U celników pojawiają się głosy, że dymisja Szałamachy zatrzyma KAS. Chyba to jednak zbyt daleko posunięta interpretacja. Z tego co słychać , to notowania ministrów Banasia oraz Jasińskiego są bardzo wysokie. Podobno w kuluarach sejmowych krąży jakiś dokument z MFu, z którego wynika, że jak celnicy strajkowali to wpływy z cła i akcyzy wzrosły. Rzekomo sugestie wynikające z tego dokumentu przekonują do KAS coraz więcej ludzi. Więc chyba reforma przetrwa rekonstrukcję rządu. Ale kto wie... Trza wyluzować
Skoro Jasiński i Banaś zostaną, to moim zdaniem temat KAS jest już przesądzony. Prace nad KAS do przodu, a w przyszłym tygodniu zmiany w rządzie.
____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje
23 wrz 2016, 15:00
Re: Nowa KAS
makoma
U celników pojawiają się głosy, że dymisja Szałamachy zatrzyma KAS. Chyba to jednak zbyt daleko posunięta interpretacja. Z tego co słychać , to notowania ministrów Banasia oraz Jasińskiego są bardzo wysokie. Podobno w kuluarach sejmowych krąży jakiś dokument z MFu, z którego wynika, że jak celnicy strajkowali to wpływy z cła i akcyzy wzrosły. Rzekomo sugestie wynikające z tego dokumentu przekonują do KAS coraz więcej ludzi. Więc chyba reforma przetrwa rekonstrukcję rządu. Ale kto wie... Trza wyluzować :piwo:
Celnicy zaklinają rzeczywistość. Czytałem na ich forum a nawet próbowałem podyskutować. Jak masz tylko inne zdanie niż oni to od razu wyzwiska od zastanych skarbowców itp. Szczególnie aktywnych pod tym względem jest kilku sprawnych umysłowo inaczej o nickach mario67, Armagedon i mlspec cośtam. Pod pozorem walki z kas próbują przepychać swoje emerytury i tylko o to im chyba chodzi. Całe zło to nasza wina. A najśmieszniejsze jest to, że jak im zabiorą mundurki to oni nie będą mogli wykonywać obowiązków -bo co to za urzędnik bez zielonego sweterka. Ale oni przecież 30% budżetu wypracowują. Panowie celnicy, a ile z tych 30%to wasza praca typu efekty kontroli a ile to kasa przeniesiona w zębach przez podatników. Tyle, bo szlag mnie trafia jak miętowi plują na nas a sami to się chwała jacy to są zajebiści. Nawet nie potrafią wykumać o co chodzi w spartakiadzie, tylko jakieś wymyślają cuda wianki. Może się dobrze bawimy i to ich boli.
23 wrz 2016, 16:24
KAS to pomysł autorski Ministra Banasia, a nie Ministra Szałamachy, więc jeśli ten pierwszy Minister zostaje, to KAS będzie forsowany do skutku. Faktem jest, że na miętowej stronie skarbowcy lepiej, aby się nie wypowiadali, bo zostaną zmieszani z błotem i wdeptani w ziemię. Cokolwiek by tam nie napisali, nawet jeśli byłoby to coś neutralnego.
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
23 wrz 2016, 16:56
pierdek
makoma
... Podobno w kuluarach sejmowych krąży jakiś dokument z MFu, z którego wynika, że jak celnicy strajkowali to wpływy z cła i akcyzy wzrosły...
Czytałem na ich forum a nawet próbowałem podyskutować. Jak masz tylko inne zdanie niż oni to od razu wyzwiska od zastanych skarbowców itp. (...) Pod pozorem walki z kas próbują przepychać swoje emerytury i tylko o to im chyba chodzi. Całe zło to nasza wina. (...) Tyle, bo szlag mnie trafia...
Być może niektórzy z nich nie odróżniają ustawy o sc (o służbie celnej) od ustawy o sc (służbie cywilnej)?...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
23 wrz 2016, 17:42
sks
Wg moich informacji to nie ma być odejście Szałamachy, tylko likwidacja Ministerstwa Finansów i jego podział między inne resorty. To ma być realizacja planu znanego już od dnia wyborów http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/pis-chce- ... 89855.html Dotychczas na przeszkodzie stały służby skarbowe, bo MF miał nad nimi nadzór. Teraz KAS ma być de facto niezależną od ministerstwa służbą, więc przeszkoda w likwidacji MF znika.
Ego Morawieckiego jest ogromne, a PIS przekracza swoimi działaniami granice wyobraźni. Zatem dopuszczam możliwość, że MF może zostać rozczłonkowane, aby np. nikt nie zarzucał Morawieckiemu jego indolencji
Po likwidacji głosu MF spodziewam się jednak więcej ułatwień dla firm założonych w wirtualnych biurach albo chcących wystawić 10 faktur w dniu swojej rejestracji. Itp.
