Nikomu nie życzymy żeby miał gorzej ale żebyśmy w us mieli podobnie za tą samą pracę. A tu się niestety nie zanosi. Tak więc stanowisko to samo a wynagrodzenie 50 proc niższe. Po prostu świetnie
29 kwi 2017, 11:38
Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
mk13
Tylko tu nie jest mowa o tym gdzie powinien kiedyś iść pracować, i tak między wierszami UKS to jeszcze ale do celnego się dostać bez koneksji rodzinnych to inna bajka ;P
Chodzi o to że teraz ci celnicy wykonują "nasza" pracę, nie swoją, nie w mundurze, tylko przyuczają się do naszej pracy i kiedyś może będą ją wykonywać równie dobrze. Ale gdzie tu sprawiedliwość, bo póki co nawet nie za tą samą prace, bo są gorsi w niej(odpowiedno poziom referenta!), mają mieć większe wynagrodzenie? Tylko dlatego że są "pokrzywdzeni" iż stracili przywileje, mundur?
Tu też jak się nie podoba nasza praca za wynagrodzenie jakie my dostajemy niech sobie idą, niby fachowcy z kwalifikacjami, niech próbują sił na rynku, a nie doprowadzają do patologi systemu wynagrodzeń! Może trochę odwagi społecznej by przyznać że coś jest nie tak, a nie mogłeś iść do pracy w IC, bo to jest tekst na poziomie pyskówki. "Należy się nam bo jestem celnikiem i już!" "Bo porzednio miałem lepiej, to teraz nie mogę mieć gorzej" I to jest OK?
1. Nie cierpię gdy ludzie mówią, że tu albo tam bez koneksji rodzinnych nie da rady się dostać. Przyznaj po męsku przed sobą że byłeś/byłaś za słaba i nie obrażaj ludzi tam pracujących twierdzeniem, że dostają się tam po koneksjach. O skarbówce też tak się mówi, wiesz?
2. Czemu piszecie, że trzeba przyuczać funkcjonariuszy z UC do roboty w US? Przecież oni przeszli ze swoimi, dotychczas wykonywanymi zadaniami. Czy może coś mi umknęło?
29 kwi 2017, 11:46
Były 2 wyjścia: 1) zabrać celnikom i zrównać z US, 2) dać US tyle co celnikom.
Czy kogoś w ogóle dziwi, że zdecydowano się na pierwsze? Czego by nie mówić o celnikach, to walczyli, a skarbówka siedziała cicho jak mysz pod miotłą, to po co ją niepotrzebnie dodatkowo finansować?
UKSy też już dostały propozycje? Coś się nikt nie chwali. Czy w propozycjach mieliście pouczenie, że w przypadku nie przyjęcia propozycji przysługuje to i tamto?
29 kwi 2017, 11:49
Czyli jeśli nie punkt 2 to powinno być zgodnie z pierwszym! Wiadomo celnicy byliby pokrzywdzeni, ale jakoś ludzie na co dzień muszą żyć z niepewnością zatrudnienia, brakiem gwarancji zatrudnienia czy wynagrodzenia, poza tym co wynika z kodeksu pracy. Zdaje się jest coś na temat zasad równego traktowania? Ale na pewno nie ma tam o dożywotności zatrudnienia czy wynagrodzenia. Nie podoba się to zmiana pracy!
Z jakiej racji były celnik ma mieć to zapewnione, skoro ogół nie ma takich przywilejów? Więc może przestańcie truć o krzywdach i że walczyliście i mimo, że przegraliście to za próbowanie się należy?
@Gburek, Umkneło. Jakoś merytorycznie się nie odniosłeś do tego co napisałem, tylko kolejna wersja że trzeba było dostać się do IC albo nie byłeś wystarczająco dobry dla IC! Jak brak merytoryki czy argumentów zawsze schodzi się do poziomu błota! Nie jesteście lepsi!
29 kwi 2017, 12:19
W DUCS (UKS Wrocław) nie ma jeszcze propozycji.
29 kwi 2017, 13:14
Niekonieczne. Niektórzy przeszli do innych zadań i trzeba ich przyuczyć. Ale jeżeli ja mam mnożnik 1.61, a były celnik 2,7 i ma robić to co ja, to nawet nie mam zamiaru go do niczego przyuczać. Niech wykaże się kreatywnością
29 kwi 2017, 13:31
Wczoraj dostaliśmy nowe propozycje zatrudnienia, stanowisko kontroler skarbowy.
29 kwi 2017, 13:47
@Beljus ze stanowiska inspektora? 1,61? Jakie województwo?
29 kwi 2017, 14:37
To w tej sytuacji bierzmy zbiorowo l4 od 1 maja br. skoro nie potrafimy inaczej protestować, walczyć o swoje.
29 kwi 2017, 14:56
Jakikolwiek protest jest wątpliwy, jak się słyszy że w co poniektórych urzędach przedstawiając propozycje pracownicy od razu w większości potwierdzali je od ręki. " Bo tak kazali" Poza tym akcja z L4 jest średnio dojrzała i raczej nic by nie dała.
Lepiej niech każdy sobie przekalkulować czy ta odprawa nie jest lepszym rozwiązaniem. Czy nie warto też dodatkowo zawalczyć o odszkodowanie ze zwolnień grupowych z ustawy o rozwiązaniu stosunku pracy z przyczyn niedotyczących pracownika.
I zostawić ten bajzel za sobą. Niech ex-celnicy mają te większe pobory i przekonają się jak się pracuje za dwóch albo i trzech nieobecnych pracowników, jak to rekrutację odbywają się po pół roku , i mimo tej dodatkowej roboty takiego świeżaka dopiero przyjętego trzeba wdrożyć. Są zdolni, asertywni i w końcu do IC trafiała elita, więc co to dla nich, niech nas zadziwia.
29 kwi 2017, 15:43
Opolskie, wczoraj rozdali propozycje (osobom nie podlegającym weryfikacji). Starszy komisarz = starszy ekspert reszta bez zmian ( u nas komisarze i starsi mieli mnożnik pow 1.61)
29 kwi 2017, 17:12
A jakie to są osoby podlegające weryfikacji?
29 kwi 2017, 17:14
Urodzone przed 1972r.
29 kwi 2017, 17:23
No dobra a wiadomo co z osobami na zastępstwo? Dostali normalne umowy czy na zastępstwo?