wyrówna zasiłek i wszystko jest ok.
10 lip 2017, 21:34
Czy ktoś w ogóle dostał dodatek za czerwiec?
11 lip 2017, 06:21
madziaxxxxx
Czy ktoś w ogóle dostał dodatek za czerwiec?
Pospieszyłam się z pytaniem. Już myślałam, że znowu jakieś jaja sobie robią z dodatkami i dostaniemy w niewiadomym terminie, ale właśnie otrzymałam info na maila, że dzisiaj będą wypłacone.
11 lip 2017, 07:27
Opolskie. Z datą 30.06.br weszło w życie nowe zarządzenie DIS. Obcięto od 01.06.2017 o 1/2 dodatki kontrolerskie w US-ach. Miałeś 50% dostałeś 25% i to jest max dla kontroli w urzędach skarbowych. Czy w innych izbach też obcięto dodatki począwszy od 01 czerwca tj. Wstecz? Gdzie jest jeszcze zarządzenie nierówno traktujące kontrole w ucs i us?