23 wrz 2016, 18:07
Akurat głos KAS będzie lepiej słyszalny, kiedy nie będzie nad nim czuwała polityczna czapa w postaci ministra finansów. Zresztą przez długi czas ministrem finansów był Jacek Rostowski, bardzo silna postać w rządzie, wicepremier. Efekty jego rządów znacie wszyscy...
23 wrz 2016, 21:30
Po bardzo dokładnej analizie projektów ustaw dotyczących KAS , mając długoletnie doświadczenie w postępowaniach uważam, że ich założenia są bardzo dobre. Jedna baza danych, prowadzenie postępowań całościowych i dodatkowe instrumenty na pewno przyspieszą rozstrzygnięcia, zwłaszcza w zakresie wyłudzeń VAT.Pomyślałabym jeszcze nad rozwiązaniem postępowań karuzelowych, gdzie występuje wiele podmiotów z różnych właściwości miejscowych i na ustalenia czeka się czasami bardzo długo.Może takie postępowanie mógłby prowadzić dla wszystkich podmiotów uczestniczących w karuzeli jeden organ. Byłoby to szybciej oraz uniknęłoby się sytuacji różnych interpretacji zebranego materiału i stosowania różnych podstaw prawnych rozstrzygnięcia. Co nowe ma zawsze zwolenników i przeciwników, ale nie można stać w miejscu, trzeba iść do przodu, bo bez tego dalej siedzielibyśmy na drzewie
Przeczytałem, i do "jednej bazy danych" myślałem że to na poważnie.
Ale w MF to nadal funkcjonuje inny program elektronicznego zarządzania dokumentami niż u US/IS. Tak ? A kto podjął taką decyzję, i kto ją zaakceptował ? Te osoby pracują jeszcze w MF ? Jeśli tak to na jakim stanowisku ?
To może by zacząć od SZD w MF.
W tym świetle ta „jedna baza danych” mnie rozbawiła.
Kolega, jeśli można, WLOMAR17 napisał prawdę. To nie są złośliwości tylko Op. Obowiązuje ?
Z innej strony.
Pan JK, ten od ”tak ma być i ,..” nie został „skazany” na IC Szczecin. No to by było nieludzkie. A szeregowy pracownik skarbowości, przepraszam, zasób kadrowy, zostanie potraktowany tak samo ?
24 wrz 2016, 10:44
sks
Akurat głos KAS będzie lepiej słyszalny, kiedy nie będzie nad nim czuwała polityczna czapa w postaci ministra finansów. Zresztą przez długi czas ministrem finansów był Jacek Rostowski, bardzo silna postać w rządzie, wicepremier. Efekty jego rządów znacie wszyscy...
Odważna teza. Historia jest dobrą nauczycielką, ale też nie można się szczególnie opierać na wiedzy anegdotycznej. JVR był "wyjątkowym" ministrem, dlatego nie wyciągałbym z jego działań przesądzających wniosków. Głos KAS nie będzie słyszany w tym scenariuszu, bo Szef KAS nie będzie miał dostępu do premiera. Celem ministra Morawieckiego i każdego ministra gospodarki lub rozwoju będzie to, by MF/Szef KAS/"ktokolwiek odpowiedzialny za zbieranie podatków" nie bruździł w planach gospodarczych lub rozwojowych. Likwidacja MF i przekazanie np. nadzoru nad Szefem KAS ministrowi rozwoju doskonale wpisuje się w ten plan.
24 wrz 2016, 10:57
Witam. Czy może ktoś wie coś na temat odejść osób z uprawnieniami emerytalnymi w urzędach skarbowych? Chodzi o to czy mają składać sami wypowiedzenia z zachowaniem okresu wypowiedzenia (czyli np musieliby je złożyć do końca września) czy ma zadziałać jakiś automat ? Chodzi tu również o kwestię prawa do odprawy emerytalnej.
26 wrz 2016, 15:47
Według starych zapowiedzi MF takie osoby mają nie dostać propozycji pracy w KAS, w związku z czym ich zatrudnienie wygaśnie z mocy ustawy z dniem 30.06.2017 r. Nowych informacji brak.
26 wrz 2016, 16:11
zabol
Czy może ktoś wie coś na temat odejść osób z uprawnieniami emerytalnymi w urzędach skarbowych? Chodzi o to czy mają składać sami wypowiedzenia z zachowaniem okresu wypowiedzenia (czyli np musieliby je złożyć do końca września) czy ma zadziałać jakiś automat ? Chodzi tu również o kwestię prawa do odprawy emerytalnej.
Osoby z mojego otoczenia wolą nie czekać i z obawy, że mogą nie otrzymać odpraw składają wypowiedzenia...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
26 wrz 2016, 16:18
Nadir
Osoby z mojego otoczenia wolą nie czekać i z obawy, że mogą nie otrzymać odpraw składają wypowiedzenia...
========================================
No właśnie. Ta cisza w temacie jest co najmniej podejrzana.
26 wrz 2016, 16:39
Nadir
Osoby z mojego otoczenia wolą nie czekać i z obawy, że mogą nie otrzymać odpraw składają ypowiedzenia...
Przed uchwaleniem ustawy o KAS (co nadal nie jest pewne)?